Хакерите могат да контролират дистанционно колата ви – #WTFСряда

[ware_item id=33][/ware_item]

Хакерите могат да контролират дистанционно колата ви - #WTFСряда


Мислите, че управлявате колата си.

Карате по магистралата със скорост 75 м / ч, пеете заедно с любимата си песен, когато започват да се случват странни неща.

Първо, радиостанцията се променя на нещо, което не сте очаквали. На следващо място, рогът на колата ви пламва и фаровете ви мигат и се изключват като луди.

Накрая захранването се изключва. Оставате накъсан отстрани на пътя. Вашият автомобил няма да стартира и нямате абсолютно никаква представа какво се случва.

Тогава разбираш, че изобщо нямаш контрол над колата си. Но тези странни походи не са нищо свръхестествено. Те са дело на хакери, и те са поели контрол над колата ви.

Всичко това може да звучи толкова малко вероятно като история с призраци. Но той е истински - достатъчно реален, за да може Chrysler да закърпи своята линия Jeep срещу хакерски атаки.

Безопасността и неприкосновеността на водача на шофьори взеха причудлив обрат? Страхуваме се така.

Компютри на колела

Разбира се, автомобилната индустрия върви по този път вече известно време. През последните няколко десетилетия автомобилите се трансформират в компютри на колела. И какви са компютрите, ако не hackable?

Отначало имаше калкулатори за пътуване и диагностични системи. Сега най-новите автомобили от марки като Ford и Infiniti имат вградени Wi-Fi, Bluetooth и телематични системи.

Изследователите по сигурността Чарли Милър и Крис Валасек вече са започнали да разкриват уязвимостите. „Най-хакерските автомобили имаха най-много функции и всички бяха в една и съща мрежа и всички можеха да си говорят един с друг“, казват те.

Изследвания на Милър и Валашек

2014 Infiniti Q50

2014 г. беше Infiniti Q50 силно уязвими за хакване, защото неговите телематика, Bluetooth и радио функции са в същата мрежа като двигателя и спирачките. Това улеснява хакера да поеме контрола над самия автомобил.

2014 Джип Чероки

През 2014 г. Jeep Cherokee, „радиото винаги може да говори със спирачките“. Това им позволи дистанционно да убият джип, шофиращ със скорост 70 мили / ч в тест на живо за списание Wired.

2010 Ford Escape & 2010 Toyota Prius

Ford Escape от 2010 г. и Toyota Prius от 2010 г. бяха хакнати от Милър и Валасек през 2013 г. Двойката успя да поеме контрола над двете превозни средства чрез ускорение, спиране, управление и други.

И това са само някои от слабостите, които изследователите знаят.

Безобидна сигурност

Проблемът е достатъчно сериозен, че правителството на САЩ да предприеме действия. През юли сенаторът Едуард Дж. Марки внесе законопроект, изискващ нови стандарти за сигурност на автомобилите.

„Автомобилите са основна част от Интернет на нещата“, каза сенаторът. „Преминахме от епоха на двигатели с изгаряне в компютъризирани двигатели, но не сме поставили подходящите защити срещу хакери и проследяващи данни.“

Сигурността на автомобилите е „може би 20 години зад“ компютърната сигурност на ОС, според бившия изследовател на DARPA и Google Peiter Zatko. "Това е бездънен... няма сигурност в автомобилите и системите са широко отворени. "

От хиляда мили

Не толкова отдавна всичко, което трябваше да направите, за да подсигурите автомобила си, беше да заключите вратите.

Но тъй като автомобилната киберсигурност изостава 20 години назад, натрапниците вече имат нов начин да влезете в колата си.

Чрез хакване на телематичната система OnStar на General Motors изследователите от Вашингтонския университет успяха да контролират дистанционно GM автомобили от хиляди мили далеч през 2011 г..

Идват още нови подвизи и нещата вероятно ще се влошат доста преди автомобилната индустрия да настигне своята игра за киберсигурност.

Така че, ако смятате, че управлявате колата си, помислете отново. Благодарение на провалите в киберсигурността на автомобилната индустрия, хакер може да влезе по всяко време.

Това е #WTFСряда, нашият задълбочен поглед върху историите за киберсигурност и данни за поверителност, които трябва да знаете. Имате ли приятел, за когото подозирате, че може да е мишена на хакери за автомобили? Споделете тази история с тях!

#WTFСряда на ExpressVPN ви носи странни, шокиращи и страховити истории за поверителност на данните - извадени направо от новините. Мислите, че вашата поверителност е ваша? Помисли отново. Ще се почувствате неудобно. Ще се възмутите. Ще си помислите: „WTF ?!“

Харесва ли ви този пост? Мразя го? Прочетете още истории на ужасите за нахлуването в личния ви живот в нашия архив #WTFWed Wednesday.

Хакерите могат да контролират дистанционно колата ви - #WTFСряда
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.