Дори скандал няма да спре Facebook да събира данните ви

Палец надолу икона от Facebook

Новината за ролята на Facebook в колекцията от милиони потребителски профили на Cambridge Analytica, водещи до общите избори през 2016 г., рисува тревожна картина как информацията може да се използва за насочване към лица.

На фона на възмущението усилията на Facebook за събиране на данни отново бяха поставени в светлината на прожекторите и както циничният читател може да очаква, се оказва, че са намерили още повече начини да извличат данни от вас.

Facebook непрекъснато събиране на данни

Количеството данни, което Facebook събира, вече е достатъчно тревожно - от всяко взаимодействие, което сте имали в мрежата, до всяка снимка, която някога сте качвали (и дори изтривали). Но техните методи наскоро взеха по-притеснителен завой, като използват фасадата на сигурността и поверителността, за да избутат приложения и функции, които подкопават самите неща, които са изградени, за да защитят.

В почти очакващ ход към неотдавнашния протест, през януари Facebook публикува първите си принципи за поверителност. Принципите очертават контрола, който потребителите имат над тяхната информация и Facebook оттогава започнаха да изтласкват функции и приложения за популяризиране на тази идея, като по-сигурно маркиране на снимки и дори собствен VPN.

Тези усилия за убеждаване на хората, че Facebook защитава поверителността и сигурността на потребителите си, са се разпаднали зрелищно, но това не е спряло Facebook да не се придържа към повечето от тях.

В този блог ExpressVPN разгражда три нови приложения и функции, за които Facebook твърди, че ще запази данните ви сигурни и лични, но всъщност, съберете още повече информация за вас.

1. Приложенията на Onavo, притежавани от Facebook, събират вашите данни, дори когато не използвате Facebook

Onavo беше придобита от Facebook през 2013 г. за техния софтуер, който оптимизира потреблението на мобилни данни и предоставя аналитични услуги за мобилни приложения. И двете им приложения изискват сигурност за вашия телефон, но не правят такова нещо. Вместо това приложенията изпращат всички данни, които преминават през тях, във Facebook.

Onavo Protect - VPN сигурност

През февруари потребителите на Facebook видяха нов елемент от менюто в своите приложения, наречен „Защита“, който при натискане ще ви пренасочи към приложение: Onavo Protect - VPN Security. Приложението обещава да „пази вашите данни, когато сърфирате и споделяте информация в интернет“, като гарантира връзката ви с интернет.
Когато използвате Onavo Protect, данните, които преминават през него - като вашето използване на Wi-Fi и мобилни данни, използването на приложението ви и дори когато екранът ви е включен или изключен - се проследяват, регистрират и изпращат обратно до Onavo и от разширение, Facebook.

Политиката им за поверителност гласи:

„Можем да използваме информацията, която получаваме, за да предоставяме, анализираме, подобряваме и разработваме нови и иновативни услуги за потребители, филиали и трети страни.“

И това:

„Можем да споделяме лична идентифицираща информация с трети страни и„ Съдружници “(фирми, които са или стават юридически част от една и съща група от компании, в която Onavo е част, включително, но не само Facebook, Inc.).“

Накратко, когато използвате Onavo Protect, цялата ви онлайн активност се записва и събира от и за Facebook, дори ако не използвате Facebook.

Заключване на Bolt App

Месец по-късно Onavo тихо пусна още едно приложение, Bolt App Lock, което ви позволява да добавяте мерки за сигурност като ПИН кодове и разпознаване на пръстови отпечатъци към приложенията си.

Изтегляйки и използвайки това приложение (което твърди, че повишава вашата сигурност), по невнимание изпращате вашите потребителски данни и информация за мрежата във Facebook.

Подобно на Protect, Bolt ще изпрати тази информация до Facebook, който може да я използва, за да разбере например какво отнема вниманието ви от Facebook и неговите продукти, Instagram и Whatsapp.

