Facebook има по-добра памет от вас от вас – разберете какво знае

Син мозък с лого на фейсбук

В светлината на най-големия скандал във Facebook досега, много хора започват да взимат по-сериозно личния живот.  

За съжаление може да е късно за информацията, която Facebook вече има. Нейното събиране на данни за цялата ви онлайн активност и чрез разширяване на вашата жизнен, е безпогрешен и незаличим.

За да прецените колко Facebook има върху вас, сега можете да изтеглите архив от Facebook, за да видите всичко, което знае за вас.

Колкото и безпомощно да ви се струва да прелиствате всички неща, които знае, архивът е отлична отправна точка за всеки, който се интересува каква информация давате, съзнателно и неволно, на Facebook и потенциално други компании също.

Каква информация пази Facebook за вас?

Накратко, почти всичко. В таблица на своя сайт Facebook ви показва каква информация съхранява и къде можете да я намерите. Част от него е публична, като вашия суетен URL адрес, а част от него можете да видите само в архива на данните за вас. Пълният списък е тук.

1. Цялата информация за контакт ...

След като изтеглите Facebook на телефона си и му разрешите да вижда списъка ви с контакти, той записва всички номера, адреси и имейли от списъка с контакти. Дори онези, които нямат Facebook, събират своите данни заради тези, които го правят.

Така че аз също се опитах да изтеглите моя zip файл във Facebook.
Бях шокиран, че фейсбукът има моята информация за връзка, дневниците ми на обаждания и текстовите ми дейности. това е сериозно нарушение на поверителността и сигурността на данните. @ Salomelugard pic.twitter.com/pRl7bAHVBP

- Тони Търнър (@KendrickKE_) 24 март 2018 г.

Списъкът не трябва да е толкова изненада, тъй като трябва да се включите, за да може Facebook да получи достъп до вашата информация за контакт. Дори и така, размерът на списъка, докато превъртате надолу, е отварящ поглед - кога за последен път видяхте телефонните номера на всички свои приятели и семейство?

2. ... и всичките ви обаждания и съобщения

В допълнение към вашата информация за контакт, ще намерите и всяко съобщение, което сте написали в Messenger.

Всеки. Single. един.

Кликнете върху име и прегледайте отново тези стари съобщения от преди 7 години (или по-новите и вероятно не по-малко мрачни) и ще разберете как Facebook може да насочва рекламите достатъчно добре, за да убеди много хора да мислят, че подслушва разговорите..

Тук няма да видите изтритите си съобщения, но както показва скорошен туитър от Макс Шремс (адвокат и активист за защита на личните данни, който се бори с Facebook по въпросите на поверителността, тъй като е бил студент), може просто да избере да не включва това в изтегления ви архив.

Значи #Zuckerberg казва, че те изтриват данни, след като го изтриете ..? pic.twitter.com/rmIRzPpZsb

- Макс Шремс (@maxschrems) 10 април 2018 г.

Ако имате телефон с Android, Facebook запазва всички ваши входящи и изходящи обаждания, както и вашите SMS съобщения, както разработчикът на софтуер Дилън Маккей откри в изтегления си архив.

Изтеглих данните ми във фейсбук като ZIP файл

Някак си има цялата ми история на разговорите с мама на pic.twitter.com/CIRUguf4vD на партньора ми

- Дилън Маккей (@dylanmckaynz) 21 март 2018 г.

3. Всички качени снимки и техните метаданни

Всички снимки, които някога сте качвали във Facebook, са достъпни за преглед в отделните им албуми, допълнени с коментари и множество метаданни.

От тази информация Facebook знае каква камера сте използвали, каква експозиция и ISO скорост сте използвали, къде сте направили снимката и откъде сте я качили. От вашите снимки Facebook знае къде сте ги направили и следователно къде сте били и в зависимост от това колко често правите и качвате снимки, колко време сте били там.

Едно нещо, което не виждате, са снимките, които сте изтрили, след като потребителите са натиснали Facebook върху премахване на изтрити снимки от сървърите му през 2012 г. Но както видяхме от туита на Макс Шрем, той все още може да ги има, но просто избра да не ги включва в изтегления ви архив.

4. Всичките ви лица

С всяка качена снимка с лицето ви върху нея, по-скоро зловещо наречената технология DeepFace на Facebook може да ви идентифицира с 97.35% точност. Deepface изпълнява По-добре отколкото технологията за разпознаване на лица на ФБР, която има все още впечатляващата 85% точност.

Можем ли да говорим за това колко странно е това "Данни за разпознаване на лице" раздел от вашия архив с данни във Facebook е? Като какво дори е това и как може да е полезно? (стойности променени за защита на лицето ми) pic.twitter.com/nV6jGRXZdZ

- Фред „Покажи още отговори“ Бенесън (@fredbenenson) 26 март 2018 г.

Технологията Facebook използва своето разпознаване на лица върху снимки, на които сте маркирани. Според изследователската група зад технологията, тя използва повече от 120 милиона параметри да се определи чие лице е чие.

Ако живеете в Европейския съюз, може да откриете, че този раздел липсва, тъй като закон за защита на данните в ЕС (който се актуализира доста скоро) забранява технологията. Но невероятно, сред този скандал с данни, Facebook започна да моли някои свои европейски потребители да се съгласят с технологията за разпознаване на лица, без да дава ясна възможност да се откажат..

