4 начина да бъдете идентифицирани чрез социалните медии

Илюстрация на мъж, който ходи с телефон, докато данните се разливат на пода.

В социалните медии е лесно да забравим кой може да вижда нашите публикации. Псевдонимът може да ни предпази от разкриване твърде много, но все още има много начини, по които случайно можем да доксираме себе си.

1. Има много метаданни в изображенията

Много камери и смартфони събират метаданни заедно със снимката. Тези данни могат да включват времето, в което сте направили снимката, информация за вашата камера и изключително чувствителна информация, като GPS координати или потребителски имена.

Някои сайтове в социалните медии ще премахнат тези метаданни от изображението, преди да го направят обществено достояние, но те все пак ще събират и съхраняват информацията за себе си. Други сайтове изобщо няма да премахнат вашите метаданни.

Най-добре е винаги сами да премахнете метаданните, за да предотвратите появата на нежелани последователи пред прага ви.

Някои метаданни са доста трудни за премахване. Снимка на вас пред Айфеловата кула винаги ще разкрие, че в момента сте в Париж, например. Затова може би е най-добре да изчакате, докато се върнете у дома, за да го публикувате, за да не давате на потенциални разбойници никакви идеи.

Погледнете внимателно снимките, преди да ги публикувате. Може би уличен знак или минаващ обществен автобус разкрива местоположението ви?

2. QR кодовете са вградени с много информация

Знаем, че е изкушаващо да покажем на своите последователи, че сте на път за ваканция или просто видяхте страхотен нов блокбастър, но това не е без риск. Внимавайте за всичко, което има QR код в него, като билети за филм или билети за полети. QR кодът може да включва номера на вашата карта за лоялност или дори вашето име.

С тази информация престъпник, личен враг или дори просто шегаджия може да успее успешно да промени полета си, да си вземе билети за филм за ваша сметка или да изпразни вашата карта за лоялност.

3. Вашият език и стил на писане са мъртви подаръци

Блогът анонимно е трудно. Ще трябва да промените езика и стила си и да избягвате внимателно жаргона. Всеки има някои думи, които използва много повече от други, а науката за стилометрията помага на хората да разберат кой какво е написал.

Колкото по-небрежен е стилът на писане, толкова по-лесно е да разберете кой е авторът на анонимно парче, като например песен.

Възможно е да се използват компютри за автоматичен анализ на есета, работни имейли или публикации в блогове и съпоставянето им със стила на акаунта в социалните медии.

Вашият IP адрес ще ви предаде

Всеки сайт, който посещавате, може да види вашия IP адрес. Някой, който иска да намери вашия IP адрес и приблизителното местоположение, трябва само да ви подмами да посетите сайт, който притежава, например като коментира скорошната ви публикация в социалните медии и след това маршрутизира заявката.

Направо е да пренасочвате трафика незабележимо, например, като използвате услугата за скъсяване на връзки. Съкратената връзка може да насочи към трета страна, преди да я препрати към сайта, който очаквате да видите, и няма видима следа, че информацията ви е попаднала в средата.

В някои страни, като САЩ, дори е по-лесно да получите данни за използване на интернет. Интернет доставчиците с радост ще продадат вашата информация на всеки, който поиска, така че всеки сайт, който сте посетили, може евтино да разбере нашето име и адрес.

Помислете два пъти, преди да публикувате нещо

Вече знаете, че трябва да внимавате с това, което публикувате в своите акаунти в социалните медии. Но бъдете особено внимателни с метаданните, информацията на фона на снимки и видеоклипове и QR и баркодове.

И не забравяйте да използвате Tor или VPN!

4 начина да бъдете идентифицирани чрез социалните медии
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.