Какво ще се случи с поверителността в интернет в бъдеще?

Илюстрация на пикселиран катинар

За съжаление достигнахме момент, в който интернет не работи правилно, освен ако не пожертваме част от нашата поверителност. Всичко от Twitter до мобилни телефони иска достъп до личната ни информация, GPS местоположението и много други.

За повечето от нас как компаниите съхраняват и използват нашата информация е най-вече загадка. Има постоянни истории за открадната информация за потребителите, но все пак ние с готовност раздаваме нашата, защото алтернативата са облачните услуги и социалните мрежи, които ни блокират..

Ако поверителността в интернет вече е ерозирала толкова много в наши дни, какви ще са нещата в бъдеще?

Интернет на нещата може да постави целия ви живот онлайн

Отговорът зависи от това как се развива интернет в бъдеще. Една тенденция, която се очаква да промени пейзажа, е увеличаването на некомпютърни устройства, използващи интернет за свързване към облачни услуги.

Очаква се Интернетът на нещата (IoT) да внесе всичко от перални машини до медицински импланти онлайн. Едно предимство на тези интелигентни обекти е, че ще можем да ги контролираме дистанционно. Скоро ще можем да контролираме всичко в домовете си с приложение.

Но интелигентните обекти като тези разчитат на изпращане на информация за нашите дейности до доставчиците на услуги. След като по-голямата част от устройствата са онлайн, целият ни живот ще бъде също.

Възрастта на големите данни

Личните данни, събрани от компании като Facebook и Google, както и много други, вече доведоха до създаването на масивна и структурирана база данни за навиците на клиентите. Тези големи данни вече се използват за влияние върху начина, по който компаниите са насочени към клиентите и дизайна на нови продукти.

Количеството данни в света расте с невероятни темпове - 90% от данните в света са създадени през последните две години. В момента всеки ден се генерират 2,5 екзабайта (2,5 милиарда GB).

По-голямата част от тези данни са за нас и какво правим онлайн. С нарастването на данните с тази скорост, представете си колко ще има след десет години!

Гълъб по модел на поведение

Един значителен начин, по който компаниите вече използват големи данни, е да намерят модели в нашето поведение. Тези модели се използват, за да предскажат бъдещото ни поведение, да направят предположения за това кои сме и да ни продадат по-ефективно.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че търговците на дребно и кредиторите вече използват данни за минали покупки, за да предскажат кои клиенти вероятно ще изплащат навреме. Един канадски търговец на дребно установи, че клиентите, закупили първокласни птици, са много вероятно да извършат плащания навреме. Клиентите, закупили автомобилни аксесоари с форма на череп, е по-вероятно да пропуснат плащанията.

Страхотно, че всички клиенти, които отговарят на последния модел, бяха отхвърлени за кредит в магазина - дори ако бяха нови кандидати, които не са пропуснали плащанията в миналото.

Предсказване на бъдещето

Тенденцията е, че споделяме повече данни за себе си, чрез повече устройства. Интернет на нещата ще се увеличи, че по-нататък се развиват и методи за организиране и анализиране на големи данни.

С толкова много данни за нашите навици, достъпни за тях, интернет компаниите скоро могат да знаят повече за нас, отколкото ние знаем за себе си - включително какво ще направим следващото.

Какво ще се случи с поверителността в интернет в бъдеще?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.