Как да запазите съобщенията си лични и анонимни

Как да запазите съобщенията си лични и анонимни

Запазването на личните ви чатове може да бъде трудна и уморителна задача. И да се опитате да ги запазите анонимни може да бъде много обезсърчително. И все пак нашите чатове съдържат някои от най-чувствителните ни информации - често правим неподходящи шеги или коментари, които лесно могат да бъдат извадени от контекста. В нашите лични чатове се държим така, сякаш никой не гледа; кълнем се, признаваме вина и не сме склонни да влагаме твърде много мисли в думите си. Вероятно има неща в историята на вашите чатове, които биха могли да ви арестуват, ако ги кажете на публично място!

За щастие приложенията за чат все повече приемат по-добри методи за криптиране. Сигналът се превърна в любим на технологични журналисти и активисти по целия свят заради силната си политика за криптиране. А Telegram придоби гигантски последствия благодарение на тяхната функция „Secret Message“, която позволява проверени криптирани чатове от край до край в приложения с отворен код.

Платформата на iMessage на Apple също криптира съобщенията по подразбиране, но потребителите нямат начин да потвърдят дали връзката наистина е правилно криптирана. По подобен начин се съобщава, че Whatsapp криптира някои съобщения, но не е ясно кои от тях или дали връзката е защитена правилно.

публично-пратеникМожете също така да сложите телефона и да използвате едно от тях. То е също толкова лично.

Повечето приложения за чат НЕ са частни

Други популярни платформи за съобщения като WeChat, Google Hangouts, Skype или Facebook Chat изобщо не криптират никакви съобщения, нито предлагат опция за това.

Въпреки това, дори криптирани услуги за съобщения като Signal и Telegram все още изискват вашия телефонен номер за регистрация. Също така е доста трудно да скриете вашия IP чрез услуги за анонимност като VPN или Tor, когато ги използвате. Все пак, криптирани приложения за чат осигуряват на потребителите си високо ниво на поверителност, а компаниите, предоставящи ги, не могат да четат съдържанието на вашите съобщения.

Все пак доставчиците все още имат достъп до информация като вашата самоличност, самоличност на вашите контакти и вашите IP адреси. Също така е трудно да се създадат и изхвърлят акаунти и често е невъзможно да се управляват акаунти едновременно или да се превключва между тях.

Не се отчайвайте обаче, има чат мрежа, която ви позволява да поддържате поверителността си и да я използвате анонимно. Тази услуга за чат се нарича XMPP - също се споменава с оригиналното си име, Jabber.

XMPP не е компания или приложение, по-скоро е като имейл. И точно като имейл можете да избирате от разнообразен софтуер, за да го използвате. Приложения като Pidgin, Adium, Tor Messenger или дори вашия браузър могат да се използват за свързване към XMPP чат мрежата.

Има много доставчици на XMPP, където можете да се регистрирате за акаунт. Въпреки че самият XMPP не криптира чатовете, можете да го използвате с протокола Off-The-Record Messaging (OTR), за да гарантирате, че вашите чатове са частни. OTR се предлага с много популярни приложения за чат XMPP по подразбиране. За други това е обикновен плъгин.

Как да получите частни съобщения в четири лесни стъпки

Можете да следвате нашето просто ръководство, за да се подготвите за изпращане и получаване на анонимни чатове:

 1. Инсталиране на Tor Messenger

  Tor Messenger е софтуер за чат, който по подразбиране маршрутизира целия ви трафик през мрежата Tor. Той все още е в бета версия и разработчиците съветват рисковите потребители да изчакат до официалното издание, преди да го използват за сигурен чат. Ако смятате, че сте такъв риск-потребител, препоръчваме ви да използвате Pidgin на Reils на операционната система.

 2. Отворете XMPP акаунт

  Важно е да отворите своя XMPP акаунт с браузъра Tor, който можете да изтеглите тук. Ако се регистрирате с нормалния си браузър, е много вероятно всяка активност във вашия XMPP акаунт да бъде проследена до вас.

  Също така, не забравяйте паролата си! Препоръчваме да използвате дълга и сложна парола, генерирана и запазена с мениджър на пароли. Ако забравите паролата или потребителското си име, можете никога върнете го. Има много места за получаване на XMPP акаунт, ето само няколко популярни:

