6 търсачки, които злоупотребяват с поверителността ви (и 3, които всъщност я запазват)

търсачките, нахлуващи в поверителността ви

За да улесни нещата за всички, ExpressVPN е оценил девет основни търсачки въз основа на това колко инвазивни са към вашата поверителност. Шест изпъкнаха като заплаха за личния живот, докато три се оказаха по-сигурни залози. Оценката се основава на политиката за поверителност на всяка търсачка, наличието на реклами и допълнителни услуги, насочени към поверителност.

С нарастването на съвременните браузъри търсачките се интегрират безпроблемно в нашето интернет изживяване. Изминаха дните на въвеждане на „www.google.com“ - сега е необходимо само да въведете заявка в лентата за търсене (или в адресната лента в много случаи), а идват резултатите.

Поради този рационален опит е по-малко вероятно да мислим критично за това какви търсачки използваме. На Chrome? Разбира се, Google ще го направи. Internet Explorer? Заведи ме, Бинг!

Проблемът с това отношение на laissez-faire е, че той има значителен ефект върху начина, по който преживяваме интернет. Търсачките не само се различават в своите алгоритми, като по този начин влияят върху резултатите от търсенето, но и имат коренно различни политики за поверителност. В зависимост от това с кого търсите, можете да пускате случайни факти за себе си за продажба.

Списъкът на палавите

Google

Обхват на събирането на данни: Огромен (не забравяйте, Google ви следва в YouTube)
Обяви: Да
Забележителни характеристики: Вероятно знае всичко за теб * зловещ смях *

Google може да е най-популярната търсачка наоколо - през 2014 г. той е домакин на 67,5% от всички търсения в САЩ - но това е ужасен избор, що се отнася до поверителността.

Тъй като декларацията за поверителност на търсачката информира посетителите, Google проследява почти всичко, включително вашите заявки за търсене, вашият IP адрес, телефонен номер, хардуерни настройки и други!

Според Google цялото това събиране на данни се извършва в полза на потребителите:

„Ние събираме информация, за да предоставим по-добри услуги на всички наши потребители - от измислянето на основни неща, като език на който говорите, до по-сложни неща, като кои реклами ще намерите най-полезни, хората, които са най-важни за вас онлайн или кои YouTube видеоклипове, които може да ви харесат. “

Ако тази степен на натрапчивост ви накара да се стегнете на опасност, не се страхувайте: винаги можете да накарате Google да забрави за вас. Можете също така да попречите на Google да знае данните за вашето местоположение в бъдеще, като използвате разширение VPN за Chrome.

След като изчистите шистата си, може да искате да разгледате и една от опциите за търсачки в списъка на Nice.

Yahoo

Обхват на събирането на данни: Голям
Обяви: Да
Забележителни характеристики: Нейната свързана система за електронна поща беше наскоро хаквана

Напоследък нещата не са добри за Yahoo, а с разкриването, че около 500 милиона акаунти в Yahoo Mail са били хакнати. Само това събитие отклони много хора, съобразени с личния живот, далеч от компанията.

Търсачката на Yahoo няма за какво да пише у дома (тя е „захранвана от Bing“), но има мениджър на рекламни интереси, който ви позволява да спрете Yahoo да приспособява рекламите, които виждате. Това не спира рекламите да се показват изобщо, но поне прави опита за сърфиране малко по-малко дебнещ.

Bing

Обхват на събирането на данни: Голям
Обяви: Да
Забележителни характеристики: Тя знае почти толкова много за вас, колкото и Google

Втората най-популярна търсачка в САЩ (отчасти защото „захранва“ други търсачки), Bing също записва вашите заявки за търсене и друга подходяща информация. Въпреки това, тъй като не е интегриран с толкова популярни платформи, колкото Google (като YouTube), може да се разглежда като малко по-малко натрапчив.

Това все още не казва много. Посещението на страницата за поверителност на Bing рисува подробна картина на всички прекрасни неща, които споделяте, когато търсите:

„Когато извършвате търсене или използвате функция на работа с Bing, която включва провеждане на търсене или въвеждане на команда от ваше име, Microsoft ще събира условията за търсене или командите, които предоставяте, заедно с вашия IP адрес, местоположение, уникални идентификатори, съдържащи се в нашите бисквитки, час и дата на вашето търсене и конфигурацията на браузъра ви. “

Общо взето това е някаква сравнително неразличима информация.

AOL

Обхват на събирането на данни: Голям
Обяви: Да
Забележителни характеристики: Изпълнен с носталгия за всеки онлайн през 90-те

AOL (понякога изписан като Aol.) Е подобен на Yahoo по това, че е „захранван от Bing.“ Също така е подобен на лилавия си конкурент по това, че се е сблъсквал със собствен скандал за поверителност: През 2006 г. компанията публикува историите на търсенето на 650 000 потребители.

Разочароващо, страницата за поверителност на AOL е далеч по-малко подробна от тази на другите търсачки. Вместо да ви даде списък с точно какви данни събира, страницата отбелязва: „Ние събираме и получаваме информация за вас и вашето устройство, когато ни го предоставяте директно, когато използвате нашите Услуги и от определени източници на трети страни. „Няма хипервръзки за допълнително обяснение, няма приятни бележки под линия.

