Как да направите Bitcoin Anonymous

Как да направите анонимно плащане

Биткойн е едновременно анонимна платежна система и прозрачна, отворена мрежа, където всеки може да проследява и проверява транзакциите.

Как и двете могат да бъдат верни? В началото може да изглежда объркващо, но изисква малко обяснение, за да има смисъл.

В зависимост от начина, по който използвате биткойн, той може да бъде идеалният инструмент за прозрачност в благотворителна организация или неразбираема валута на избор за откупни продукти и онлайн пазари на наркотици.

Колко анонимни са традиционните методи за плащане?

сметки

В традиционните разплащателни мрежи като банки, кредитни карти, Paypal или Venmo, акаунтът ви е свързан директно с вашето име и идентификационен номер на правителството.

Цялата информация относно вашия акаунт обаче – като баланс и идентификация – е скрита от публичното око. Въпреки че в някои системи, като кредитни карти, търговецът и доставчикът на плащания ще видят номера на вашата сметка, име и институцията, която издава вашата карта.

Транзакции и поверителност

 • Един доставчик може да поиска вашия пощенски код, адрес, телефонен номер или дори сканиране на паспорта ви, за да продължи транзакцията.
 • Търговецът ще бъде законно задължен да споделя информацията за транзакциите с местните власти – понякога при поискване, а понякога автоматично.
 • Националните правителства, агенциите за наблюдение и международните полицейски агенции също ще получат автоматизиран достъп до данните и ще могат да видят какви други покупки сте направили с вашата карта и салдото на вашата сметка.
 • Търговецът също вероятно ще продаде вашите данни на компании като Equifax.
 • Други компании също могат да купят вашите кредитни данни, например, ако желаят да преценят способността ви да изплатите заем.
  Просто разглеждам? Интернет доставчиците ви гледат да преглеждате

От положителна страна, вашият съсед вероятно ще остане в тъмното за това колко харчите и колко имате.

Блокчейнът и поверителността

Блокчейнът Bitcoin обработва акаунти, транзакции и поверителност много различно.

сметки

Всеки може да създаде биткойн акаунт – наречен портфейл – на компютър или смартфон. За да създадете акаунт, не е необходимо да въвеждате име, адрес или имейл. И тъй като дори не се нуждаете от интернет връзка, за да създадете акаунт, може да е трудно да проследите кой притежава кой акаунт.

Транзакции и поверителност

 • Публична книга – Blockchain – записва всички транзакции. Всеки може да види Blockchain със софтуер за биткойн (наречен клиент).
 • Всички салда по всички акаунти са видими, но не и собствениците на акаунти.
 • Един потребител може да има няколко акаунта, а множество потребители също могат да споделят акаунт.
 • За да получат или извършат плащане, двама потребители трябва да съобщят адреса си един на друг. В този случай най-вероятно е един или и двамата потребители да бъдат „маскирани“.
 • Докато получателят може да създаде нов, празен акаунт за всяко плащане, което получи, изпращачът ще разкрие баланса на акаунта, от който е извършил плащането.

Запазването на самоличността ви в тайна по време на транзакция е трудно. През повечето време ще знаете на кой човек или магазин извършвате плащането и те ще знаят кой сте.

Ако някоя от страните се абонира за централизирана услуга – например доставчик на плащания или портфейл, тази централизирана услуга може да обедини тази информация и да я продаде или да я предостави на органите на реда.

  Покемон, не! 9 проблема с поверителността, които трябва да вземете предвид при игра на Pokémon Go

Скриване на идентичността си на Bitcoin с миксери и Coinjoin

Coinjoin

Първо, ако вашият биткойн портфейл е свързан с вашето име или имейл адрес, е трудно, но не и невъзможно, да разграничите самоличността си с Bitcoin Mixer и Coinjoin.

В Coinjoin голяма група потребители по същество хвърлят своите биткойни в кофа и след това вземат обратно същото количество от кофата. Това „размяна на кофи за биткойн“ може да се извърши по децентрализиран, надежден начин чрез реализации като Joinmarket.

Направете Bitcoin анонимен с Joinmarket.

Горната графика показва как система като Joinmarket работи само за стандартизирани изходи. Лесно е за наблюдател да види, че използвате транзакция от Coinjoin, но те не са в състояние лесно да определят кой от изводите принадлежи на вас.

миксери

В миксерите двама души си разменят биткойни един с друг и е трудно да се наблюдава, че са използвали миксер. Докато повечето миксери днес са големи централизирани услуги, смесването може да се извърши по надежден начин чрез фантастични криптографски инструменти като атомни суапове, въпреки че такива системи нямат цялостно внедряване.

Когато използвате миксер, нито един участник не може да научи много за другите участници и следователно не може да свърже напълно акаунти с идентичност.

Как да изберете и да използвате Altcoins за анонимност

Altcoins (алтернативни криптовалути) са най-популярният начин за анонимност на транзакциите с биткойн. Потребителите обменят своите биткойни за алткойн по свой избор, след което разменят алткойн обратно в биткойн. Ако използвате правилния Altcoin, е трудно да корелирате и проследявате потребителски акаунти.

Как да изберете добър Altcoin:

 • Алткойнът трябва да е достатъчно популярен, че транзакцията ви няма да се придържа.
 • Altcoin трябва да предоставя допълнителни гаранции за поверителност.
 • Първата и втората размяна не трябва да са еднакви или в противен случай някой би могъл да се опита да свърже двете ви транзакции чрез технологии като отпечатък на браузъра.
  Разстроен от Facebook? Трябва да се притеснявате повече за вашия интернет доставчик

Анонимен ли е Bitcoin?

По подразбиране плащанията с биткойн са много по-частни от традиционните електронни плащания като банкови проводници или кредитни карти. Но с някои усилия те все още могат да бъдат проследени.

Моделът за поверителност на Bitcoin работи драстично по-различно от този на другите платежни системи, което ни принуждава да адаптираме мисленето си, когато се опитваме да бъдем по-частни.

Биткойн ни дава много възможности да бъдем наистина анонимни, но използването на тези опции изисква умения, знания и грижи.

Прочетете повече в пълното ръководство на ExpressVPN за анонимността на Bitcoin

Как да направите Bitcoin Anonymous
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.