  • DuckDuckGo
   Отворете браузъра Tor и отидете на https://duck.co/my/register
   Изберете потребителско име и парола. Не забравяйте паролата!
   Вашият домейн ще бъде dukgo.com
   Вашият сървър ще бъде wlcpmruglhxp6quz.onion
  • wtfismyip.com
   Отворете браузъра Tor и отидете на https://wtfismyip.com/jabber/register
   Изберете вашето потребителско име и парола, а след това решете captcha.
   Вашият домейн ще бъде wtfismyip.com
   Вашият сървър ще бъде ofkztxcohimx34la.onion
  • Cryptoparty.is
   Отворете браузъра Tor и отидете на https://jabber.cryptoparty.isjanju288/register/new
   Изберете потребителско име и парола, решете captcha.
   Вашият домейн ще бъде jabber.cryptoparty.is
   Вашият сървър ще бъде cryjabkbdljzohnp.onion
 3. Свържете своя XMPP акаунт и чатете сигурно с OTR

  частен чат-01

  Когато стартирате Tor Messenger, изберете XMPP. След като сте свързани, можете да добавите няколко акаунта, като щракнете върху Инструменти > сметки > Нов акаунт

  частен чат-02

  Въведете потребителското име и домейна, който сте създали в Стъпка 2. * Забележете, че липсващото c в патицата е умишлено *. В някои услуги може да можете да създадете нов акаунт директно от тук, но това не винаги се поддържа.

  частен чат-03

  Въведете паролата си. Можете също да оставите това поле празно, ако предпочитате сами да въвеждате паролата при всяко свързване. Това се препоръчва на споделени компютри.

  частен чат-04

  Кликнете върху „Опции за XMPP“, за да въведете адреса на лук сървъра. Какво въвеждате под псевдоним или ресурс няма значение, но вашият ресурс ще бъде видим за всеки, с когото се свързвате. Можете също да оставите това поле празно.

  Портът по подразбиране е 5222. Всички услуги, които препоръчахме да използвате този порт. Други услуги могат да работят на различен порт.

  частен чат-05

  Преди да се свържете, ще получите обобщение на връзката си. Това ви дава възможност да проверите отново всичко.

  частен чат-06

  Сега можете да добавите нови акаунти, да промените опциите си или да се свържете за първи път.

  частен чат-07

  Ако сте въвели адрес на лук в „Сървър“ по-рано, вероятно ще видите тази грешка. Това е така, защото името на домейна на вашия XMPP акаунт е различно от името на сървъра (напр. Dukgo.com има адрес на лук wlcpmruglhxp6quz.onion).

  Трябва ръчно да потвърдите сървъра, с който искате да се свържете.

  За целта кликнете върху „Добавяне на изключение“.

  частен чат-08

  „Законните банки, магазини и други публични сайтове няма да ви помолят да направите това.“

  Това предупреждение е много объркващо. Въпреки че обикновено е вярно, че обикновено няма да бъдете помолени да въвеждате изключения от сертификатите, това работи по различен начин при сайтовете с лук.

  TLS сертификатите не се издават лесно на имена на сайтове .onion и в резултат на това повечето доставчици използват TLS сертификата на обичайния си уебсайт за сайта си с лук. Това изисква ръчно да проверим самоличността на сървъра. За щастие трябва да го направим само веднъж.

  Бъдете много внимателни, когато добавяте изключение. Надяваме се компаниите, издаващи сертификатите, използвани за криптиране на трафика през интернет, да намерят по-добър процес на издаване на сертификати за сайтове с лук, но засега все още трябва да правим това ръчно.
  Кликнете върху „Преглед…“, за да продължите.

  частен чат-09

  Това е сертификатът за връзка. Уверете се, че „Общото име (CN)“ се отнася за домейн, използван от организацията, с която сте се регистрирали. В този случай duck.co, откъдето получихме акаунта си.

  Ако всичко е наред, кликнете върху „Затвори“ и „Потвърдете изключението за сигурност“, за да продължите.

  частен чат-10

  Вече сте готови за връзка!

 4. Добавете приятели

  В Tor Messenger вашите контакти се наричат ​​„приятели“. За да добавите приятел, отидете на Файл > Добави контакт. Въведете контакта във формата [email protected]

  Ще трябва да упълномощите другата страна веднага след като те добавят обратно.

  частен чат-11

  Щракнете върху OK.

  частен чат-12

  Щракнете върху Разрешаване за чат.

  частен чат-13

  С Tor Messenger можете да започнете да чатите веднага. Програмата ще ви предупреди, ако разговорът не е криптиран.

  Можете също да проверите целостта на шифрования разговор. За целта кликнете върху „Потвърждаване“ или оранжевия катинар в горния десен ъгъл.

  частен чат-14

  Идеалният начин да се потвърждавате е чрез ръчна проверка на пръстови отпечатъци.
  Ще трябва да получите отпечатъка на вашия контакт през канал, където никой друг не може да промени ключа. Можете да ги помолите да го туитват или да го поставят на уебсайта им. Можете дори просто да ги помолите да го напишат на малко хартия и да ви го предадат.

Препоръчано изображение: Tiko Aramyan / Dollar Photo Club

Как да запазите съобщенията си лични и анонимни
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.