Франция наддава adieu на Google в полза на по-частна търсачка

[ware_item id=33][/ware_item]

Франция отпада Google


Докато правителството на САЩ работи за затягане на хватката си над личната поверителност на гражданите, новите европейски политически разпоредби се надяват да направят точно обратното.

Миналия месец френското национално събрание обяви, че вече няма да използва Google. Вместо това всички френски правителствени устройства скоро ще приемат фокусираната върху поверителността Qwant като тяхна търсачка по подразбиране.

Притеснен, че се отварят за прекалено много външно наблюдение, френското правителство прави превключването в усилията си да защити своята поверителност (и устройства) от Google - и неизбежно правителството на САЩ - цялостни политики за запазване на данни.

Флориан Башелие, член на специалната група за киберсигурност и цифров суверенитет, призова членовете на неговата партия да заемат позиция. „Трябва да дадем примера“, каза Башелие. „Сигурността и дигиталният суверенитет са поставени на карта тук, което е всичко, но не е проблем само за отрепки“.

Какво е Qwant?

Основана през 2013 г., Qwant е криптирана търсачка, която функционира по същия начин като Google, но не съхранява регистрационни файлове. Независимата търсачка поставя сериозен акцент върху поверителността на потребителите и от своя страна се разраства експоненциално.

Уважаеми @tim_cook, докато не изберете търсачка, която наистина уважава поверителността на вашите потребители, никога няма да можете да ги защитите.https: //t.co/8kxYdVnoye

- Qwant (@QwantCom) 19 ноември 2018 г.

В действителност, с приблизително средно 21 милиона търсения на месец, Qwant е над два пъти трафика си за една година. Имайте предвид обаче, че Google използва средно около 3,5 милиарда търсения на ден.

Франция и Силиконовата долина: проблемни отношения

Въпреки че Силициевата долина и френското правителство са в неравностойно положение от няколко години, решението да се прекъсне Google се твърди, че произтича от изтичането на НСА на Едуард Сноудън през 2013 г. - най-вече фактът, че НСА активно шпионира чуждестранни правителства.

Това не е първият път, когато Франция и Силициевата долина са блъснали глави; миналия юли Европейската комисия успешно глоби Google с 8,3 милиарда евро за принуждаване на компаниите да инсталират предварително софтуера на Google в своите приложения за Android. А най-новото законодателство за надзор - Законът CLOUD, който дава на САЩ карт празно място за събиране и наблюдение на данните на американските компании в чужбина, беше посрещнат с еднаква критика и презрение..

На неотдавнашна конференция президентът на Франция Макрон говори за ограничаване на властта на Силиконовата долина в чужбина. "Ако не регулираме интернет", каза Макрон, "рискът е да разстроим основите на демокрацията."

Страхът, че Франция може скоро да бъде прищявка на американските закони за запазване на данни, този натиск да се откаже от Google в полза на частна търсачка може да има значителни последствия.

Каква информация събира Google?

Като най-голямата търсачка в света, Google вероятно знае повече за вас от най-близките ви приятели. От лесни за търсене данни като вашите метаданни (включително вашето моминско име, фамилия, членове на семейството, места на пребиваване и т.н.) до по-подробни данни като историята на браузъра ви, контакти, реклами, с които сте взаимодействали, актуализации на социалните медии и други, Google поддържа подробни записи на всичко, което правите онлайн.

Google също не се срамува от събраната информация. Според условията им на услуги те събират и анализират метаданните ви, за да ви показват по-насочени реклами и да подобрят вашето онлайн изживяване. В някои случаи може да се записват и вашите обаждания.

Ако искате да видите каква информация събира Google, можете да изтеглите цялата си история, като следвате това ръководство. Можете също така да проверите как Google персонализира вашите реклами и да промените настройките ви тук.

Частните търсачки са във възход - и не само във Франция

Google все още може да е безспорният крал на търсачките, но конкурентите най-накрая започват да наваксват. В САЩ DuckDuckGo е вероятно най-популярната частна търсачка с приблизително 30 милиона търсения на ден. В Германия началната страница бързо се превръща в търсещата машина на страната, а в Швейцария SwissCows е по-популярна от всякога.

Повечето от тези частни търсачки обещават повече или по-малко същите резултати като Google, но без нито един добавен багаж. Проследяването на местоположението и рекламите често са незадължителни, а филтрираните резултати обикновено са минало.

Някои от тези търсачки всъщност разчитат на дарения от потребители, вместо на реклами от трети страни, което означава, че потребителите няма да трябва да поставят под въпрос кога или защо дадена страница на компанията се класира по-високо от други.

Значението на използването на частна търсачка

Що се отнася до частното сърфиране, възползването от търсещата машина за безкрайно значение е от решаващо значение. ExpressVPN е писал за DuckDuckGo и StartPage в миналото. Дори сме класирали някои от най-популярните уеб браузъри по отношение на поверителността.

Въпреки че VPN все още е вашето фактическо оръжие, за да запазите своя арсенал за поверителност, използването на частна търсачка е друг начин да засилите анонимността си и да намалите цифровия си отпечатък.

Ако още не сте, помислете да опитате някоя от тези алтернативни търсачки:

  • Qwant
  • DuckDuckGo
  • Начална страница
  • SwissCows
  • Търсене шифроване
  • Прекъснете търсенето
Франция наддава adieu на Google в полза на по-частна търсачка
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.