Прегледахме Tails 2.0 и ето какво се случи

Уебсайтът ExpressVPN се отваря в Tails 2.

Една от основните бариери, с която се сблъсква Едуард Сноудън, когато подготвя най-обширното изтичане на класифицирани документи в съвременната история, учеше Глен Гринуалд как да използва криптиране.
Snowden представи Greenwald в системата Amnesic Incognito Live (Reils), която работи от USB флашка и не оставя следа от себе си на вашия компютър. Tails позволява сигурна комуникация и маршрутизира целия трафик през мрежата Tor, за да запази вашата анонимност.

Tails току-що получи значително обновяване, с пускането на версия Tails 2.0!

Миналата седмица стигнахме до кандидата за освобождаване и просто нямахме търпение да го изпробваме.

Инсталиране на Tails 2.0 на вашето устройство

Тъй като 2.0 е ново издание, трябваше да направим инсталация от нулата. Това е доста прост процес, но може да изглежда объркващо, ако сте нов в системата.

Първите стъпки са все същите като по-ранните версии на Tails. В зависимост от марката на вашия компютър, може да се наложи да натиснете определен клавиш по време на стартиране, за да стартирате Tails. В много случаи обаче можете просто да включите USB флашка на Tails и да включите компютъра си. Просто изберете за зареждане от USB флашка и Reils ще започне да се зарежда.

Първото нещо, което забелязахме за Tails 2.0, е, че опцията за Windows XP Camouflage е отишла. В предишните версии тази функция може да прикрие Tails на вашето устройство, като направи работния плот да изглежда идентичен с този на Windows XP. Може би това някога е било полезно, за да се избегне нежеланото внимание в интернет кафенета, но вероятно днес ще получите повече внимание за използването на Windows XP - XP е на петнадесет годишна операционна система! Освен това интернет кафенета дори все още съществуват?

Дизайнът на Reils изглежда страхотно! Разработчиците обясниха, че са преминали към GNOME Shell в класически режим. Мигновено се чувства удобно, а прозорците и менютата работят интуитивно.

Сега опашките са удобни за докосване на екрана и успяват да бъдат такива, без да се нарушава опита на вашия лаптоп или десктоп. Можете да получите хубав преглед на всички отворени прозорци и работни пространства, като преместите показалеца си в горния ляв ъгъл, което е приятно докосване. Има и преглед на приложението, което е чудесна функция, но за съжаление се чувства малко тромав при превъртане на приложенията с мишка.

Tails се предлага с виртуална клавиатура за устройства с тъчскрийн (или потребители на клавиатура, които искат да избегнат риска от включване на клавиатура на тяхната клавиатура).

Но по някакъв начин виртуалната клавиатура е единственото нещо, което стана по-грозно в Tails 2.0.

опашки екран скрабПокритите прозорци на Tails 2.0

Свързване към Интернет с Tails 2.0

Отне ни няколко секунди, за да намерим Wi-Fi символа, за да можем да се свържем с Интернет. По някаква причина той е подаден на едно ниво дълбоко в менюто и не можем да видим логиката зад това. Wi-Fi трябва да е лесно достъпен. Освен че отнема малко време да се намери, процесът работи добре. И ние обичаме, че Tails рандомизира уникалния идентификатор на мрежовата карта на вашия компютър (MAC адрес), за да ви направи по-малко проследими, когато използвате обществен Wi-Fi.

Сърфиране по имейл и Tor

Основна промяна е, че Tails сега идва с Icedove като клиент по подразбиране по имейл. Icedove е базиран на Thunderbird на Mozilla и предлага по-удовлетворяващо потребителско изживяване от Claws (предишния имейл клиент) и по-добре изглежда също.

Браузърът Tor не се промени видимо, въпреки че в регистъра на промените браузърът вече няма да предлага опцията за отваряне на изтеглени файлове с външно приложение. Това е функция за защита, насочена към предпазване от нелоялни файлове и вируси. Препоръчва се да прекъснете връзката с Интернет, преди да отворите файлове, изтеглени от неизвестни източници. И ако се случи нещо смешно, просто рестартирайте компютъра си.

tor на опашки 2.0Използване на Tor on Tails 2.0

Редактиране на вашите файлове

Опашките се предлагат с различни инструменти за редактиране и офис. LibreOffice е предварително пакетираният офисен пакет и ще ви позволи да редактирате .doc файлове, които Windows използва. Всяка част от Tails е оптимизирана, за да сведе до минимум метаданните, така че не е нужно да се притеснявате дали случайно ще се разкриете, ако публикувате анонимен документ.

Софтуерът за редактиране на изображения също е страхотен. Inkscape (векторна графика) и Gimp (изображения) са достатъчно добри, за да обмислите да ги използвате на вашата основна операционна система.

Един от най-полезните инструменти, включени в опашките, е „MAT“, инструментът за анонимизиране на метаданни. Можете да заредите всеки тип файл в MAT и той ще ви каже всички метаданни, които са свързани с файла. Това е задължителен инструмент за журналисти, тъй като метаданните, съхранявани в снимки, често са навредили на темите на прикачените истории, като Джон Макафи през 2012 г..

Опашки 2.0 Шифроване

Най-голямата сила на Tails винаги е била силното му прилагане на PGP. В горната лента можете да намерите малка икона на тефтерче, която поради причини, които не разбираме, означава криптиране. Текстът може да бъде редактиран в бележник, наречен Gedit. Отлична характеристика на Tails е възможността да копирате, криптирате или подписвате файлове с вашия PGP подпис - всичко това, като щракнете върху един бутон. След това можете да публикувате или изпращате резултата, където искате.

Трудно е да си представим някой да има проблеми с използването на PGP с такъв инструмент под ръка.

pgp опашкиPGP е лесно с Tails 2.0

Tails 2.0 работи добре за нас, но все още е само кандидат за издаване. Ако искате напълно поддържано изживяване на Tails, може би е най-добре да изтеглите текущата версия (1.8). Tails автоматично ще се надстрои до версия 2.0, когато пълното издание е готово.

Всичко на всичко Tails 2.0 получава палец от нас!

Прегледахме Tails 2.0 и ето какво се случи
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.