10-годишното предизвикателство на Facebook премина бързо от носталгия към дистопичен

Facebook Meme Challenge Data Mining

На пръв поглед безобидна фотоопция с потенциално семенна долна страна, 10-годишното предизвикателство е най-новата прищявка във Facebook, за да овладее света. Повече от 5 милиона души вече са участвали - включително известни личности от списъка като Пол Ръд, Морган Фрийман, Рийз Уидърспун, Дженифър Лопес и други.

На пръв поглед изглежда забавен и прост начин потребителите на Facebook да покажат колко са се променили (или не са се променили) през последното десетилетие. Бързото търсене на Google за 10-годишното предизвикателство обаче незабавно изброява десетки статии, в които подробно се описва колко инвазивна може да е тази нова социална прищявка..

Оказва се, че много хора се притесняват, че този прост мем може да се използва за тестване на биометричен софтуер, който след това може да бъде продаден на рекламодатели, правителства и други трети страни.

Обучение за бъдещето

В туитър, който изпращаше ударни вълни през шиповете на потребителите на социалните медии навсякъде, Wired писателката Кейт О’Нийл шеговито размисли дали цялото това предизвикателство е начин за Facebook да тренира алгоритми за разпознаване на лица.

Аз преди 10 години: вероятно щеше да играе заедно с профилната картина за стареене мем, обикаляща се във Facebook и Instagram
Аз сега: размишлявам как всички тези данни биха могли да бъдат извлечени за обучение на алгоритми за разпознаване на лица за напредване на възрастта и признаване на възрастта

- Кейт О'Нийл (@kateo) 12 януари 2019 г.

Възможно ли е? Никой наистина не знае. Но способността не само да отгатне точно възрастта на човек, но и да предвиди как ще изглежда след 10 години, може да отвори изцяло нов свят на наблюдение и продажба на поверителност с цел печалба.

Колкото по-добро разпознаване на лицето става, толкова по-голяма е вероятността правителството (или някой друг) да може да наблюдава и проследява вашите пристигания и посещения - може би всички идват и отиват. Или си представете застрахователна компания, отказваща покритие на хората въз основа на това колко зле могат да стареят, или рекламодатели, които могат да се насочат към конкретна маркетингова схема и / или услуга въз основа на това как може да изглежда човек след няколко години. Това са само няколко примера за това как може да се използва този софтуер.

Facebook отказ за отказ от отказ

Според Facebook „10-годишното предизвикателство е мемори, генерирани от потребители, които започнаха самостоятелно, без наше участие. Това е доказателство за забавлението, което хората имат във Facebook и това е. "

Откровеният отговор на Facebook напълно избягва да споменава софтуера за разпознаване на лица, разбира се. Но дори и да приемем, че Facebook не е участвал в създаването на мема, това не означава, че компанията не тества софтуера си с него.

За някои осъзнаването, че Facebook вероятно вече има тези изображения в своята база данни, беше достатъчно, за да разсее всякакви идеи за извличане на данни. Въпреки това, както O'Neill споменава в статията си, „Благодарение на този мем, сега има много голям набор от старателно подбрани снимки на хора от преди около 10 години и сега.“ Предизвикателството събира данните в подреден малък поклон, коректно коригиране за всички онези хора, които публикуват погрешни или неправилно обозначени изображения.

Случаят за софтуер за разпознаване на лица

Привържениците на софтуера за разпознаване на лица твърдят, че той може да забележи някого на място в реално време, вероятно дори да предотврати извършването на престъпления. Вече училищата в САЩ работят с независими изпълнители по сигурността, за да създадат и инсталират системи за разпознаване на лица в класните стаи.

Тези производители на софтуер казват, че технологията може да се използва за по-добро следене на преподаватели, студенти и посетители, както и за следене на всички влизания и изходи в университета.

И макар обещанието за подобрена безопасност в кампуса тепърва да бъде доказано, няма никакво отричане, че този тип софтуер нарушава поверителността на хората - особено когато спрете да мислите за всички компании, които изграждат, поддържат и евентуално печелят от този тип данни.

Как светът гледа на биометричния софтуер

Вече биометричното извличане на данни създава разрив между обществеността и технологичния сектор. Видяхме какво се случва, когато правителството се опита да получи достъп до биометрично заключен смартфон на човек без съгласие. (Просто погледнете назад към случилото се с фиаско на Apple срещу FBI през 2015 г. за доказателство.)

Борбата за неприкосновеност на личния живот все още се води ежедневно и изглежда, че консенсусът за по-голяма прозрачност, когато става въпрос за софтуер за разпознаване на лица, е преобладаващ.

Технологиите се движат твърде бързо, за да се поддържат регулациите, така че обществото трябва да одобри или не одобри тези видове софтуер.

В случай на 10-годишното предизвикателство е очевидно, че обществеността е скептична и правилно е така.

Излезте напред, но останете предпазливи

Въпреки че не казваме, че трябва да избягвате мемовете във Facebook и забавните социални прищявки, струва си да отделите време, за да спрете и да помислите как и защо съществуват тези видове меми.

Вашата лична информация е твърде важна, за да я предадете просто. По повечето сметки 2018 г. вече се смята за най-лошата година в историята за нарушения на данните и с появата на всички нови технологии и схеми за извличане на данни, всяка онлайн тенденция в социалните медии трябва да се подхожда със здравословно зърно сол.

Но ето добрата новина: Има достатъчно спекулации и гласове относно възможната употреба на Facebook за тези данни, че цялата прищявка е вече вчерашната новина. Ветровете на промяната са трудни за предвиждане, но е трудно да си представим подобно възмущение пред привидно обикновено фото предизвикателство преди няколко години.

Запознават ли се повече хора с опасностите, свързани с данните за разпознаване на лица, биометрични данни и данни за геолокация? Със сигурност се надяваме. Най-малкото, повечето големи медии започват да хващат колко е опасно цялото това волно-неволно обработване на лични данни..

Само това предлага проблясък на надежда за бъдещето.

10-годишното предизвикателство на Facebook премина бързо от носталгия към дистопичен
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.