Покрийте камерата: Вашият телефон гледа ли?

Покрийте камерата: Вашият телефон гледа ли?

Може ли вашия iPhone, Android или лаптоп камера да ви шпионира без ваше знание? Изглежда далеч, но е абсолютно възможно - ето какво трябва да знаете за щракването без разрешение.

Проблеми с параноя

Зам.-технологичният редактор Бен Груб от Sydney Morning Herald държи камерата на смартфона си покрита с електрическа лента по всяко време, опасявайки се от нежеланото внимание на хакер или корпорация, който иска да вземе снимка или видео от ежедневните си дейности. Разбира се, това изглежда прекалено параноично - защо някой ще се грижи достатъчно, за да вземе случайни снимки или малки видеоклипове - но е все по-популярна тенденция. В края на краищата, в безжичен свят, където е възможно да се заразят смартфони и таблети с няколко реда код на злонамерен софтуер и след това да се открадне всичко - от идентификатори на устройства до пароли и информация за банкови сметки, хакването на камерата не изглежда като такъв подвиг.

И познай какво? Това вече се случва.

Скорост на затвора

Според Naked Security, студентът от университета Шимон Сидор казва, че е създал приложение за Android, способно да прави снимки и да записва видео, дори когато екранът на устройството е изключен. Приложението на Sidor работи с помощта на малък, 1 × 1 пикселен екран за визуализация, за да поддържа камерата да работи във фонов режим. Този екран често се рекламира като функция за сигурност от Google - камерата няма да работи, освен ако не се покаже визуализация - но всичко, което трябваше да направи, е да намали размера до почти невидим и той нямаше проблем да прави скрити снимки. А през март Naked Security също намери приложение за шпионски софтуер за Google Glass, което позволява да се правят снимки, без да е запален дисплеят на стъклото.

Продуктите на Apple също не са имунизирани срещу този проблем; е открит софтуер, който позволява на злонамерените актьори да изключват предупредителните лампи на уеб камери на Apple iSight - в един краен случай жена е изнудвана със снимки, направени от нея без нейното съгласие и без никакви дрехи. Виновникът беше задържан, но този вид лично нарушение отива много в легитимация на потребителите, които прикриват обектите на камерата, дори когато техните телефони не се използват.

Също така си струва да се спомене, че има и законни приложения за iPhone, които ви позволяват да изглеждате така, сякаш камерата ви не записва. Вместо това екранът може да бъде изцяло черен или да изглежда, че просто разглеждате уебсайт и не правите видео. И въпреки че това може да звучи като забавление и игри, ако вие управлявате - в крайна сметка това е вашият телефон - помислете за последиците от тези приложения като зловреден софтуер. Какво става, ако случайно сте изтеглили такъв и той е бил активиран дистанционно, или ако парче злонамерен код пое контрола върху приложението на вашата камера? Можеш да шпионираш себе си и дори да не го знаеш.

Заснемане на корпоративна камера

Разбира се, еднократните злонамерени актьори не са сами, когато става въпрос за използването на камерата за собствени цели. Още през август имаше смут над Общите условия за приложението на Messenger на Facebook, което включваше разрешение да правите снимки и видеоклипове с камерата на вашето устройство, дори без вашето съгласие. Разбираемо, потребителите бяха по-малко от доволни от идеята, че всяка корпорация може да ги шпионира, без значение колко е малко вероятно сценарият.

И това не е рядкост. Много приложения включват разрешения, които са далеч по-широки, отколкото би трябвало - например скорошната критика около приложението на Uber и неговите разрешения, които включват получаване на идентификационния номер на вашето устройство, достъп до контактите ви и да, с помощта на вашата камера.

И така, какъв е долният ред? Трябва ли да прикривате всяка камера, която носите, и периодично да търсите в мрежата, за да сте сигурни, че хакерите или мегакорпорациите в чужбина не използват вашето изображение без разрешение? Вероятно не. Повечето хакери не се интересуват от вашите снимки и видеоклипове, освен ако няма лична злоба, докато компаниите правят разрешенията за приложения възможно най-широки, за да им дадат максимална законна свобода.

Винаги има шансът безплатно приложение или прикачен файл за електронна поща да се допълни със снимка, видеозапис на зловреден софтуер, който се надява да надникне в личния ви живот. Най-добрият? Бъдете интелигентни: сърфирайте безопасно, скрийте интернет бизнеса си от любопитни очи и може би сложете този смартфон с лицето надолу с книга отгоре, когато вземете душ ... за всеки случай.

Покрийте камерата: Вашият телефон гледа ли?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.