Не може да се изпраща имейл, докато сте свързани с VPN

Ако ти не могат да изпращат имейли, докато са свързани с VPN, може да е, защото приложението ви за имейл клиент използва TCP порт 25, който е блокиран в мрежата ExpressVPN, за да предотврати спама. Това може да се случи особено със стари имейл приложения. За да разрешите проблема:

  • Разрешаване на достъп до локална мрежа. Това можете да направите на приложението си ExpressVPN, както следва:
    • Windows: Отиди до Настроики Общ след това поставете отметка в квадратчето за „Разрешаване на достъп до устройства от локална мрежа, като мрежови споделяния или принтери.“
    • Mac: Отиди до  > Предпочитания Общ след това поставете отметка в квадратчето за „Разрешаване на достъп до устройства от локална мрежа, като мрежови споделяния или принтери.“
  • В приложението ExpressVPN отидете на Настройки (Windows) или Предпочитания (Mac) > Общ > Разделяне на тунели. Кликнете върху Настройки и задайте имейл клиента, който използвате, да НЕ използва VPN.

Ако горните стъпки не работят, може да се наложи:

  • Превключете към по-нов имейл клиент като Outlook или Thunderbird, или ръчно да конфигурирате вашия имейл клиент да използва порт 587 вместо порт 25. Потребителите на Outlook ще трябва да изберат типа на криптирана връзка за изходящия сървър, преди да въведат 587 за номера на порта на изходящия сървър (SMTP). Вижте подробности тук.
  • Прекъснете връзката с ExpressVPN за достъп до имейла ви. Това може да е необходимо, ако използвате имейл сървъра на вашия доставчик на интернет услуги и той блокира трафик по електронната поща, идващ извън неговата собствена мрежа.
Не може да се изпраща имейл, докато сте свързани с VPN
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.