Новият скенер за ирис прави Minority Report да изглежда като кремъчните камъни – #WTFWed Wednesday

високотехнологичен скенер за ирис

Вече сте виждали технологията за сканиране на ириса във филми. Подобно на Minority Report, където всеки път, когато Том Круз иска да влезе през врата, всичко, което трябва да направи, е да мига очи в скенер на стената.

И това е доста впечатляваща технология по научно-фантастичен начин от началото на 2000-те. Много по-лесно, отколкото да носите ключ наоколо.

Но в сравнение с най-новите скенери за ирис в реалния живот, тези в доклада за малцинствата са като нещо от каменната ера.

Защото сега не е необходимо скенерите на ириса да се приближават толкова много. Те могат да разпознаят вашия ирис и да ви идентифицират на разстояние до 40 фута.

Не е нужно дори да гледате новия скенер. „Повечето биометрични системи, базирани на ирис, изискват много сътрудничество от потребителите“, се казва в уеб страницата на проекта. Да ... това е, защото е нарушение на нашите права да вземаме лични данни, без да искаме.

Така че накратко, вече не контролирате собствения си идентификационен номер на ириса. Всеки би могъл да сканира вашия ирис и да наблюдава вашата активност. И дори няма да знаете, че се случва.

„Това всъщност намира моето лице“

Новата „система за придобиване на ирис на дълги разстояния“ е разработена от университета в Карнеги Мелън. Прототипът е обемна машина. Но като всички технологии за наблюдение, той скоро ще бъде свит до размер, който е лесно да се скрие от гледката.

Във видеото по-долу изобретателят Мариос Савидес демонстрира как шпионското устройство може да се използва за открадване на самоличността ви на ириса, докато сте се изтеглили в колата си. Той е доста доволен от себе си - сякаш неговото изобретение не е грубо нахлуване в личния живот.

„Какво е първото нещо, което правиш, когато те издърпат? Вие естествено поглеждате в страничното си огледало, за да видите какво се случва.

„Но докато гледам в огледалото в момента, всъщност намирам лицето си, засичам очите си.

Сегментира ирисовия регион, извлича функции и след това ги съпоставя, за да разбере кой съм. "

С други думи, това е най-доброто устройство за скрито наблюдение. Гледайте видеоклипа и се подгответе за пълзене!

Групиране на маркери на вашата поверителност?

Мисълта, че камерата може да разпознае вашия ирис и да ви идентифицира, докато шофирате, е достатъчно тревожна. Но когато се замислите как този нов скенер за ирис на дълги разстояния може да бъде включен в други технологии за наблюдение и измами, нещата стават наистина тъмни.

Не е прекалено трудно да разберете скоро нещо от следното:

ИД на ирис на дълги разстояния + камери за наблюдение = нула поверителност

На много места вече има хиляди камери, които наблюдават всяко ваше движение, където и да отидете. Особено в страни като Великобритания, където само в Лондон има над 500 000 камери. След като камерите за наблюдение с висока разделителна способност започнат да включват откриване на ириса, няма да можете да отидете никъде, без да бъдете проследени и идентифицирани от компютър.

Престъпници, клониращи вашия ирис, за да ви поставят в рамка и да избегнат откриването

Основен проблем с биометрията като ириса е, че те никога не могат да бъдат променяни. След като някой има клонинг на вашия ирис или пръстов отпечатък, може да ви представи себе си завинаги. Вече видяхме един хакер да клонира отпечатъка на политик само с камера. Няма да мине дълго, докато хакерите могат да направят контактни лещи с информация за клонирана ириса - ей, това е отново доклад за малцинствата.

Така че ние го имаме, системата за придобиване на ирис на далечни разстояния. Сега сме с една крачка по-близо до това да живеем в състояние на пълно наблюдение. прекрасен.

Четете #WTFWed Wednesday, седмична актуализация на лудия свят на технологията за наблюдение. Настройте следващата седмица за поредната невероятна атака срещу поверителността ви - и не забравяйте да споделите!

#WTFСряда на ExpressVPN ви носи странни, шокиращи и страховити истории за поверителност на данните - извадени направо от новините. Мислите, че вашата поверителност е ваша? Помисли отново. Ще се почувствате неудобно. Ще се възмутите. Ще си помислите: „WTF ?!“

Харесва ли ви този пост? Мразя го? Прочетете още истории на ужасите за нахлуването в личния ви живот в нашия архив #WTFWed Wednesday. Знаеш, че не можеш да устоиш ...

Новият скенер за ирис прави Minority Report да изглежда като кремъчните камъни - #WTFWed Wednesday
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.