Преглед на поверителността на интернет на DuckDuckGo

Преглед на поверителността на интернет на DuckDuckGo

Ако трябва да намерите нещо интересно, първият ви порт за обаждане ще бъде търсачка, от които има много. Отвъд големите момчета - Google, Bing и Yahoo - се крие множество от по-малки двигатели - някои от които са специализирани - и много други, които просто се борят за внимание.

Един от по-малките двигатели, който успя да спечели известно сцепление през последните няколко години, е DuckDuckGo, който се предлага на пазара като търсачка, която не проследява своите потребители.

Предвид повишената информираност за личната онлайн поверителност, генерирана от течовете на Едуард Сноудън относно правителствения надзор, това звучи като невероятно примамлива точка за продажба.

И така, какво точно е DuckDuckGo?

Компанията е създадена на 29 октомври 2007 г. от Габриел Уайнбърг, който наскоро продаде базата данни за имена за 10 милиона долара. В онези дни преди Penguin, преди Panda, той намери резултатите от търсенето с Google по-малко от вдъхновяващи, изпълнени, тъй като те бяха със спам и прекалено оптимизирани тънки сайтове, които сякаш не предлагат малка стойност за своите посетители. Той откри, че отговорът на собствените му заявки за търсене беше да посещава сайтове с множество публикации, като Уикипедия, и чрез устна дума.

Заедно тези фактори го убедиха да започне своя алтернатива. На 29 февруари 2008 г. Weinberg включи DuckDuckGo (името идва от традиционната детска игра патица, патица, гъска) и стартира търсачката през септември същата година.

Преди шест години наблюдението не беше гореща тема, разбира се, така че не е изненада да научим, че първоначалната мотивация на Вайнберг е да създаде двигател, който просто върне по-добри резултати. Въпреки това, не му харесваше спама, той забеляза и как рекламата има тенденция да следи хората в мрежата. В комбинация с разговор, който видя на Reddit, Weinberg реши да направи търсачка, която няма да събира данни и да проследява своите потребители, а DuckDuckGo взе решението да не събира и не споделя никаква потребителска информация от 22 януари 2009 г..

Но дали търсачката е нещо добро, което чувам да питате.

Това е добър въпрос и отговорът до голяма степен зависи от това защо бихте решили да го използвате.

Ако основната ви мотивация е да намерите алтернатива на големите момчета, която да върне страхотни и подходящи резултати, тогава това, което можете да получите, може много да бъде смесена торба. При търсене на „мейнстрийм” теми, като „BBC BBC” или „Edward Snowden”, например, върнатите резултати са доста добри и сочат към най-очевидните източници. Ако обаче въведете по-специализирани заявки за търсене в двигателя, тогава ще бъдете обслужвани от резултати, които са по-малко уместни и напомнят на Google от преди няколко години (забелязахме значително подобрение през последната година или две).

Други области, които се нуждаят от по-нататъшно развитие, са търсене на снимки и видео. За снимки открих, че търсенето на име на знаменитост със сигурност дава точни резултати, но повечето изображения са много стари и често не са особено фокусирани върху допълнителни параметри, приложени към търсенето.

По отношение на видео резултатите като цяло бяха по-привлекателни, но интересното е, че повечето бяха открити в YouTube и както казва DuckDuckGo, „YouTube (собственост на Google) не ви позволява да гледате видеоклипове анонимно. Ето защо гледането на видеоклипове в YouTube ще бъде проследено от YouTube / Google “, което донякъде отрича цялата точка на използването му за такива търсения..

От друга страна, ако поверителността и избягването на рекламите са вашите основни притеснения, DuckDuckGo със сигурност предоставя услуга, която заслужава.

Като се има предвид как двигателят не използва лични данни и история на търсенето, за да повлияе на бъдещи резултати, крайният резултат е наравно с по-големите двигатели за по-често срещаните думи за търсене. Една област, която най-много ми харесва, е липсата на резултати от търсене в центъра - никога не е било по-лесно да търсите чуждестранни резултати - опитайте се да го направите в Google.de, ако не сте в Германия или използвате VPN.

Другият основен плюс, разбира се, е очевидната липса на реклама - гледането на страница с резултати от търсенето, без да виждате реклами, които изцяло запълват частта „над сгъването“ на екрана, е много освежаваща промяна наистина в този ден и възраст.

Преглед на поверителността на интернет на DuckDuckGo
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.