Актът за свобода на САЩ: Една крачка напред, една стъпка… настрани?

акт за свобода на САЩ

Законът за свободата на САЩ най-накрая изчисти както Дома на Съединените щати, така и Сената. Някои го възхваляват като огромна победа за правата на неприкосновеността на личния живот и за шпионските агенти, а други се притесняват, че това е нищо повече от красив език, обвит в бюрокрация. Както бе отбелязано в неотдавнашно издадено от New York Times опозиционно издание, подадено от служителя на NSA Edward Snowden, „въпреки че сме изминали дълъг път, правото на неприкосновеност на личния живот - основата на свободите, залегнали в законопроекта за правата на САЩ“, остава под заплаха. С други думи, макар че в новия законопроект има някои добри неща, това е просто отправна точка.

Питайте хубаво

Обемната колекция от американски телефонни записи никога няма да издържи. Въпреки опитите на републикански депутати, шпионски агенции и други врачки, гражданите просто не са били доволни от широката власт, предоставена на НСА съгласно раздел 215 от Закона за патриотите. В резултат на това не е изненадващо, че законът за свободата най-накрая премина и сложи край на масовото събиране без основателна причина. Сега правителствените органи трябва да отправят конкретни искания на телефонни компании и да правят това с поне известен надзор.

Надеждата? Това изискване да се зададе добре е първата стъпка по пътя към подобряване на онлайн защитата на частните граждани. Но както посочва The Intercept, новият законопроект дава шестмесечен гратисен период за масови колекции; докато шпионските организации забавяха усилията си в очакване на тези правомощия да изтекат или да не бъдат подновени, те могат да изберат да спринтират през останалата част от 2015 г., грабвайки каквото могат по пътя. Също така си струва да се отбележи, че новият акт разрешава почти всяка друга програма, дадена на зелена светлина от Закона за патриотите, така че не е изненада, че защитниците на поверителността не са въодушевени от тази нова „свобода“. Президентът Обама туитира, че ще подпише новия законопроект в момента, в който кацне на бюрото си, докато републиканците в Сената положиха усилия, за да ограничат дебата и да предотвратят всякакви изменения. Междувременно гражданите са здраво на оградата.

Обща тема

Въпреки че Законът за свободата може да не е голямата промяна, на която Сноудън се надяваха и подобни страни, на които са се надявали, неговото приемане породи правни предизвикателства в други страни. Според Tech Crunch, например група, наречена Privacy International, сега е подала юридическо оспорване срещу GCHQ на Обединеното кралство заради политиката си за събиране на групови данни, твърдейки, че информацията „не е достатъчно достъпна за обществеността, нито съдържа адекватни защитни мерки за осигуряват подходяща защита срещу произволно поведение. "

Това не е първият път, когато GCHQ попадна под обстрел; през февруари Трибуналът за разследващи правомощия (IPT) постанови, че шпионската агенция е действала незаконно, когато е споделяла данни с NSA. След ограниченията на Закона за свободата на събирането на масови данни в Съединените щати, Privacy International иска от IPT да постанови, че събирането на масиви от масиви данни е незаконно, както и да нареди незабавно да бъдат унищожени всички незаконно получени материали. Въпреки че предизвикателството може да не е успешно - в своята 15-годишна история, решението през февруари беше първото, което се сблъска срещу британските шпионски организации - това означава началото на тенденция: дори една държава предприема малки стъпки, за да ограничи твърде широките правомощия за скрито събиране. , други ще последват примера.

Дръжте го облачно

В крайна сметка Законът за свободата предприема само малки стъпки напред, що се отнася до защитата на цифровия личен живот. Както отбелязва Reason.com, дори този напредък напредък е помрачен от някои странични промени, като се има предвид пълната сложност на формулировката на закона. Той е дълъг, обсипан с изключения и изменения и до голяма степен неразбираем за всеки, който не е политика на пълен работен ден. Причината твърди, че така депутатите предпочитат да действат. Ако гражданите не са сигурни какво се случва, е по-малко вероятно да се оплачат.

Долната линия? Новият Закон за свободата не освобождава точно гражданите от зоркия поглед на НСА и други агенции, но е положително доказателство, че разкритията и натиска на Сноудън имат ефект. Това е начало.

Препоръчано изображение: alexisdc / Dollar Photo Club

Актът за свобода на САЩ: Една крачка напред, една стъпка… настрани?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.