Запознайте се с петимата студенти, които се борят за бъдещето на холандската цифрова поверителност

Петима студенти, защитаващи холандската цифрова поверителност.

Актуализация: сряда, 11 октомври 2017 г.

Запознайте се с петимата студенти, които се бориха за бъдещето на холандската цифрова поверителност … И спечелиха!

Те го направиха! Студентите зад петицията Sleepwet надминаха 300 000 подписа в понеделник, 9 октомври 2017 г. – достатъчно, за да предизвикат официално искане за национален референдум за новите инвазивни закони за поверителност на цифровите технологии. Вие проверявате последните им етапи за подпис тук.

Какво следва за холандските главни герои за поверителност?

“Много сме щастливи”, казва Тийн за ExpressVPN, “все още се чувства малко нереално.” На 16 октомври 2017 г. групата ще предаде над 350 000 подписа на правителството, които след това проверяват тяхната валидност.

Ако подписите са валидирани, референдумът ще бъде обявен на 1 ноември и вероятно ще се състои на 21 март 2018 г., същия ден като общинските избори.

Референдумът ще бъде вторият иницииран от гражданите на Холандия през последните две години, като първият е референдумът за Договора за асоцииране ЕС-Украйна през 2016 г..

Що се отнася до групата, те вече са получили достатъчно подкрепа от десетки организации, които ще намалят това, което ще бъде една тежка кампания.

„Ще се опитаме да мотивираме колкото се може повече хора да излязат и да гласуват„ не “, но може да не влизаме в режим на тотална кампания: Има много други организации, които вероятно ще харесат, като Amnesty International.“

Бъдете в течение на своите Twitter и Facebook за допълнителна информация за референдума.

***

На 1 януари 2018 г. Холандия ще приложи нов закон за извличане на данни, който ще предостави безпрецедентна власт на холандските разузнавателни агенции – освен ако петима студенти не могат да получат 300 000 подписа до средата на октомври, за да предизвикат национален референдум.

Студентите вече имат 60 000 подписа и привлякоха глобалното внимание в своето тежко положение. Но те се нуждаят от вашата помощ, за да преминат през линията!

Какъв е новият закон за извличане на данни в Холандия?

От 1 януари изменение на Закона за услугите за разузнаване и сигурност от 2002 г. ще предостави на нидерландската разузнавателна агенция AIVD и на военния й колега MIVD правото на достъп до метаданните на всеки и всички нейни граждани.

Физическата зона, в която агенциите могат да прихващат данни, също ще се разшири, за да включи цели квартали и жп гари.

Законът допълнително разширява хакерските привилегии AIVD и MIVD, за да включва устройствата на трети страни, свързани с насочени лица – като приятели, членове на семейството и компании, които могат да използват (подобно на отношенията на NSA с Microsoft, Google и Apple).

Какво ще се промени, когато изменение 34588 бъде приложено?

График на промените Изменение 34588 ще бъде приложено

Прочетете пълния текст на изменение 34588 в PDF форма.

Кой се бори срещу новия нидерландски закон?

Организации за граждански права и правосъдни съвети

Веднага след приемането на закона дванадесет организации са подготвили съвместно дело, за да се опитат да го спрат. Освен че се опитват да отменят нарушението на дигиталната поверителност, те поставят под въпрос какъв надзор биха имали AIVD и MIVD.

Обикновено независимият комитет, известен като CTIVD, контролира холандските разузнавателни служби със стриктно прилагане на съществуващите законови рамки, но новият закон поставя решението в ръцете на политиците.

Следователно решението става политическо, което подкопава ролята на CTIVD на неутрален арбитраж.

Петима студенти от Амстердам

Marlou Gijzen, Tijn de Vos и още трима студенти от Амстердамския университет започнаха кампания за въвеждане на закона в публична дискусия, преди правителството на Холандия да го приложи.

Възпроизвеждайки новия закон „het sleepwet“ или „dranetnet“, за неговата способност за улов, студентите се притесняват от способността на правителството да извършва масов надзор на своите граждани.
„Усещаме искане за референдум сред холандските граждани,“ казва Марлу, „искаме да започнем социална дискусия относно закона, тъй като той има голямо влияние върху личния живот на всеки гражданин и все още не е проведена реална дискусия.“

Малката група има все по-голяма подкрепа: Amnesty International е най-новата в списъка на организации с нестопанска цел като Bits of Freedom, Free Press Unlimited и Internet Society, които усилват сигнала за този стремеж, за да предизвикат обществен разговор за извличането на данни закон.

Нидерландия и правата на гражданите

Холандия е на пето място по свобода на печата и запазва силен опит в запазването на правата на своите граждани; стъпката за увеличаване на правителствения контрол ще подкопае как холандците се ползват от своите демократични права. Тийн твърди, “без уединение хората не могат свободно да се изразяват, което е от изключително значение за демокрация като Холандия.”

За такава сеизмична промяна в правата на гражданите законът получи малко покритие преди да го приеме. Изпълнителният директор на Bits of Freedom Ханс де Зварт казва на ExpressVPN своята теория: „Ние сме страна със сравнително високо ниво на доверие в правителството, което вероятно беше една от причините законът да успее да премине със сравнително малко обществено обсъждане.“

Тийн споделя това мнение, но остава да се надяваме, че вниманието, което студентите, медиите и нестопанските организации привличат повече подписи; “Не много хора знаят за това, но след като го обясним, те са съгласни с нас.”

De Zwart е предпазливо оптимист, че ще получат необходимите 300 000 подписа, за да предизвика обществено обсъждане на закона и очаква следващото препятствие да бъде борбата, над която разказът доминира над общественото обсъждане, казвайки:

„Привържениците на закона ще се опитат да го определят като сигурност срещу неприкосновеността на личния живот, докато ние ще се опитаме да го покажем какъв е: свобода срещу (държавен) контрол.“

Искате ли да подкрепите учениците в борбата им? Ето как:

Ако сте холандски гражданин, живеещ в Холандия, подпишете името си преди 12 октомври на:

  • Страницата на студентите; или
  • Официалният уебсайт на правителството

Ако живеете извън Холандия:

  • Следвайте Twitter и Facebook на студентите, за да получавате актуализации за напредъка им

Снимки кредити: Annelene Schulze

Запознайте се с петимата студенти, които се борят за бъдещето на холандската цифрова поверителност
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.