Трябва да разделяте браузърите си. Ето как работи.

Браузър с кутии, съдържащи различни видове активност при сърфиране.

Ние осъзнаваме остро, че нашите данни са ценни - нашите онлайн движения се следват внимателно от компании и правителства, които искат да се насочат към нас за тяхната финансова и политическа печалба.

Режимът „инкогнито“ ще предотврати запазването на активността на вашия компютър, но „бисквитките“ продължават да са активни по време на вашата интернет сесия. Например, Facebook все още ще знае как се придвижвате до и от неговия сайт, както и по-широките ви движения в мрежата.

Възможно е обаче да разделяте сърфирането в един или няколко браузъра, за да ограничите как компании като Google и Facebook могат да ви проследяват.

Какво представляват отделенията за браузър? Как работят?

Разделянето на браузъра е метод за разделяне на вашата онлайн активност в различни браузъри, така че каквото търсите в браузър №1 не се проследява в браузър №2.

Например, да кажем, че искате да разделите дейността си на сърфиране на две: социални медии & имейл и ежедневно сърфиране. Използвайте един браузър, като Chrome, за да влезете и да получите достъп до вашите имейл и акаунти в социални медии и друг отделен браузър, като Firefox, за всеки друг вид сърфиране.

Бисквитките не могат да споделят данни между браузъри, което означава, че вашите имейл и акаунти в социалните медии не могат да проследяват всичко, което правите в браузъра Firefox.

За да работи това, ще трябва да запомните кой браузър използвате за кой тип онлайн активност. Това е напълно изпълнимо, но може да стане малко досадно да продължите да превключвате напред и назад.

За щастие, сега има начин да разделете вашето сърфиране в един браузър.

[Искате повече новини за поверителност и сигурност? Регистрирайте се за бюлетина на ExpressVPN в блога.]

Как да настроите отделения за браузър в един браузър

В тази настройка използваме добавката за много акаунти на Firefox. Както обяснява Mozilla, „Разделите на контейнери са като нормални раздели, с изключение на това, че посещаваните от вас сайтове ще имат достъп до отделен отрязък от съхранението на браузъра.“

Други браузъри имат разширения, които ще добавят контейнери, но не забравяйте да използвате такъв, който взима сериозно вашата поверителност и сигурност. Използваме контейнерите на Firefox, тъй като е доста проста настройка.

1. Изтеглете добавката за контейнери.

2. Отворете Firefox и щракнете и задръжте + икона за създаване на нов раздел. Ще се покажат предложените типове контейнери: лични, работни, социални медии и Facebook.

Трябва да разделяте браузърите си. Ето как работи.

Можете също да намерите икона в лентата с инструменти или да отидете на за: предпочитанията # контейнери за да промените, добавите и изтриете толкова контейнери, колкото искате.

Трябва да разделяте браузърите си. Ето как работи.

  1. Изберете контейнера, в който искате да разгледате - ако искате да настроите вашите акаунти в социалните медии, изберете розовото Социална медия контейнер. Ако трябва да отворите работен имейл, изберете оранжевото работа контейнер.

Когато отворите различни раздели на контейнери, съответният цвят се появява като линия под името на раздела.

Трябва да разделяте браузърите си. Ето как работи.

  1. Насладете се на това, че компании като Facebook следят всеки ваш ход. Ключът е да се уверите, че не припокривате контейнерите си, за да сведете до минимум количеството проследяване, което се случва в браузъра ви.

По-голяма защита, по-голяма поверителност

Разделянето на браузъра не е перфектен метод за поверителност - вашият интернет доставчик и други компании може да могат да видят вашата онлайн активност. Но възприемането на отделението за браузъри ще направи по-сложно за големите технологични компании да идентифицират вашата активност при сърфиране.

Трябва да разделяте браузърите си. Ето как работи.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.