WhatsApp получава ниски оценки за поверителност в доклада на EFF

WhatsApp не успява да докладва eff за поверителност

Ако правителството почука на дигиталната врата на WhatsApp и поиска историята на съобщенията ви, ще се съобразят ли те? WhatsApp би ли поискал заповед, преди да я предаде? Бихте ли получили уведомяване? Ако сте един от 800-те милиона активни потребители на WhatsApp, вероятно бихте искали да знаете отговорите на тези въпроси. Но според Фондацията за електронни граници WhatsApp отказа да отговори на никоя от тях.

Кой има гръб?

Докладът „Кой ти върна гърба“ за 2015 г. на ЕФР оцени 24 технологични компании, които се ангажират да защитават данните на потребителите от проникване в правителството. Компании като Apple, Dropbox, Yahoo получиха пълните 5 от 5 звезди, докато WhatsApp и AT&T получи най-ниските оценки в групата само с по 1 звезда (също интересно: Google и Microsoft са оценили само 3 звезди от 5). Самотната звезда на WhatsApp беше заради публичната политика на своя потребител, спечелена, когато компанията-майка Facebook подписа коалиционно писмо от Института за отворени технологии от нейно име.

Ето как WhatsApp не успява потребителите си, според прегледа:

  1. Той не изисква публично варанти преди да се изпрати до заявки за данни.
  2. Не обещава предварително уведомление преди разследването на правителството.
  3. Тя не публикува своята политика за запазване на данни и изтрито съдържание.

Това е в противовес на декларация за поверителност, направена от официалния блог на WhatsApp, който се опита да убеди опасенията за поверителност на потребителите, когато приложението беше придобито от Facebook миналата година. Въпреки че това е първата година за оценка на WhatsApp, EFF твърди, че WhatsApp получи предупреждение за цяла година за спазване на най-добрите практики в бранша и все още не е приел нито една от тях..

Не е просто проблем с политиката

Важно е да запомните, че тези оценки се прилагат само за действия на организацията срещу хипотетични искания на данни от правителството, а не срещу пропуски в сигурността в самия софтуер. Но дори там WhatsApp се оказа уязвим. По-рано тази година холандски разработчик разкри, че личната информация на потребителите на WhatsApp може да бъде достъпна лесно със софтуерен комплект, който позволява на потенциални стакери да имат достъп до снимки в профила и съобщения за състоянието, дори когато са зададени на „частни“. Потребителите на WhatsApp също трябва да са наясно със злонамерени покани за изтегляне на фалшиви версии на настолното приложение, които инсталират зловреден софтуер на вашия компютър.

И каква е алтернативата? Има много други приложения за съобщения с по-сигурен запис, най-популярният от тях е Telegram, който е базиран на облаци и предлага по-голямо криптиране от WhatsApp. Telegram също предлага временен самоунищожаващ се режим на съобщения (подобен на SnapChat) и награда от 300 000 долара за всеки, който може да пробие криптирането му. Ако вие (и приятелите, с които разговаряте) цените поверителността, гласувайте с портфейла си (е, повечето от тези приложения за чат са безплатни, но знаете какво имаме предвид) и софтуер за поддръжка, който поддържа вашата поверителност.

Допълнителна информация

  • Шифровани приложения за чат: Дайте им нищо за разговор
  • Криптирани приложения за чат, второ кръгче: Разговорът е евтин
WhatsApp получава ниски оценки за поверителност в доклада на EFF
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.