Актуализация на ExpressVPN WireGuard

Илюстрация на лаптоп с голям зелен отворен катинар на екрана.

WireGuard® е безплатен и отворен код VPN протокол, първоначално написан от Джейсън А. Доненфелд (можете да подкрепите WireGuard в неговите усилия тук) и в момента разработен от Edge Security LLC. WireGuard работи директно на нивото на ядрото на операционната система на устройството, като прави възможно криптирането и декриптирането на данните по-бързо и сигурно и с по-малко рискове от течове в сравнение с други VPN протоколи.

Засега надеждата е, че WireGuard може да се утвърди като широко разпространен протокол, който прави VPN връзките повсеместни (включително на мобилни телефони и Интернет на нещата), без риск от произволни прекъсвания или високо използване на батерията.

Вълнуващо е да видите такива значителни подобрения и, разбираемо, мнозина се вълнуват, когато този протокол се разгръща в търговската мрежа. Ние от ExpressVPN често сме питани за непосредствените ни планове и мнения относно WireGuard и бихме искали да използваме възможността да изясним позицията си.

WireGuard: Страхотна идея в развитието

WireGuard е по-лесен за настройване и управление от други VPN протоколи, въпреки че е необходимо повече разработка, преди да е готова за голяма производствена среда с безброй потребители.

Това е мнение, споделено от разработчиците на WireGuard, които заявяват на своя уебсайт:

„WireGuard все още не е завършен. Не трябва да разчитате на този код. Той не е преминал правилни степени на одит на сигурността и протоколът все още подлежи на промяна. “

Едно от предизвикателствата, пред които е изправен WireGuard, е осигуряването на анонимност за VPN. На нито един потребител не трябва да се разпределя статично един IP адрес, нито в обществена, нито във виртуална мрежа. Вътрешен IP адрес на потребителя може да бъде открит от противник (например чрез WebRTC, например), който след това може да може да го съпостави с записи, придобити от VPN доставчик (чрез кражба, продажба или законно изземване). Добрият VPN не трябва да може да сравни такъв идентификатор с един потребител. В момента тази настройка не се постига лесно с WireGuard.

ExpressVPN ще подкрепя усилията за преглед и одит на кода WireGuard, както правехме в миналото с OpenVPN. Ще допринасяме с код и ще съобщаваме за грешки винаги, когато можем, и ще повдигаме въпросите за сигурността и поверителността директно с екипа за разработка. И поради намалената сложност на WireGuard, всеки публичен одит ще бъде по-всеобхватен и ще осигури по-високо ниво на сигурност.

В Android, Linux, Mac и рутери, WireGuard се представя много добре. ExpressVPN поставя сигурността и поверителността на своите потребители на първо място, така че ще чакаме по-нататъшни тестове, преди да внесем WireGuard в нашата голяма клиентска база.

WireGuard е регистрирана търговска марка на Jason A. Donenfeld.

Актуализация на ExpressVPN WireGuard
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.