Това е толкова грубо: Бързо ръководство за това как НЕ да излагате поверителността на другите хора онлайн

Как да защитим поверителността на хората онлайн.

Независимо дали става дума за стария ви приятел от гимназията, който споделя вашите данни във Facebook, за да се покаже на Candy Crush или някой с готовност да предава своите имейл контакти, за да могат да получат безплатен месец на Tidal, има определено отношение, което не ме интересува. споделяне на информация онлайн.

Докато повечето приложения просто използват тази информация за пускане на пазара на реклами и софтуер на други хора, има сива зона, която става още по-сива след неотдавнашното отмяна на FCC.

Може да искате да помислите два пъти, преди да прехвърлите информацията за връзка (или приятелите си). Ето защо.

Приложенията печелят пари от вашите данни

И така, каква е голямата работа в споделянето на данни? Защо има значение?

Всичко, което правите онлайн, оставя цифров отпечатък. Сайтовете, които посещавате, Amazon Prime, които купувате, дори предаванията, които предавате, се използват като суровина за изграждане на повсеместен онлайн профил на вашите навици за покупка. Как точно компаниите използват тези данни, все още не е известно.

Когато се спуска, петролът вече не е най-ценният ресурс в света. Данните са.

Вашата онлайн информация е станала гореща стока и компаниите на трети страни плащат най-висок долар за нея. Възможността да мина, анализира и прогнозира навиците за сърфиране на потенциален потребител стана невероятно доходоносна. Не само това, но и целенасочените реклами също са намерени да променят начина на поведение на хората.

Колкото повече се замисляте, толкова по-малко сте загрижени

Ако чухте, че около квартала ви има пробив, ще полагате допълнителни грижи да заключите всичките си врати през нощта, нали? Заплахата от нашествие кара всеки да се притеснява. За съжаление, същият този мисловен процес не винаги се прехвърля онлайн.

Всъщност проучванията показват, че хората се включват по-малко предпазни мерки, когато смятат, че информацията им подлежи на надзор. Вярата е, че повечето хора, които се притесняват от правителствения надзор, смятат, че не могат да направят нищо, и затова спират да се опитват да се борят.

Този сценарий води както до по-слаби пароли, така и до общо безинтересно, що се отнася до поверителността онлайн. Ако това не беше достатъчно лошо, същото това отношение би могло да застраши неприкосновеността на хората.

Ако приложение поиска достъп до вашите контакти, кажете „не“

Сайтовете в социалните медии са пълни с вашата лична информация: възраст, местоположение, интерес, история на работа, семейство, приятели и т.н. Когато приложение или услуга поиска достъп, не е да подобрите качеството на играта; това е да получите достъп до списъците на вашия приятел и тези сладки, сладки метаданни.

Най-лесният начин да се избегне практиките за извличане на данни е да откажете да дадете разрешение за приложение на вашите контакти. При първото инсталиране на приложение, игра или услуга обикновено се пита кои части от мрежата ви имат достъп.

Вместо просто да размишлявате върху финия шрифт, отделете време да помислите защо приложение или услуга ще се нуждае от достъп. Ако това е приложение за слушане като Shazam, тогава да има достъп до микрофона на телефона си има смисъл; обаче за общо приложение за странично превъртане на iPhone, няма причина за това.

И ако няма начин да споделяте контактите си, създайте втори имейл. Мислете за това като спам имейл, ако искате, това е лесен (и безопасен) начин да заобиколите излагането на приятелите си на прищявка и воля на други компании.

Не свързвайте потребителския си профил във Facebook

Може би сте забелязали, че в момента тези сайтове предлагат „Влезте с Facebook“ или опции на Google. Макар че е по-удобно за онези, които трудно следят различните си пароли, това, което може да не осъзнавате, е, че правите това, по невнимание пренасочвате цялата си информация в социалните медии към този сайт или услуга.

Когато кажете „да“ на този мъничък изскачащ прозорец, който иска разрешение за свързване на вашите акаунти, вие разрешавате на тези сайтове да споделят данни един с друг. След това сайтовете могат да събират още повече данни за вас, които след това могат да споделят с други сайтове - в крайна сметка снежната топка извън контрол.

Отделете време, за да проверите разрешенията на всяко приложение

Въпреки че може да не играете онези стари игри като Candy Crush толкова, колкото преди, има вероятност той все още да е конфигуриран с вашия акаунт във Facebook, което означава, че все още активно събира данни за вас и вашите приятели.

Фейсбук предприе големи усилия, за да бъде по-прозрачен относно поверителността в наши дни, така че се възползвайте, като прегледате и проверите разрешенията на всяко приложение, за да видите до какво са в състояние да имат достъп. Ако нещо изглежда малко рибно, го извадете.

Същият принцип важи и за вашия смартфон. Ако нещо няма смисъл (да речем, приложение за игри с достъп до вашите карти), ограничете го. И ако намерите тези приложения, които вече не използвате, изтрийте ги.

Не спирайте бори се за правото си на личен живот, и не позволявайте на другите да излагат и вашите.

Това е толкова грубо: Бързо ръководство за това как НЕ да излагате поверителността на другите хора онлайн
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.