Политиката за поверителност на Болт е много ясна за кого събира и анализира информацията ви за:

Снимка на политиката за поверителност на заключването на приложението BoltЕкранна снимка на политиката за поверителност на заключването на приложението Bolt, преди да я премахнат от App Store. Източник: TechCrunch

App Store премахна Bolt App Lock само дни след пускането му поради възмущение от опитите на Onavo да получи още повече информация от потребителите на мобилни телефони за Facebook. Според съобщенията говорителят на Facebook каза на TechCrunch, че пускането на приложението е „малък, кратък тест“.

Фактът остава - Приложенията на Onavo ще записват вашата активност и ще я изпращат до Facebook, за да прави кой знае с какво.

2. Системата за разпознаване на лице във Facebook може да ви е добавила без ваше знание

В началото на март потребителите на Facebook бяха посрещнати с предупреждение в News News, запознавайки ги с подобрения си софтуер за разпознаване на лица, който ще ги идентифицира във всички снимки.

Софтуерът също така твърди, че защитава вашите снимки от употреба от непознати (помислете за сом) и помага на хора със зрителни увреждания да знаят кой е във вашите снимки. Facebook изпрати два варианта на съобщението: единият заяви, че можете да се включите, а другият каза, че вече сте вътре и трябва да се откажете, ако искате.

Хм, не благодаря, @facebook. Интересно ми е колко дълго това ще бъде включено. pic.twitter.com/ek5kDzOOsF

- Уолт Мосберг (@waltmossberg) 27 февруари 2018 г.

Разбрах, че аз съм A / B тестовият вариант, който е бил избран по подразбиране (India����).

Хората - ако сте виждали това някъде днес, докато превъртате емисията си и сте пропуснали възможността да се откажете, ето линка: https://t.co/fqSeSPlbOH pic.twitter.com/qDawry5U4r

- Shreyas Narayanan Kutty (@ dun3buggi3) 27 февруари 2018 г.

Този софтуер не е нов - за пръв път е внедрен през 2013 г., когато Facebook започна да предлага маркери в все още неозначени снимки от вас или вашите приятели “.

Под новата фасада на по-сигурно и внимателно маркиране на снимки е дълбоко загрижеността на Facebook за биометричните възможности, както обясни Алваро Бедоя, изпълнителен директор на Центъра за поверителност и технологии в университета в Джорджтаун. шисти:

„Facebook ще сканира снимки, публикувани от близки приятели, за да види дали те включват. Сега те сканират всяка една снимка, публикувана във Facebook, за да ви намерят. Това показва, че системата е станала още по-сложна. “

Очевидно има опасения какво Facebook планира да направи с всички тези биометрични данни. Неговият софтуер за разпознаване на лице може да разпознава човешки лица с 98% точност и да идентифицира човек от 800 милиона други в рамките на 5 секунди.

Може ли Facebook да ви идентифицира в снимка на напълно непознат? Могат ли да продават тези биометрични данни на компании, които да ги използват, или дори да дадат тези данни на правителствата, за да ви идентифицират?

За щастие, някои групи за поверителност се борят с Facebook за тези правомощия. В момента събирането на биометрична информация се води в случай на класови действия в Илинойс, където биометричната информация е защитена съгласно Закона за поверителност на биометричната информация. Ако групата спечели, това може да означава нови ограничения за събирането на биометрични данни във Facebook.

Засега обаче, ако искате да се откажете от разпознаването на лица във Facebook, отидете на Настройки на вашия телефон > Преки пътища за поверителност > Още настройки > Разпознаване на лице и след това изберете Не.

На уебсайта щракнете върху стрелката надолу в горния десен ъгъл и след това отидете в Настройки > Разпознаване на лица > Редактирайте и след това изберете Не.

Имайте предвид, че тези опции не са налични на места като Канада и Европа и се показват като опция само ако имате поне 18 години.

3. Facebook използва 2FA, за да ви изпраща известия

Двуфакторното удостоверяване (2FA) като стъпка за защита може да бъде полезно за осигуряване на вашите акаунти, но Facebook направи своята 2FA стъпка твърде далеч, като го използва за спам на потребителите на Facebook с известия.

