PPTP, L2TP и множество VPN протоколи

PPTP, L2TP, UDP, TCP, IKEv2, OpenVPN, SSTP в речеви мехурчета.

UDP? TCP? О, боже мой!

Макар че може да изглеждат смущаващи, VPN протоколите са доста лесни за разбиране и от съществено значение за осигуряването на вашата онлайн активност. В този дух ExpressVPN предлага това бързо ръководство за VPN протоколи - какви са те и най-добрите, които да използвате за сигурно и частно интернет изживяване.

VPN протоколи за манекени

Да започнем с основните положения. VPN означава Виртуална частна мрежа, който е защитен тунел между две или повече устройства. Когато използвате VPN, се свързвате с интернет чрез посреднически сървър, управляван от доставчика на VPN (например ExpressVPN).

Сигурността на вашата връзка е продиктувана от VPN протокол, което е набор от инструкции, които определят криптирането между две устройства.

Различните протоколи използват различни методи за криптиране и удостоверяване, което води до различни нива на скорост и сигурност. Ето най-изявените протоколи:

PPTP: Протокол за тунелиране от точка до точка

Като един от най-старите и основни протоколи, PPTP се разхожда от добрите дни на Windows 95, използвайки пакета за удостоверяване на MS-CHAP v2. От плюс, PPTP се настройва много бързо и лесно. Тя обаче изобщо не е сигурна и почти сигурно може да се дешифрира от НСА и други разузнавателни агенции.

Накратко: не използвайте PPTP ако има други опции за протокол.

L2TP: Протокол за тунел на слой 2

L2TP е ъпгрейд от PPTP, предлагащ по-голяма сигурност с цената на намалена скорост. L2TP обикновено се използва с протокола IPsec (Internet Protocol Security), така че двата често се наричат ​​заедно като L2TP / IPsec.

Подобно на PPTP, L2TP е наличен на всички съвременни платформи и е доста лесен за настройване. Въпреки че не е толкова сигурен, колкото някои от другите протоколи в този списък и може да бъде блокиран от защитни стени, L2TP е полезен за анонимност или за промяна на VPN местоположения. Всичко на всичко, L2TP е „бързо и мръсно“ решение.

OpenVPN

всички expressvpn приложения използват openvpnКакво не обичате в OpenVPN? Той предлага най-голяма сигурност, е с отворен код и е протоколът по подразбиране за всички приложения ExpressVPN.

OpenVPN е златният стандарт на VPN протоколите. Той предлага най-висока производителност, най-добра сигурност и е много конфигурируем. Като протокол с отворен код, OpenVPN се възползва и от подкрепата на общността с отворен код, която често подобрява кода, за да гарантира, че няма подправяне от страна на агенциите за наблюдение.

И в случай, че се чудите: Да, всички ExpressVPN приложения използват OpenVPN по подразбиране. Можете да избирате между UDP (най-добрата комбинация от скорост и сигурност) и TCP (повишена надеждност на връзката, но намалена скорост), за да получите връзката най-подходяща за вашите нужди. Но с OpenVPN наистина не можете да сбъркате.

SSTP: Защитен протокол за тунелиране на сокета

SSTP предлага повечето предимства на OpenVPN, но само на операционната система Windows. От положителна страна, SSTP е много сигурен, поддържана е на всички устройства с Windows и може да заобиколи повечето защитни стени с лекота.

За съжаление SSTP не е наличен в други операционни системи и не е с отворен код като OpenVPN. Така че докато е добра идея да използвате SSTP там, където OpenVPN не е наличен, имайте предвид, че протоколът принадлежи на Microsoft и може да има вградена система за наблюдение.

IKEv2: Версия 2 за обмен на ключове в Интернет

IKEv2 е един от най-новите и модерни протоколи. Той предлага голяма скорост, високо защитен и осигурява много стабилна връзка. IKEv2 е наличен и в повечето компютърни платформи (Windows, Mac, Android, iOS) и е почти единствената опция за потребителите на BlackBerry.

За съжаление, IKEv2 понастоящем не е наличен на всички платформи (например Linux) и е доста ограничен в конфигурацията (за разлика от OpenVPN). В допълнение, не всички реализации на протокола са надеждни, така че внимавайте използвайте само версии с отворен код на IKEv2.

Кой VPN протокол трябва да използвам?

vpn връзките са сигурен тунел между устройстватаАко VPN е тунел за вашите данни, тогава сигурността на този тунел зависи от протокола, който използвате.

Сега, когато знаете най-популярните VPN протоколи наоколо, ето обобщение кога да ги използвате.

Използвайте, когато е налице:

OpenVPN

  • Плюсове: Най-сигурна, заобикаля защитните стени, силно конфигурируеми, с отворен код
  • Минуси: Сложният процес на настройка изисква софтуер на трети страни

Използвайте, когато OpenVPN не е наличен:

L2TP

  • Плюсове: По-сигурен от PPTP, лесен за настройване, широко достъпен
  • Минуси: бори се с ограничителни защитни стени

SSTP

  • Плюсове: Много сигурна, заобикаля повечето защитни стени, поддържани в Windows
  • Минуси: Достъпно само в Windows, а не с отворен код

IKEv2

  • Плюсове: Много сигурна, много бърза, много стабилна
  • Минуси: Не се предлага на всички платформи, ограничени конфигурации, внедрени отворени източници, ненадеждни

Използвайте, когато сигурността и поверителността не са необходими:

PPTP

  • Плюсове: Много бързо, лесно за настройване, широко достъпно
  • Минуси: Не е сигурно

Така че, има го, разбивка на най-популярните VPN протоколи, налични днес. Като общо правило, всичко по-силно от PPTP е добре за ежедневното използване на интернет. Но ако искате оптималната комбинация от скорост, сигурност и производителност, OpenVPN е ясният избор.

А за тези, които търсят максимална интернет поверителност и сигурност, не се спирайте да използвате правилния VPN протокол. Отделете малко време и разгледайте тези мобилни приложения, разширения на браузъра и общи съвети!

Tunel: Manuel Joseph / Pexels (Изображението е променено)

PPTP, L2TP и множество VPN протоколи
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.