Болнични хакери отвличат човешкото сърце – #WTFСряда

Болнични хакери отвличат човешкото сърце - #WTFСряда

Спомнете ли си онази сцена в Терминатор 2, където Арнолд разкъсва плътта си и излага своята кибернетична ръка? След първата успешна роботизирана трансплантация на ръка през миналия месец, ние сме една крачка по-близо до превръщането на бионични части на тялото в реалност.

Но какво се случва, когато започнем да заместваме старите си, разрушени органи с кибернетични аналози? Със сигурност ще можете да бягате по-бързо, да скачате по-високо и да живеете по-дълго, но какво ще кажете за рисковете?

Група студенти от Университета в Южна Алабама решиха да отговорят на този въпрос, като се опитаха да взломат нечий безжичен пейсмейкър.

Познай какво? Това е напълно възможно.

iStan Is беше човекът

Въпросният пейсмейкър принадлежеше на iStan, известен още като „най-модерният безжичен симулатор за пациенти на пазара.“ Този страховито изглеждащ робот (показан по-долу) струва 100 000 щатски долара и се използва в болници, за да помогне на студентите по медицина да практикуват различни животозастрашаващи процедури.

https://www.youtube.com/watch?v=dcGRq4tTKW0

Въпреки че изглежда като дементна марионетка направо от Детската игра, това е приблизително толкова близо до жив човек, а миналата седмица беше убит в студена, изкуствена кръв..

Беше толкова лесно

Студентите взимаха клас по киберсигурност и бяха натоварени със задачата да проникнат в системата за контрол на iStan чрез Wi-Fi.

След няколко часа те разбраха, че имат достъп до пейсмейкъра на iStan чрез различни различни начини, включително атаки за отказ на услуга (DoS), атаки за контрол на сигурността и груби атаки към Wi-Fi на iStan.

Майк Джейкъбс, директор на симулациите в Университета в Южна Алабама и ръководител на атаката, имаше няколко думи за избор в скорошна статия за Motherboard:

„Симулаторът имаше пейсмейкър, за да можем да ускорим сърдечния ритъм, да го забавим. Ако беше намерението, определено бихме могли да нанесем вреда на пациента. "

Но това е само началото.

„Това не е просто пейсмейкър“, казва Джейкъбс. "Бихме могли да го направим с инсулинова помпа ... редица неща, които биха причинили животозастрашаващи наранявания или смърт."

Призив за събуждане за бъдещи процедури

Честно е да се каже, че всяко свързано с интернет устройство е уязвимо за атака. Видяхме как хакерите могат да ви взломат часовника, колата и дори дома ви. Но сега изглежда, че могат да те хакнат.

Днес това е вашият пейсмейкър. Утре може да е вашият кибернетичен бъбрек. Какво следва? Малкият микрочип в мозъка ви?

Тъй като медицинският напредък се насочва все повече към безжичната свързаност, нов и ужасяващ път за кибератака се превръща в реалност.

Звучи алармата

„Ние направихме това, защото искахме да увеличим сигурността в своя край и да поставим някои предпазни мерки“, казва Яков. „Може да не е напълно възможно да се предотвратят хакери, но като знаете, че те могат лесно да бъдат хакнати, увеличавате информираността ви за уязвимостите.“

Въпреки че може да не е време да изпадате в паника (все още), струва си да се подчертае на производителите и бъдещите разработчици значението на защитните мерки. Така че, когато дойде време и вероятно ще стане, може би вашите бионични органи няма да се опитат да ви убият.

Пълният доклад можете да намерите тук.

Препоръчано изображение: Дарио Сабляк / Фотоклуб на Долар

Болнични хакери отвличат човешкото сърце - #WTFСряда
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.