Историята на тайното банкиране в Швейцария

банковата тайна-

Офшорните сметки са доста тема за обсъждане тази седмица, но те отдавна са убежище за богатите и известните. Преместването на нечии средства в международна банкова сметка се счита за статутен символ, имайки предвид колко малко са в състояние да го направят.

Финансовата система на една държава обаче стои по-висока от всяка друга. Това е страната на банките на Джеймс Бонд и страна, чиято банкова политика е строго пазена, плътно затворена обвивка от мистерия и интриги.

Всички от целия свят знаят: ако искате да скриете парите си, отваряте швейцарска банкова сметка.

Достигнете до Луната с хиляди доларови сметки

Счита се, че една трета от всички фондове в света, държани в офшорни сметки, се съхраняват в Швейцария. Известно е, че швейцарските банки управляват приблизително 2,7 трлн.

Трилион е невероятно голям брой за разбиране. За да опитате и да го поставите в перспектива, представете си, че имате много сметки за 1000 долара и още повече свободно време - ако сте решили да подреждате бележките един върху друг, можете да създадете купчини толкова високо:

  • 1 милион долара = 4 инча висок
  • 1 милиард долара = 364 фута висок
  • 1 трилион долара = 63 мили висок

Не може да бъде лесно да се скрие такова изумително богатство, така как Швейцария го управлява?

Законът за банковата тайна в Швейцария

Швейцария направи официалните си закони за частно банкиране през 1934 г. с Федералния закон за банките и спестовните банки. Законът направи криминално престъпление за швейцарска банка да разкрие името на притежател на сметка. Но това не беше началото на швейцарската банкова тайна; Законът просто налага традиция, която датира от средните векове.

Швейцарските закони за банкова тайна могат да бъдат намерени още през 1713 г., когато Големият съвет на Женева установи регулации, които изискват банкерите да водят регистър на всички свои клиенти, но забранява споделянето на информация с никого, освен с клиента.

Под защита, предоставена от швейцарското законодателство, швейцарска банка и нейните клиенти споделят конфиденциалност, подобна на тази между лекари и пациенти или адвокати и техните клиенти.

Swiss-наемнициЩе свалим вашия крал. И ще изглеждаме приказно да го правим.

Швейцарско войнство и печалба

През първите дни на съвременна Европа швейцарските наемници са били забележителни по служба в чужди армии, особено във Франция. Швейцарците бяха ветерани от Стогодишната война и се смятаха за най-елитната бойна сила по онова време. Швейцарската гвардия на Ватикана е остатък от това наследство.

Когато швейцарците се прибраха от военните си пътувания, им трябваше място за съхранение на печалбите им и именно тези средства подпомогнаха създаването на швейцарски банки.

Поради естеството на източника на парите, т.е. подгряването, наемниците изискват дискретна банкова система, за да запазят стотинките си в безопасност. Предлагайки такава услуга, швейцарските банки привлекли обичая на завръщащите се войници.

В Швейцария има много стари банки, датирани от тази епоха. Wegelin & Ко, създадена през 1741 г., беше най-старата банка в Швейцария до 2013 г., когато се преструктурира. Но Хенш & Сие и Ломбард Одиер, двамата основани през 1796 г., все още са отворени за бизнес.

Известната швейцарска неутралност

Тези стари и утвърдени банки в Швейцария са подпомагани от швейцарски неутралитет и национален суверенитет, отдавна признат от чуждите нации. Стабилността насърчи среда, в която банковият сектор беше в състояние да се развива и да процъфтява.

Швейцария поддържа неутралитет през двете световни войни и не е член на Европейския съюз, нито беше член на Организацията на обединените нации до 2002 г., което позволява на банките да работят без външна намеса.

неутрален банкиранеПризраците на швейцарския банкер минало, настояще и бъдеще.

Спорното минало на швейцарското банкиране

Швейцарците са много горди с историята си на тайно банкиране и с право. Въпреки че това доведе до отклонения от страна на останалия свят.

Най-известни бяха проучванията, извършени в поведението на швейцарски банки през периода нацистка Германия, особено по отношение на средства, за които се твърди, че са откраднати от жертви на Холокоста. Комисията на Волкер беше възложена на проверка на действията на швейцарските банки по време на Втората световна война, но не намери „никакво доказателство за системно унищожаване на записи на сметки на жертви, организирана дискриминация срещу сметките на жертви на нацисткото преследване или съгласувани усилия за отклоняване на средствата на жертви на нацисткото преследване с неправилни цели. ”Въпреки това той също„ потвърди доказателства за съмнителни и измамни действия на някои отделни банки при обработката на сметки на жертви ”.

Спорното настояще на швейцарското банкиране

Други европейски държави отдавна се оплакват от разпоредбите за банкова тайна в страни като Австрия, Лихтенщайн, Люксембург и Швейцария насърчават укриването на данъци от своите граждани. Въпросът беше разгледан в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Г-20. В резултат на това почти всяка страна се съгласи на договори, които ще настояват за обмен на банкова информация в случаи на съмнения за укриване на данъци.

Извън Европа законът за САЩ PATRIOT от 2001 г. също се насочи към банкова тайна, тъй като САЩ се стремяха да накажат терористите по целия свят, като следваха своите парични следи. Законът създаде много нови правила в опит да наруши банковата тайна, включително списък на офшорни банки, на които американските банки не могат да превеждат пари на.

След голям натиск от страна на други страни, Швейцария в крайна сметка подписа международно споразумение през май 2015 г. Споразумението привежда практиките на швейцарските банки в сравнение с тези на други страни и всъщност прекратява специалната тайна, на която преди това се ползват клиентите на швейцарски банки..

Въпросното бъдеще на швейцарското банкиране

В резултат на избягване на данъци и терористични лов много от привилегиите, които клиентите на швейцарското банкиране имаха, бяха отменени.

Но това ли са законните причини да се свали обвивката на толкова дългогодишна представа за банкова тайна? Трябва ли на правителствата да бъде разрешен достъп до нечия финансова информация, по всяко време да избере? Колко невинни клиенти са жертва в преследването на няколко престъпници?

Изглежда малко вероятно швейцарците да се откажат от такава традиция толкова лесно, а изтичането в Панама показва как тайното офшорно банкиране все още е нещо много ... засега.

Историята на тайното банкиране в Швейцария
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.