Сега Facebook изрично моли европейските потребители за съгласие за разпознаване на лице pic.twitter.com/YErXPGjFPE

- Дженифър Коб (@jennifercobbe) 16 април 2018 г.

Това е екранът, на който те искат съгласие. Няма ясен вариант за „не“

cc @darkpatterns pic.twitter.com/GDlsCImyZj

- Дженифър Коб (@jennifercobbe) 16 април 2018 г.

5. Всички ваши сесии за влизане

Всеки път, когато влезете или отворите Facebook, Facebook записва времето, датата, IP адреса и браузъра или приложението, което използвате.

От тази информация може да се определи къде се намирате през деня - от ежедневните си пътувания до мястото, където ходите по празници. Той може да определи точното време и място, в което сте влезли във Facebook, и в зависимост от това колко често използвате Facebook, може да очертае целия ви живот.

6. Рекламодателите, които имат вашата информация за контакт

Може би най-забавната част от архива е рекламният раздел, в който са изброени всички рекламодатели, които имат вашата информация за контакт, рекламите, върху които сте кликнали, докато сте на сайта, и темите, в които Facebook смята, че имате най-голям интерес.

Всичко, което може да сте харесали, споделили или кликнали във Facebook или на уебсайт, който има бисквитки на Facebook, се използват за да получите по-добра представа за това, какви реклами бихте по-вероятно щракнете.

Списъкът с реклами доведе до някои доста интересни открития:

Изтеглих моята история във Facebook и някога съм кликнал само на 2 реклами. Темата ще ви шокира. pic.twitter.com/rkCBPY9ofv

- Мелани Ууд (@mel_wood) 12 април 2018 г.

Уважаеми Зук @facebook,
Собствен @MerriamWebster = принадлежност към себе си.
Рядко влизам или използвам @facebook.
Когато изтеглих данните си, се ужасих да видя списъка с 505 „Рекламодатели, които качиха моя списък с контакти с моята информация“
И без моето съгласие. Това ≠ собственост. pic.twitter.com/d1n4XQ8Efx

- Ерик Топол (@EricTopol) 14 април 2018 г.

Дори самите реклами стават самоосъзнати:

Когато реклама в #Facebook най-накрая признае, че разглежда историята на вашите сърфиране �� pic.twitter.com/MWgHJkDoqy

- Lillion Hunt (@LillionHunt) 10 март 2018 г.

Facebook успя да направи парите си, като предостави на корпорациите и държавните участници група от два милиарда потребители, от която да избере целевия си пазар.

Събирането на данни от неговите потребители е основен камък на бизнес модела на Facebook и е малко вероятно да спре скоро по всяко време.

Не само Facebook съхранява вашите данни

Корпорациите по света издишват леко облекчение, че това е Facebook, а не тези, които са в центъра на тази колосална буря за поверителност. Да не забравяме Equifax, който претърпя ужасно нарушение на данните, което изложи над 150 милиона клиенти на кражба на самоличност. И нека не стартираме в Google (можете да изтеглите и всичките си данни там, ако желаете).

Facebook също притежава WhatsApp и Instagram и с въвеждането на още повече приложения, направени за събиране на данни, е ясно, че Facebook диверсифицира начините на събиране на потребителски (и не-потребителски) данни масово.

Ако ще отрежете главата на тази цифрова хидра и ще изтриете Facebook, очаквайте той да намери нови начини за получаване на вашите данни. Бъдете остри и проверете кой е собственик на приложенията и избягвайте компаниите, които искат вашата лична информация. Потърсете алтернативи, които не ви бомбардират с целенасочени реклами и отблъснете надеждността ви във Facebook.  

Като цяло, внимавайте за онлайн услугите, които използвате безплатно. Както се казва: „Ако не плащате за продукта, вие сте продуктът.“ Ако трябва да ги използвате, дезинформацията винаги помага. Различно име, рожден ден и имейл адрес могат да ви помогнат да защитите вашата онлайн социална идентичност.

Запитайте се: Това приложение за фитнес имам да имам истинското си име и имейл адрес?

Напълно промяна на вашето присъствие в интернет е разбираемо преобладаващо; започнете малко с пет неща, които можете да направите, за да подобрите вашата онлайн сигурност и поверителност за минути, или вижте колко от нашите съвети за поверителност, които практикувате (или може би трябва да започнете да практикувате).  

Как да изтеглите данните си във Facebook профил

Влезте във вашия Facebook акаунт и:

Етап 1: Отидете в Общи настройки на акаунта и изберете „Изтеглете копие на вашите данни във Facebook“ под вашата лична информация.

Стъпка 2: Изтеглете вашата информация, като изберете „Стартиране на моя архив“.

Стъпка 3: Потвърдете акаунта си и Facebook ще ви изпрати имейл, потвърждавайки, че подготвя резервното ви копиране.

След като бъде готов, Facebook ще ви изпрати имейл (и съобщение от FB), в което се казва, че изтеглянето ви е готово.

Стъпка 4: Кликнете върху връзката или известието и изберете „Изтегляне на архив“. Трябва да започнете изтеглянето на zip файл.

Стъпка 5: Разархивирайте файла, за да получите цялото съдържание на вашия Facebook профил в една папка. Изберете index.htm и вашият профил „начална страница“ ще се появи.

Facebook има по-добра памет от вас от вас - разберете какво знае
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.