WikiLeaks създава архив за хакване на хакнати имейли и документи на Sony с възможност за търсене

форма за вход по имейл

Хиляди документи и имейли, издухани по време на атака срещу Sony Pictures миналата година, са публикувани в WikiLeaks, според BBC.

Съкровищницата данни - 30 287 документи и 173 132 имейла - са били достъпни онлайн преди, но начинът, по който са били качени и представени, ги е търсел като трудна задача.

Сега обаче WikiLeaks представи всички данни, заедно с 2 200 имейл адреса на Sony Pictures, във формат „напълно търсене“ чрез „търсачка в стил Google“.

Въпреки че администраторите, стоящи зад WikiLeaks, не са отделили време да открият нещо от голям интерес сред множеството данни, с които разполагат, други имат.

Независимият изследовател по сигурността Греъм Клули, например, откри, че Sony Pictures и нейният персонал са доста разпуснати, що се отнася до сигурността на паролата.

Макар да сме сигурни, че клиентите на ExpressVPN са вкопчени в подобни неща, служителите на Sony демонстрираха тревожно пренебрежение към сигурността на сървъра, използвайки пароли като безвремието на класиката на… „парола“, както и други стари любими, включително дни от седмицата и задаване на парола, идентична на потребителското име.

В допълнителна демонстрация на некомпетентност на Sony, Клули също публикува един документ, който намери в WikiLeaks, който ясно показва голям списък с влизания и свързани пароли.

Както можете да си представите, Sony не е най-приятно, че личните му данни отново намериха своя път в интернет, особено във формат, който е толкова лесен за търсене.

Компанията издаде изявление, в което заявява, че "остро осъжда" хода на WikiLeaks и че информацията не трябва да съществува в публичното пространство.

Джулиан Асанж, основателят и главен редактор на WikiLeaks, не е съгласен. Изказвайки се от посолството на Еквадор в Лондон, където той е затворен от 19 юни 2012 г., той каза, че досиетата предлагат рядък поглед върху вътрешната работа на това, което той определи като „голяма, тайна многонационална корпорация“..

Асанж продължи, казвайки, че архивите на Sony са „новинарски и в центъра на геополитически конфликт“. Той заяви, че информацията принадлежи на публичното пространство и че WikiLeaks ще се стреми да гарантира, че тя остава там.

Що се отнася до геополитическия конфликт, посочен от WikiLeaks, можем само да предположим, че това беше препратка към Северна Корея, страната, която мнозина приема, че в крайна сметка стои зад атаката.

В случай, че не се сещате, Sony Pictures беше хакнат през ноември, точно преди излизането на "Интервюто", комедиен филм за двама репортери, наети да убият лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.

Въпреки че връзката с нацията никога не е доказана и остава много дебат за това кой точно е участвал, ние знаем, че севернокорейските служители нарекоха хака „праведно дело“.

Знаем също, че хакерска група на име Пазители на мира пое отговорност за нападението и по-късно заплаши с атаки в стил 11/11 срещу всяко кино, което се осмели да покаже „Интервюто“, ход, който подтикна Sony да отмени театралната версия на филма.

След като изрази опасения относно безопасността на служителите и киноманите, по-късно компанията промени решението си след натиска на обществеността и филмът се радва на ограничено издание, преди бързо да се появи на iTunes, Blu-Ray и DVD.

В отговор на публикацията на WikiLeaks за архив за търсене, Sony заяви, че има опасения относно „безопасността, сигурността и поверителността“ на своята компания и 6000 плюс служители, докато Крис Дод, председател на MPAA, заяви, че медийната организация с нестопанска цел е не извършва обществена услуга, а вместо това „допълнително нарушава неприкосновеността на личния живот на всяко участващо лице“.

WikiLeaks създава архив за хакване на хакнати имейли и документи на Sony с възможност за търсене
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.