Internet.org: Твърде добре, за да е вярно?

интернет-дот-организационни-напада от потребителя поверителност

Марк Зукърбърг никога не спи. Тъй като Facebook вече оглавява 1,44 милиарда активни потребители по целия свят, основателят на социалната мрежа може да почива на лаврите си. Вместо това той и други ръководители на Facebook бяха заети с разработването на „Internet.org“, който според официалния уебсайт ще „свърже двете трети от света, които нямат достъп до интернет“.

Като се има предвид, че само 33 процента от глобалните граждани имат редовен достъп до Интернет, все повече и повече адвокатски групи призовават за достъп до Интернет като основно човешко право. На пръв поглед мисията на Internet.org изглежда благородна. Но се появиха опасения относно печалбата и неприкосновеността на личния живот, което накара някои да заключат, че този „безплатен“ Интернет може да е твърде добър, за да е истина.

Голямата идея

Ето как работи: Facebook си партнира с редица компании за мобилни телефони и телекомуникационни доставчици от трети свят, за да предложи безплатна интернет услуга за онези, които по друг начин не могат да си позволят достъп. Към 10 май компанията въвежда Internet.org в Замбия, Танзания, Кения, Колумбия, Гана, Индия, Филипини, Гватемала, Индонезия и Бангладеш.

На потребителите се предоставя безплатен достъп от конкретен оператор, но не могат да използват услуги с висока честотна лента като изтегляне на файлове или поточно видео. Идеята тук е да се осигури основен достъп до информация и комуникация. Проблемът? Той може също да срещне Net Neutrality.

Затворена система

Какво се случва, когато Facebook достави приложението Internet.org и управлява целия трафик чрез собствените си масивни сървъри? Той се превръща в фактически доставчик на интернет услуги (ISP), но без същите ограничения, поставени на превозвачите за плащане.

Нещо повече, Зукърбърг и неговата компания решават кои уебсайтове са част от техния интернет и кои са блокирани за безплатни потребители - които винаги имат възможност за надграждане до платени планове, много от които на видно място се показват чрез реклами на място.

Според Wired, този вид пазаруване доведе до отдръпване от няколко индийски публикации, в които се казва, че компанията нарушава самите принципи на Net Neutrality, които твърди, че поддържа. Казано по-просто: ако Facebook реши какво е безплатно и кое не е, като се грижи за достъпа до уебсайта, тогава неговият интернет не е наистина безплатен.

В резултат на това изпълнителният директор на Facebook обяви, че всяка компания или уебсайт вече може да кандидатства, за да се присъедини към инициативата Internet.org и да стане част от тръбопровода за съдържание, до който потребителите могат свободно да имат достъп. Крис Даниелс, вицепрезидент на Internet.org, твърди, че отварянето на портите за разработчиците като цяло винаги е било част от „пътната карта“ и че притесненията на индийските потребители просто ускоряват плановете, които вече са в процес на работа. Но не всеки купува това обяснение.

Не всичко лошо?

Някои организации изразяват подкрепата си за интернет, поддържан от Facebook. Venture Beat например изтъква, че докато е лесно да се хвърлят камъни в Zuckerberg et al. тъй като те са богати и мощни, няма нищо по своята същност в това да печелите. Всъщност като публично търгувана компания сайтът за социални медии носи отговорност да постъпва правилно от своите акционери и да генерира колкото се може повече приходи. Тъй като Facebook няма задължение да предлага всякакъв вид безплатна интернет услуга, дори нещо, което очевидно е рекламно средство, не може да бъде лошо, ако получи повече хора онлайн, нали?

Но не е толкова страхотно

Два големи проблема с Internet.org започват да имат предвид, дори и при новия модел: контрол и сигурност. Разбира се, всеки програмист вече може да кандидатства за присъединяване към общността - и да препраща информацията им през сървърите на Facebook. Тъй като повече данни получават през портата, гигантът на социалните медии придобива по-голям контрол и просто не е под същия вид задължение да разкрива използването на тази информация като доставчик на услугата срещу заплащане.

Има и проблемът със сигурността, тъй като Facebook няма да позволи на сайтове, които използват SSL или TLS - две ключови мерки за сигурност, които криптират данни и помагат да отклонят злонамерените атаки. Компанията твърди, че това е технически проблем, но потенциално може да изложи на безплатни потребители риск от компрометиране на техните данни, особено ако по-„сигурни“ онлайн услуги избират да се присъединят към движението Internet.org.

И така, каква е последната дума в интернет, поддържан от Facebook? Пътят към Ада е добър пример: Зукерберг може да има най-добрите намерения, но лесният път до онлайн достъп може да изгори поверителността на потребителите.

Internet.org: Твърде добре, за да е вярно?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.