Ужасното разширение за Chrome ви позволява да дебнете приятелите си във Facebook в реалния живот – #WTFСряда

приложение ви помага да дебнете вашите фейсбук приятели IRL

Съберете се, деца, защото днес #WTFсряда е страшно. Като страшно да влезеш на 85-годишната си баба във ваната. Вече знаем как Facebook Messenger позволява на потребителите да споделят местоположението си, но смущаващото разширение за Chrome показва колко страховито може да бъде това.

Marauders Map беше разширение за Chrome, което помогна на потребителите на Facebook проследете точното местоположение на техните приятели във всеки даден момент, навсякъде и по всяко време. Това постави eep в пълзене!

Повече от просто наистина, наистина страшно GPS

Наречен по магическата карта в Хари Потър, картата на Модърс може да проследи географското местоположение на човек с точност до метър. Това не е просто проследяване на някого до къщата им; проследява ги до конкретна стая. Ако това не беше достатъчно страшно, разширението направи възможно проследяването хора, които дори не познаваш ако бяха в един от груповите ви чатове.

Представете си това

Вие сте в учебен чат във Facebook с куп свои съученици. Страхливият човек, който седи в ъгъла и обича да запалва нещата на огъня, също е в него и сега, благодарение на картата на Мародерс, той може да проследи всяко ваше движение. Той знае кога си в кафенето, кога си в къщата на най-добрия си приятел, дори когато си в БАНЯТА Кой е този дебнат пред прозореца ви? О, точно онзи пълзящ Сам от Биология.

точно онзи пълзящ Сам

Защо някой би измислил такова страховито приложение?

Аран Хана, студент по компютърни науки в Харвард, разработи разширението, за да докаже колко инвазивни могат да бъдат социалните мрежи. В публикация в блога, публикувана в Medium, той написа:

Реших да напиша това разширение [sic], тъй като постоянно ни казват как губим неприкосновеността на личния живот с нарастващата дигитализация на живота си, но последствията никога не изглеждат осезаеми. С този код можете сами да видите потенциално инвазивното използване на информацията, която споделяте, и да решите сами дали това е нещо, за което трябва да се притеснявате.

Пуснете тъжната музика, хора, защото Facebook отмени стажа на Khanna дни, след като картата на Marauders стана вирусна. Според служители на Facebook, Khanna наруши потребителското споразумение на сайта, като изложи чувствителни данни. (Важно е да се отбележи, че Facebook промени условията си за геолокация малко след пускането на картата Мародерс.)

Фактът, че това разширение може да проследи местоположението на потребителя толкова точно, е страшно. А фактът, че можете да проследявате хора, с които не сте приятели, е още по-страшен. Но фактът, че Facebook очевидно не е наред с това, че някой изтича тази информация, е най-страшно.

Нищо ново тук

За съжаление, това не е първият път, когато платформата за социални медии е използвана за шпиониране на своите потребители. Така нареченото „анонимно“ приложение за социални медии Whisper сподели местоположението на своите потребители с Пентагона. Установено е, че FourSquare проследява своите потребители дори когато приложението е изключено; и Instagram, с функцията си „Име това местоположение“, автоматично географски маркирани снимки, дори ако не сте поискали това.

Още една причина да изключите споделянето на местоположението

Ако тези разкрития ни научат на каквото и да било, това е, че компаниите за социални медии правят много малко, за да защитят поверителността ви. Вместо това сякаш виждат личната ви информация само като друга статистика, която да споделяте с други компании.

Ето защо смартфоните и таблетите се предлагат с активирани услуги по местоположение по подразбиране, защо приложенията автоматично географски маркират вашите неща и защо фирмите гледат географското местоположение на потребителя.

Не се превръщайте в статистика. И не позволявайте на никого да ви намери. Направи си услуга и изключете настройките си за местоположение вече!

#WTFСряда на ExpressVPN ви носи странни, шокиращи и страховити истории за поверителност на данните - изтеглени направо от новините. Мислите, че вашата поверителност е ваша? Помисли отново. Ще се почувствате неудобно. Ще се възмутите. Ще си помислите: „WTF ?!“

Харесва ли ви този пост? Мразя го? Прочетете още истории на ужасите за нахлуването в личния ви живот в нашия архив #WTFWed Wednesday.

Ужасното разширение за Chrome ви позволява да дебнете приятелите си във Facebook в реалния живот - #WTFСряда
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.