Google използва Gmail за проследяване на вашите покупки. Никой не знае защо.

Google количка за пазаруване с логото на Gmail вътре в количката.

Почти шест години Google извлича и съхранява всички покупки, резервации и абонаменти от вашия Gmail акаунт. Не е ясно защо Google иска тази информация и няма лесен начин да я изтриете цялата.

Как Google проследява вашите покупки

Първоначално попаднал на репортер на CNBC, страница „Покупки в Google“ следи всички цифрови касови бележки, изпратени до вашия Gmail, още през 2012 г..

Страницата не се ограничава и до покупки, направени директно от Google. От самолетни билети до покупки на Amazon до услуги за доставка на храна, ако разписката е отишла до вашия Gmail, това е в списъка.

Google взема името, датата и други специфики около покупката и ги записва в списък на страницата.

Google използва Gmail за проследяване на вашите покупки. Никой не знае защо.Тод Хаселтън | CNBC

Записаните подробности също могат да станат малко страховити. Репортер от Buzzfeed видя, че Google записва конкретни заявки за храна, които тя е добавила към едно от своите заведения.

Google използва Gmail за проследяване на вашите покупки. Никой не знае защо.Buzzfeed | Google

Как да изтриете покупките си в Google

За съжаление, единственият начин да премахнете покупка от списъка е да намерите и изтриете ръчно имейла, който съдържа оригиналната разписка. Още по-лошото е, че не можете да изключите проследяването и няма начин масово да изтриете списъка. Този процес е невероятно досаден, особено като се има предвид, че тези списъци могат да стигнат чак до 2012 г..

Още по-озадачаващо е, че няма ясна цел за събирането на тези данни. Говорителят на Google каза на CNBC, че страницата има за цел „да ви помогне лесно да преглеждате и следите вашите покупки, резервации и абонаменти на едно място“ и че „не използват никаква информация от вашите съобщения в Gmail, за да ви служат за реклами. "

Логиката на това разсъждение е странна, информацията се крие в страницата на акаунта на Google и не е съвсем лесен за достъп до потребители, които искат да „преглеждат и следят покупките“. И виждат, тъй като тази страница всъщност не се популяризира своите потребители, скритата природа на тази страница допълнително поставя въпроса защо е Google наистина ли събиране на тази информация.

Google казва, че се интересува от поверителност - ние сме скептични

Sundar Pichai, изпълнителен директор на Google, наскоро заяви, че поверителността не трябва да бъде луксозно благо, но изглежда, че компанията практикува различно определение на поверителността. Google дори има бузата да пише „само вие можете да видите вашите покупки“ на страницата „Покупки“. Правилно - само вие и компанията, която гребете чрез имейлите си, за да ги изтеглите.

Докато Google не реши да улесни изтриването на информацията за покупките ви или, още по-добре, да направи тази функция остаряла, помислете да използвате имейл адрес със защитен доставчик на имейл, за да изпратите всичките си цифрови разписки до.

Google използва Gmail за проследяване на вашите покупки. Никой не знае защо.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.