Както установява базираният в Сан Франциско инженер Габриел Люис:

Така че аз се регистрирах за 2-факторно автентифициране във Facebook и те го използваха като възможност да ме спазват известия. Тогава те публикуваха моите отговори на стената ми. ��‍♂️ pic.twitter.com/Fy44b07wNg

- Габриел Люис �� (@Gabriel__Lewis) 12 февруари 2018 г.

Други също попаднаха в някои доста неудобни ситуации, когато отговаряха на текстовете на 2FA.

Грубият отговор на човек на текст, за който смята, че е спам, е публикуван във фейсбук стената на приятеля му: //t.co/bJN6ALtNCI pic.twitter.com/lcn0PJAZvJ

- Daily Mail US (@DailyMail) 14 март 2017 г.

И с Instagram, собственост на Facebook също:

Facebook също злоупотребява с данни за контакт на 2FA за спам в Instagram. https://t.co/u9njcm9HT1 pic.twitter.com/8f4of7uBZ5

- Ник Хеер (@nickheer) 14 февруари 2018 г.

Като направи текстовете си 2FA двойни като известия, Facebook превърна мярка за сигурност в допълнителен инструмент за уведомяване, за да приобщи потребителите обратно към социалната мрежа. По този начин Facebook подкопава критичната мярка за сигурност, която напълно изключи потребителите на тяхната мярка 2FA, правейки техните акаунти във Facebook по-малко защитени.

Въпреки че уж беше грешка и ще бъде поправена, Главната охрана на Facebook направи изявление, казвайки: „Години наред, преди повсеместността на смартфоните, ние поддържаме публикуването във Facebook чрез текстово съобщение, но тази функция е по-малко полезна в наши дни“.

Критиците не са убедени в обяснението на Facebook, сочейки опитите на компанията да подобри ангажираността на сайта си, който отпадна през последните месеци.

Много хора предполагат, че Facebook SMS спамът е грешка. Пълни глупости. Някой от FB взе умишлено решение да „повторно ангажира потребителите“, като спами всички онези номера на мобилни телефони, в които са въведени 2FA потребители. Тук няма никакви грешки.

- Матю Грийн (@matthew_d_green) 14 февруари 2018 г.

Ако все още искате допълнителна стъпка във вашата сигурност във Facebook, но не искате да предадете телефонния си номер, можете да използвате генератора на кодове или ключа за защита.

Искате ли да знаете какво има Facebook във вас? Сега ти можеш!

Ако все още не искате да изтриете Facebook, можете да разгледате всички данни, които Facebook има върху вас, като просто изтеглите архива на всички ваши взаимодействия във Facebook.

Просто следвайте тези три стъпки, описани на сайта им, и те ще ви уведомят, след като приключат с архивирането на всичките ви данни.

От този архив ще можете да видите всичките си взаимодействия с Facebook, когато сте се регистрирали за първи път, включително:

  • Всички комуникации с приятели (и непотърсени приятели)
  • Всичките ви метаданни за снимки
  • Точки за данни за влизане и сесия
  • Стотици изображения, използвани за разпознаване на лицето
  • Вашият списък с контакти

Самият размер на архива от Facebook върху себе си е достатъчен, за да ви накара да помислите два пъти за това как взаимодействате със социалната мрежа.

По-голямата картина: защо всички трябва да се притесняваме за разразилите се тактики за събиране на данни във Facebook

Това, което може би е най-обезпокоително, когато виждаме как тенис на Facebook се хващат за всички данни на нашите телефони, е злоупотребата с тези данни. Въпреки че последствията от скандала Cambridge Analytica все още не са напълно известни, ясно е, че с тези данни Facebook притежава страшно много карти за влияние върху света по начини, които са тревожни както за свидетели, така и за опит.

Facebook може да каже, че те възприемат поверително личната ви информация, но в момента няма истински признаци, че социалният бегемот се интересува от нещо различно от събирането на данни по причини, по които тепърва трябва да бъдат предварително подготвени..

Въпреки че използването на Facebook може да е достатъчно невинно - от качване на снимки до поддържане на връзка с приятели - по-очевидно е от всякога използването на Facebook от вашите данни. но.

Дори скандал няма да спре Facebook да събира данните ви
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.