Едуард Сноудън, капитан Америка и уединение в света на барабаните

2016 най-добрите филми за поверителност

Какво имат бивш американски държавен изпълнител, шпионин на амнезия, супер войник с голямо „А“ на челото и двама обикновени тийнейджъри?

Отговор: Те са главните герои в най-големите блокбастери, свързани с поверителността на тази година!

2016 г. доставя страхотен филм – от говорещи животни (Зоотопия) до супергеройска сатира (Дедпул) до по-говорещи животни (Книгата за джунглата, Намирането на Дори и Тайният живот на домашните любимци). По-конкретно, четири филма доставиха пулсиращи трепети, докато докоснаха основните въпроси на анонимността, надзора и сигурността..

Така приглушете светлините и запалете вашите машини за пуканки, тъй като ExpressVPN разбива четири от най-добрите от последните няколко месеца. О и, внимание спойлер!

Национална сигурност и лична поверителност в Snowden

снежен филм плакатSnowden ни напомня, че свободата онлайн е основно право, за което си струва да се борим, независимо от цената.

Стартирането на списъка е най-големият блокбастър, свързан с поверителността от години. Snowden хроники преобразуването на необикновения синоптик от идеалистично 20-то нещо, освободено от армията на САЩ, в репликиращ правителствен изпълнител, който ще продължи да разобличава възможностите за наблюдение на ЦРУ..

Основната идея, проучена във филма, е дали неприкосновеността на личния живот трябва да се жертва заради сигурността. Корбин О’Брайън (Рис Ифанс), високопоставен костюм от ЦРУ, който е и шеф на Сноудън, учи своя протеже (Джоузеф Гордън-Левит), че всякакви средства за наблюдение са оправдани, когато става въпрос за борба с чуждестранни заплахи. Сноудън обаче в крайна сметка се дистанцира от философията на О’Брайън, тъй като е свидетел от първа ръка на неетичните практики, използвани от правителството за проследяване на целите онлайн.

По време на филма режисьорът Оливър Стоун изяснява, че е на страната на Сноудън и ни напомня, че дори най-безобидното ни взаимодействие с мрежата може да бъде проследено, записано и анализирано от правителствени служители зад заключени врати.

Като филм, Сноудън е напрегната и пронизваща сърцето драма, която вярно скицира живота на Едуард Сноудън. Но повече от това, той е стартов панел за дебати относно личния живот и почит към човек, който дълго ще се държи като шампион за интернет свобода.

Гледайте Snowden и други филми

Социални медии и масово наблюдение в Джейсън Борн

Джейсън Бърн плакатТочно както знаете името му, социалните медии знаят вашето (и много повече)

Искахте го. Изчакахте го. И накрая, почти десетилетие по-късно (защото Legacy не се брои), Джейсън Борн (Мат Деймън) се завръща на сребърния екран.

Тъй като произходът на Борн е доста проучен в предишната трилогия, тази петна част от трошенето на костите се задълбочава в семейната история на Дейвид Уеб, следвайки Борн по целия свят, докато разгадава истината зад участието на покойния му баща в ЦРУ и евентуалната гибел. Тъй като разтърсващото действие на камерата става криво до 11, Джейсън Борн изтъква и някои важни проблеми в социалните медии и масовото наблюдение.

Във филма младият технически магнат Арън Калур (Риз Ахмед) е лицето на личния живот в ерата на интернет. Докато е на технологична конференция в Лас Вегас, Kalloor казва на веселата тълпа, че неговото създание във Facebook, Deep Dream, ще „персонализира“ потребителското изживяване, без да споделя информация на потребителите с други страни.

Ако това звучи твърде добре, за да е истина, това е така. Платформи за социални медии като Facebook и Twitter (и Deep Dream) събират всякакви частици от лични данни, които изпращате онлайн, като ги използвате, за да подскажете на приятели, които може да знаете, да препоръчат събития, които може да искате да присъствате, и да ви обслужват насочени реклами. Бързото четене на техните политики за поверителност ще ви каже, че тези платформи също имат правото да споделят вашата информация с други неизвестни страни.

По-лошото е, че се оказва, че Deep Dream е частично финансирано от правителството на САЩ, което възнамерява да превърне платформата за социални медии в масивна програма за наблюдение в реално време. Ако Kalloor изпрати на правителството заявки за „бекдор“ в Deep Dream, всички профили, съобщения и посетени места, споделени в платформата, ще станат правителствени данни.

Освен че отново подчертава въпросите, повдигнати в Snowden, Джейсън Борн разкрива, че компаниите за социални медии, които твърдят, че поддържат интернет поверителността, могат бързо да променят позицията си за една нощ. Независимо дали тези промени са вътрешно решение или резултат от външно изкупуване, филмът ни напомня, че трябва да сме наясно с политиката за поверителност на всяка уеб услуга, която използваме, а най-добрите вратари за нашата информация сме ние самите.

