Windows 10 има слаби настройки за поверителност по подразбиране

[ware_item id=33][/ware_item]

Windows 10 липсва поверителност


Windows 10 е тук. Поколения потребители на Microsoft се научиха да внимават за големи подобрения, но този има приливна вълна от бучи зад себе си. Потребителите са гладни за прозрения, за да им помогнат да решат дали да обновят сега или да чакат подобрения. И в зависимост от това, кого слушате, Windows 10 е или най-добрата операционна система, която Microsoft е създавал някога, или пълен кошмар за поверителност. И така, кое е това? Отговорът е ... да.

Ако изглежда твърде добре, за да е вярно ...

Повечето отзиви за Windows 10 са положителни. Популярното меню "Старт" се завръща след прословутото отсъствие от Windows 8. Отпаднаха отчайващите отделни интерфейси за плочки за настолни компютри и таблети. Интеграцията с Xbox улеснява свързването на контролер и възпроизвеждане направо от вашия лаптоп, дори и през Wi-Fi. Освен някои оплаквания относно новия браузър Edge и разпръснатите отчети за сривове, новата операционна система на Microsoft в повечето случаи е успешна реализация на дългогодишната им мечта за чисто и приятно изживяване, последователно на всички устройства. Най-добрата част? Безплатно е!

Безплатно, но на цена

Мотивацията за ненадмината цена на Windows 10 става очевидна, след като откриете тенденцията му да изпраща лични данни обратно на Microsoft, дори когато няма явна причина за това. Това би било достатъчно обезпокоително, ако беше само част от настройките за поверителност на операционната система по подразбиране на операционната система, но някои потребители съобщават, че дори при всички приложения, които може би трябва да комуникират с Microsoft, изключени или деактивирани, Windows 10 все още изпраща на Microsoft вашите данни веднага след като натиснете бутона Старт.

За някои това е малка цена за заплащане за скоростта и отзивчивостта, които могат да осигурят само централните сървъри на Microsoft. В крайна сметка потребителите са очаквали софтуерът им да се адаптира към собственото им лично поведение, което е невъзможно без Microsoft да запише това поведение и да го изпрати „обратно в лабораторията“. За други обаче разходите на политиката за поверителност на Microsoft са твърде големи, за да се понесат, особено що се отнася до начина, по който корпоративният гигант използва данните:

Ние споделяме вашите лични данни с вашето съгласие или при необходимост за завършване на всяка транзакция или предоставяне на услуга, която сте поискали или оторизирали. Ние също така споделяме данни с контролирани от Microsoft филиали и дъщерни дружества; с доставчици, работещи от наше име; когато това се изисква от закона или да се отговори на правен процес; за защита на нашите клиенти; за защита на живота; да поддържаме сигурността на нашите услуги; и за защита на правата или собствеността на Microsoft.

Съгласие на облачната мрежа

За съжаление на потребителите, които не са свързани с поверителността, „с вашето съгласие“ ще бъде по-точно описан като „освен ако не ни кажете да не“, тъй като повечето функции за събиране на данни са активирани по подразбиране.

Загрижените потребители трябва да избягват препоръката на Microsoft да изберат опцията „Express“ по време на настройката - което, наред с други неща, позволява на трети страни да ви изпращат реклами въз основа на данните, които Microsoft събира - и вместо това използва ръководството на Slate за конфигуриране на Windows 10 за максимална поверителност.

Цялото това събиране на данни може да не изглежда като нещо ново за изтласканите потребители на интернет, но е нещо като промяна в темповете на Microsoft, компания, известна по-рано с понижаване на облачните услуги и фокусиране върху самостоятелен софтуер. С Windows 10 Microsoft официално се присъедини към Apple и Google в епохата на облачните компютри. Изминаха дните, в които трябваше да отворите уеб браузър, за да „влезете“ в Интернет. Новото поколение потребители на Microsoft влизат в Интернет - чудеса и опасности - от момента, в който отворят компютъра си.

Ако се притеснявате каква информация събира Windows 10, добрият VPN софтуер може да ви помогне да защитите вашата поверителност.

Препоръчано изображение: esebene / Dollar Photo Club

Windows 10 има слаби настройки за поверителност по подразбиране
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.