Шведите вмъкват миниатюрни микрочипове под кожата си

Шведски флаг, изработен да изглежда като палец нагоре.

Нахални ли сте да носите тромави ключодържатели и обемисти портфейли? Защо да не копирате нарастващ брой шведи и да имплантирате миниатюрни микрочипове в пръстите си?

Вместо да търсите в дълбините на джобовете си за клавиатурната карта на фитнес или да превъртате през телефона си билет за концерт, можете просто да плъзнете палеца си.

Тези малки чипове са създадени, за да улеснят живота и могат да съхраняват всякакъв вид лична информация: данни за контакт при спешни случаи, профили в социалните медии, карти на метрото, автобусни билети, идентификационни номера на фитнес и други.

Самата технология съществува от няколко години, но нараства популярността си, особено в Швеция. И с повече хора, които скачат на лентата за биотехнологични технологии, все повече компании могат скоро да започнат да разработват приложения, инструменти и дори устройства, които да помогнат за приспособяването на тази нарастваща тенденция.

Как работи процедурата

Тези микрочипове са приблизително с размерите на оризово зърно, като хирургически се поставят в палеца на потребителя. Процедурата струва около 180 USD и отнема само няколко минути.

Вече повече от 4000 шведи са се регистрирали за тази нова технология, като всеки ден влизат повече заявки. Biohax International, лидер в областта на микрочипа, заяви, че има проблеми с поддържането на търсенето.

Говорейки пред NPR, основателят на Biohax Джоуан Остерлунд заяви, че поставянето на тези микрочипове спестява време и изчиства струпването.

„Да имаш различни карти и жетони, удостоверяващи самоличността си на куп различни системи, просто няма смисъл“, каза Остерлунд. „Използването на чип означава, че хиперсвързаната среда, в която живеете всеки ден, може да бъде оптимизирана.“

Нарастващата нужда от биотехнологии

Въпреки всички потенциални рискове за данни, все повече хора започват да съхраняват своите пароли, различни профили и имейл информация на своите мобилни устройства. Всъщност повече от 63% от американците използват приложение за мобилно банкиране, като 14% го проверяват поне веднъж на ден.

Не е трудно да се каже, че парите вече не са кралски. С Apple Pay, Alipay, Venmo, Google Wallet и други достъпни приложения е по-лесно (и по-бързо) да използвате своя смартфон, отколкото да зависите от пакет от кредитни карти и пари в джобовете си.

Определено има логичен аргумент за тази нова технология. В крайна сметка, в еволюцията от хартия до пластмаса до цифрова, биометрията изглежда като следващата вероятна стъпка. Това каза, с толкова много съобщения за извличане на данни, хакване и кражби през последните няколко години, естествено е да имате резервации.

Биотехнологията по-сигурна ли е от вашия смартфон?

Докато плюсовете и минусите на вкарването на микрочипове в тялото ви са спорни, истинският въпрос е дали тази нова технология е безопасна.

Нарастването на скорошните кражби на данни предполага, че трябва да внимаваме. С интелигентните часовници, фитнес проследяващите и други здравни приложения, които стават все по-често срещани, експертите за поверителност се притесняват, че хакерите – които вече имат повече достъп до високочувствителна здравна информация на хората от всякога – могат да използват тази нова технология, за да разкрият силно личните данни на хората с много лични данни в безпрецедентен мащаб.

Един добър показател за възможните резултати може да се направи от съвременната медицинска област. Въпреки че много медицински устройства за IoT са внедрени с голям ефект, по-голямата част от тези устройства са склонни да носят значителен риск.

За интелигентните сърдечни дефибрилатори и пейсмейкъри отдавна се знае, че са силно уязвими за хакери, а наскоро за интелигентните инфузионни помпи се открива пропусната недостатък, който може да позволи на хакерите лесно (и дистанционно) да променят системните настройки.

Едно проучване на Trend Micro установи, че повече от 100 000 медицински изделия, които се използват днес, понастоящем са необезпечени. И това дори не взема предвид колко данни могат да регистрират производителите на микрочипове, като буквално поставят своите устройства в ръката ви.

Вашата поверителност е по-важна от удобството

Що се отнася до използването на нова технология, Швеция обикновено изпреварва. Като страна, която е известна с това, че е изключително прагматична, тази нова тенденция в крайна сметка може да постави основата за приемане в световен мащаб.

Въпреки това потенциалните последици за личния живот са многобройни и си струва да се подходи към тази нова технология с голяма доза скептицизъм. В крайна сметка, вашата поверителност е важна и определено не си струва да рискувате в името на удобството.

Шведите вмъкват миниатюрни микрочипове под кожата си
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.