Придобиването на Fitbit от Google е от ключово значение за адаптирания от IoT конфиденциалност на бъдещето

Илюстрация на интелигентен часовник с логото на Google на лицето.

Откакто Google миналата година контролира Fitbit при сделка с 2,1 милиарда щатски долара, има все по-големи опасения относно това какво представлява споразумението по отношение на поверителността на потребителите и проследяването на данни.

Въпреки че това може да е първият случай, че Google е придобил изцяло цяла компания за смарт часовници, технологичният левиатан несъмнено е гледал по-голямо парче от носения пай за известно време..

През януари 2019 г. тя купи технологията smartwatch от Fossil в сделка за 40 милиона щатски долара с цел да разработи и популяризира своята платформа Wear OS и да изтласка по-носими устройства.

Със сделката с Fitbit може би щеше да е пълен кръг по това обещание. В публикацията на Google в блога, в която се съобщава за транзакцията, има подобен звънец на сделката Fossil.

[Притеснявате се за дистопично бъдеще, където поверителността е само отдавна забравена мечта? Регистрирайте се за бюлетина на ExpressVPN.]

Рик Остерлох, старши вицепрезидент на Devices в Google, обясни, че инвестицията е била „възможност да се инвестира още повече в Wear OS, както и да се въведе на пазара носими устройства, направени от Google“.

В същото време той успокои потребителите: „Никога няма да продаваме лична информация на никого. Данните за здравето и здравето на Fitbit няма да се използват за реклами от Google. И ние ще дадем на потребителите на Fitbit избор да преглеждат, преместват или изтриват техните данни. “

Но потребителите остават скептични. Мнозина отидоха в Twitter, за да обявят, че активно търсят алтернативи на Fitbit или че внимават за последиците от поверителността.

Ей там! Някой тук знае # удобна за поверителност алтернатива на @fitbit?

Сега, когато @Google ги купи, бих искал да премина към нещо друго.

- Брайън Паган �� + ❤️ (@brianpagan) 15 декември 2019 г.

Фактът, че Google има зловещ запис на поверителност, не помага точно за намаляване на тревогите. Нека разгледаме по-подробно защо сделката се случи на първо място.

Това е Apple, глупаво

IPhone и Macbook са склонни да доминират заглавия, когато става дума за стартирането на хардуер на Apple, но повечето хора са склонни да пренебрегнат, че Apple Watch е едно от най-бързо развиващите се подразделения в компанията.

През 2018 г. продажбите на Apple Watch представляват половината от всички продажби на smartwatch в световен мащаб, като са доставени около 22,5 милиона бройки. Fitbit беше втори с голям марж от 5,5 милиона, Samsung на трето място с 5,3 милиона, докато Garmin зае четвърто място на 3,2 милиона.

През дебютната година на Apple Watch, когато критиците почти универсално я панорамираха, тя все пак успя да спечели с 1,5 милиарда щатски долара повече, отколкото Rolex.

Оставете това да потъне за секунда. Apple направи милиард долара повече от може би една от най-признатите марки часовници в света.

Оттогава Apple Watch премина само от сила в сила. Новата версия има няколко функции за здравеопазване, интегрирани в нея, като известия за сърдечната честота, ЕКГ монитор и възможности за откриване на падения.

Google е насочил здравеопазването неапологично и знаеше, че трябва да действа бързо; в противен случай то би отстъпило трайно пространството на Apple и други конкуренти. И ако пазарът на износимия пазар ще нарасне до 63 милиарда щатски долара до 2025 г., това е тежък парче пари, които иначе не биха достигнали до касата си.

Не съм финансов анализатор, но сделка с 2,1 милиарда щатски долара за Fitbit, вторият най-голям играч в носимото пространство на операционната система, който през 2018 г. направи приходи от 1,8 милиарда долара приходи, изглежда че е достоен бизнес.

Това не беше мозък за Google. Sundar Pichai получи намалена цена за компания, която има значителен дял от марката и лоялна потребителска база от около 28 милиона. Без придобиването изглежда, че няма как Google да е направил сериозна вдлъбнатина на пазара на смарт часовници.

Как ще работи Fitbit с Google?

Google може да откаже всичко, което искат, но основата на сделката е да направи алгоритмите си по-интелигентни и да хвърли масив от още по-инвазивни хардуерни продукти върху нищо неподозиращата общественост.

Компанията може да не продава данни на Fitbit на трети страни, както твърди. Но Fitbit направи нетна загуба миналата година и Google със сигурност не е благотворителна организация. Възможно е, макар и малко вероятно, Fitbit да бъде третиран като самостоятелен отдел, като Google изпомпва повече пари за R&D и стремеж към изграждане на по-интелигентни продукти.

Няма да е първият път, когато Google е похарчил голяма компания и е загубил. Тя плати 12,5 милиарда щатски долара за Motorola само за да я изхвърли за около 3 милиарда щатски долара няколко години по-късно, тъй като тя никога не разбра как да го интегрира в основния си продуктов пакет..

По-вероятният сценарий за Fitbit е по-дълбоката интеграция с разрастващата се линия на Google на Pixel телефони, Nest Hub, Google Home и всичко друго, което компанията измисля. Така че имате своя смарт часовник, който препредава данни обратно към телефона ви, който се синхронизира с вашия умен термостат и високоговорител и други гласови устройства, управлявани от глас.

Междувременно всички тези устройства са в състояние да проследяват вашия сън, сърцебиенето ви, музиката, която свирите, хората, с които разговаряте най-често, предаванията, които гледате, видовете неща, които купувате онлайн и какво обичате да ядете.

Google може да твърди, че не споделят данните външно, но нищо не пречи на компанията да прехвърля данни от едно подразделение в друго, като например използването на Fitbit данни, за да направи термостата си по-интелигентен. Или Nest Hub команди за изграждане на собствени приложения за Pixel телефони.

А за компания, която през 2018 г. набра на 100 милиона долара приходи от реклама, е почти невъзможно да се досети, че нарастващото семейство хардуерни продукти няма да се използва за по-интелигентно насочване в някакъв капацитет.

Проследяването на Google с поверителност не е чудесно

Google има ужасни резултати, когато става дума за запазване на поверителността, така че защо би било по-различно със сделката с Fitbit? Google Home Mini е шпионирал потребителите, а Project Nightingale е мрачен и загадъчен.

Не мога да видя това придобиване в друга светлина, но като цяло за лоша сделка за потребителите. За съжаление изглежда сякаш това дистопично бъдеще е онова, с което ще трябва да се справим.

Придобиването на Fitbit от Google е от ключово значение за адаптирания от IoT конфиденциалност на бъдещето
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.