Гледайте Джейсън Борн и други филми

Автономността и обществената безопасност в Капитан Америка: Гражданска война

гражданска война на капитан АмерикаЕпични сцени на битка, емоционални взаимодействия с персонажи и навременна дискусия за автономия срещу сигурност. Какво не се харесва на Cap 3?

Освен че е филмът с най-голяма печалба в световен мащаб за 2016 г., Капитан Америка: Гражданската война е и раздразнителна приказка за отчетност, скелети в килера и предателства.

Подстрекателният инцидент на филма е свръхсилен размисъл в Лагос, ужасяващите последици от които принуждават правителството да царува в Отмъстителите в опит да ги постави под правителствен надзор.

В центъра на този конфликт стои капитан Америка (Крис Еванс) и Железният човек (Робърт Дауни-младши). Cap, след като се бори с нацистите в „Първият отмъстител“ и преживя падането на S.H.E.I.L.D. в „Зимният войник“ е предпазлив от държавната власт и смята, че Отмъстителите не трябва да отговарят на външен комитет, който може да бъде покварен от властта. Старк, който все още се възстановява от вината си в Age of Ultron, избира да приеме обществена отчетност и приветства надзора на САЩ за екипа..

Докато двамата съюзници се надпреварват над философските си различия, ужасен инцидент от миналото на Старк, включващ най-добрия приятел на Капи Бъки (Зимния войник), разбива Отмъстителите и разпалва гражданска война.

Но зад хвърлянето на щитове и каране на уеб, Гражданската война задава някои важни въпроси, които всеки кинооператор трябва да обмисли:

  • Трябва ли отмъстителите и други общи средства за гражданска защита да бъдат санкционирани от правителството?
  • Дали санкционирането на правителството прави ли бъдещи действия, извършени от Отмъстителите (или общо правоприлагане) морално приемливи?
  • Къде трябва да направи правителството границата между защитата на своите граждански лица и премахването на личните им свободи?

Филмът не дава лесен отговор на тези въпроси. И тъй като Cap рискува живота и крайниците си, за да спаси своя приятел и единството на Отмъстителите, ясно е, че борбата за неприкосновеност и сигурност в нашия свят е не по-малко трудна..

Гледайте Капитан Америка: Гражданска война и други филми

Онлайн анонимност и отговорност в Nerve

нервНерв: Новата прищявка след Pokémon GO?

Замисляли ли сте се какво би се случило, ако хората вземат играта „Истина или дръзновение“, цифровизират я като приложение за изтегляне и превърнат това в стрийминг услуга? Е, хората зад Нерва го направиха и определено не е забавление и игри.

Ариел Шулман-Хенри Джоуст режисира звездни звезди Ема Робъртс и Дейв Франко в напрегнат трилър, в който изглежда, че безобидна онлайн риалити игра включва животозастрашаващи залози, като същевременно поставя под въпрос собственото ни участие в подобни цифрови предложения.

Едноименната игра включва „играчи“, които изпълняват предизвикателства за пари и „наблюдатели“, които плащат, за да гледат играчите да изпълняват предизвикателствата, които те поставят. Средната старша старша гимназия Vee (Робъртс) среща своя състезател по нерви Ian (Franco), докато тя изпълнява първото си предизвикателство и заедно дуото изпълнява все по-опасни задачи, докато не се окажат на върха в класацията и се бият за живота си в последния кръг.

В основата си Nerve изследва въздействието на услуги като Facebook Livestream и YouTube Live. Ще правите ли неща, които обикновено няма да правите, ако вашите действия са били наблюдавани (и възнаграждавани) от милиони по целия свят? Ще насърчите ли другите да извършват животозастрашаващи действия, ако можете да се скриете зад стена с онлайн анонимност?

Филмът изобразява пагубните последици, които настъпват, когато нетизените злоупотребяват с поверителността в интернет в името на забавленията и позволяват на обещанието за онлайн звездно влияние да повлияе на действията им. Макар настройката и действието на филма да изглеждат фантастични, централното послание на Нерв е, че такъв свят е много по-близо до реалността, отколкото често бихме вярвали.

Гледайте нерви и други филми

Какво е вашето вземане?

Това е обобщаването на ExpressVPN за четирите най-големи блокбастери, свързани с поверителността.

Съгласни ли сте с идеите, изследвани в тези филми? Кой от вас беше любимият ви? Имаше ли други филми, които би трябвало да бъдат показани тук?

Споделете коментарите си по-долу и не забравяйте да се хванете за най-добрите филми за тази година, ако още не сте го направили!

Snowden: Фен на филма / Уикипедия
Джейсън Борн: Филм фен / Уикипедия
Капитан Америка: Гражданска война: TriiipleThreat / Wikipedia
Нерв: Филмов фен / Уикипедия

Едуард Сноудън, капитан Америка и уединение в света на барабаните
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.