По принцип използвайте AOL на риск от поверителност.

питам

Обхват на събирането на данни: Голям
Обяви: Да
Забележителни характеристики: Нейната лента с инструменти за търсене често е в комплект с друг софтуер и е трудно да се отървете от него

Ask (известен като Ask Jeeves в друг живот) се е схванал с идентичността си през 20-годишното си съществуване. Понякога сайт за въпроси и отговори, понякога чисто търсене, напоследък се е появил на гърба на опаковката по отношение на обема.

За щастие, той е много по-лесен от AOL, когато става дума за информация, която събира, включително „географското местоположение на вашето мобилно устройство (конкретно географско местоположение, ако сте активирали автоматично събиране на тази информация или общо географско местоположение)“. Успокояващи неща.

Това, което прави Ask малко по-утежняващо, обаче е неговата случайна роля като „похитител на браузър“. Понякога, когато изтеглите приложение от интернет, той ще се свърже в „полезна“ лента с инструменти за търсене, която ще инсталирате, защото не сте го направили не чета условията, когато сляпо щракнете върху „Приемам, приемам, приемам ...“ Резултатът: Ask става автоматична търсачка за всички ваши браузъри.

Дори и такива практики да не са зловреден софтуер сами по себе си, те все още могат да бъдат доста досадни, особено като се имат предвид всички данни, които поискат, изведнъж могат да се справят.

Lycos

Обхват на събирането на данни: Голям
Обяви: Да
Забележителни характеристики: Все още е наоколо

Lycos премина през много итерации от времето на Dotcom Bubble и дори беше забелязан, опитвайки се да отклони марка за носене. Ще работи ли това ново въплъщение? Вие сте съдията.

Подобно на други търсачки в списъка на палавите, Lycos събира много данни, включително вашия IP, браузър и платформа. Смисълът е да се каже, че той събира „съвкупни думи за търсене“, което най-малкото предполага, че отделните търсения не са обвързани с вашия IP адрес (надяваме се).

Хубавият списък

Ixquick

Обхват на събирането на данни: Несъществуващ
Обяви: Не
Забележителни характеристики: Отваряне на резултатите от търсенето с прокси услуга

ExpressVPN не е непознат за Ixquick. Търсачката се вълнува от гледна точка на поверителността от 1998 г. и въпреки че има по-ниски скорости на зареждане от другите услуги, предлага сравнително силни резултати.

Една от отличителните черти на Ixquick е, че дава на потребителите възможност да отворят резултатите от търсенето в прокси прозорец, като по този начин им позволява да виждат страници анонимно. Времето за натоварване обаче може да бъде доста бавно, така че може да не е практично за тези, които са на краен срок.

Ixquick използва успокояващ подход към поверителността. Сайтът обявява: „Имате право на неприкосновеност на личния живот“ и „Единственото истинско решение е бързото изтриване на вашите данни или не съхраняването им за начало.“

ExpressVPN от все сърце се съгласява.

Начална страница

Обхват на събирането на данни: Несъществуващ
Обяви: Да
Забележителни характеристики: Производителността на Google без нарушаване на поверителността

StartPage е издънка на Ixquick, която пита Google, като по същество играе ролята на междинна. Това означава, че получавате цялата сила на търсене в Google минус разкриването на личните ви данни. Единственият недостатък е, че все още получавате реклами, но поне не са насочени към вас.

StartPage, подобно на Ixquick, предлага прокси опция за проучване на резултатите от търсенето. Въпреки това той все още е малко бавен и понякога води до грешки при изобразяване на страници.

Друго страхотно нещо за StartPage? Той спря да записва IP адресите на потребителите през 2009 г..

DuckDuckGo

Обхват на събирането на данни: Несъществуващ
Обяви: Не
Забележителни характеристики: Предлага услуга на Tor (3g2upl4pq6kufc4m.onion)

ExpressVPN преди това прегледа DuckDuckGo и го хареса. Той не събира Вашия IP адрес или друга информация, но прави записи за търсене - просто ги агрегира, без да ги свързва с други данни.

DuckDuckGo е уникален и по това, че предлага лукова услуга. Тази характеристика, заедно със скоростта си, го прави топ избор.

Разбира се, алгоритъмът на DuckDuckGo избира избора на тълпата над корпорацията. Търсенето на текущите президентски избори в САЩ в категория „Новини“ изведе статии от Уикипедия като първите две попадения, така че не забравяйте да погледнете по-надолу в списъка, ако искате още разнообразие.

~

Използвате ли някоя от изброените по-горе търсачки? Уведомете ни в коментарите по-долу. Не забравяйте, че винаги можете да използвате VPN, за да скриете своя IP адрес, но това няма да спре търсещите машини да записват други данни за вашите търсения или вашето устройство!

Представено изображение: Pixabay

6 търсачки, които злоупотребяват с поверителността ви (и 3, които всъщност я запазват)
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.