5 части от тялото ви, които предават вашата самоличност – #WTFСряда

5 части от тялото ви, които предават вашата самоличност - #WTFСряда

5 части на тялото, които предават вашата самоличност

Биометрични е меч с две остриета. Разбира се, пръстовите отпечатъци и разпознаването на лицето могат да ви направят забавно и лесно да отваряте врати, да влизате в телефона си и да маркирате приятелите си във Facebook, но удобството струва ли риск от вашата поверителност? Това, което може би не знаете, е, че някои биометрични не се нуждаете от вашето разрешение да работят върху техните магии и списъка на частите на тялото, които могат да разкрият вашата идентичност дори на разстояния расте.

Ето пет, които трябва да сте наясно!

Вашите уши

ушите ви предават вашата самоличност

Идентификацията на ухото не е нова; частен следовател известно използва ушите на френския самозванец Фредерик Бурдин, за да го фиксира като крадец на самоличност - трик, вдъхновен от своя страна от разследването на Джеймс Ърл Рей, човекът, убил Мартин Лутър Кинг-младши, но това беше просто детективска работа, и машините бързо се учат на въжетата: преглед през 2012 г. на биометрия на ухото разкрива голямо разнообразие от методи за класифициране на уникални характеристики на ушите и разпознаване на отделни уши от снимки с над 99 процента точност.

И по-рано тази година Yahoo Labs публикува нов проект, наречен Bodyprint, който използва капацитивния сензорен екран на смартфон, за да сканира и идентифицира уникалния подпис от ухото на потребителя. Това е разпознаване от близко разстояние, но не е трудно да си представите как софтуерът може да се използва за идентифициране, ако телефонът ви е хакнат. Олеле!

Вашите вежди

веждите ви предават вашата самоличност

Ако сте видели Доклад за малцинствата или предишната ни публикация за нова техника за сканиране на ириса, вече знаете как очите ви могат да ви раздадат. Но знаете ли, че и веждите ви могат? През 2011 г. изследователи от Карнеги Мелън публикуваха техника за разграничаване на хората въз основа на „периокуларния регион“, т.е. зоната около окото ви, най-вече веждите. Това означава, че скенер за вежди теоретично може да поеме мястото, където скенер за лице се обърка, например когато някой се намръщи или се усмихне или прикрие по-голямата част от лицето си. По-добре използвайте изключително големи сенки, ако искате да блокирате тази технология! Или помислете да махнете веждите си всички заедно. Чуваме, че това е доста модерно.

Твоят глас

гласът ти предаде самоличността ти

Какво бихте направили, ако смятате, че някой слуша вашите телефонни обаждания? Ако сте фен на „Breaking Bad или Orphan Black“, вероятно ще получите „горелка“, евтин временен мобилен телефон, който не е свързан с вас. Но благодарение на технологията за гласова идентификация скоро ще трябва да направите повече от това.

Това е така, защото софтуер като VoiceGrid Nation на Руския център за речеви технологии позволява на властите да събират огромни бази данни с уникални гласови подписи и да ги идентифицират с над 90 процента точност. Той вече се използва от органите на реда в Мексико, за да каталогизира стотици хиляди гласове и да ги съпостави с отделни лица.

Това е огромно благо за държавното наблюдение. Може би сте се утешавали от идеята, че NSA вероятно няма достатъчно хора за слушане всичко от вашите телефонни обаждания. Но с помощта на компютърно разпознаване на глас, всичко, от което се нуждае, е достатъчна честотна лента.

Вашите стъпки

стъпките ви предават вашата самоличност

Можете да скриете лицето си и да прикриете гласа си, но не много хора биха помислили да прикрият начина, по който вървят. Проучване от 2011 г. в Япония съобщава за система, която събира уникалните ходещи „подписи“ на 104 босоноги доброволци на чувствителна на допир повърхност, след което се опитва да ги идентифицира в рамките на още 10 стъпки. От тези 1040 стъпки системата неправилно идентифицира само 3 от тях. Това е процент на точност от 99,8 процента!

Друго проучване от Carnegie Mellon през следващата година отчете подобни резултати, използвайки само акселерометъра в смартфон. Телефонът, прибран в джоба на панталона, измерва вертикалния отскок и хоризонталната скорост на походките на участниците и открива, че те са достатъчно уникални, за да разпознаят с над 99 процента точност. С други думи, скоро дори няма да трябва да пипате телефона си, за да ви идентифицира!

Отпечатъците ви ... от два метра

Отпечатъците са стари новини, когато става дума за идентификация; те са оригиналните биометрични. Но знаехте ли, че някои скенери могат да разчитат от разстояние възглавничките на пръстите си? Компания, наречена Advanced Optical Systems, има устройство, което наричат ​​AIRPrint, което може да сканира и идентифицира пръстови отпечатъци на разстояние до два метра. Американските военни служители твърдят, че се интересуват от тази технология, за да поддържат безопасно разстояние между потенциално опасни натрапници и техния собствен персонал по сигурността, но кой знае какво би могла да направи технологията, ако попадне в грешни ръце?

Препоръчани изображения: 1) Syda Productions / Dollar Photo Club, 2) X posid / Public Domain Pictures.net, 3) MrSegui / Dollar Photo Club, 4) Erni / Dollar Photo Club, 5) Aleš Nowák / Dollar Photo Club, 6) фотоклуб intoo / Dollar (изображенията са променени)

5 части от тялото ви, които предават вашата самоличност - #WTFСряда
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.