Защитата на интернет ли е загубена причина?

Надгробен камък с

Повечето хора мислят за поверителността като основно право. Правото на личен разговор, без някой да слуша, правото да пазят вещите си извън публичното виждане.

ExpressVPN вярва, че поверителността на личността е нещо, което всеки заслужава.

Дълго време в интернет имаше илюзия за поверителност. От сигурни плащания онлайн пазаруване до защитени с парола акаунти в социалните мрежи - казаха ни, че нашата информация е защитена и безопасна. Може би все още вярвате, че е така?

Но за много хора събитията като масовото наблюдение на НСА и кражбите на лични фотографии на известни личности са променили възприятията за поверителност в интернет. Изглежда твърде лесно за хакерите да влязат в нашите неща - и голяма част от това „хакване“ е спонсорирано от правителството.

Да получите данните си е като да вземете бонбони от бебе

През последните няколко години е имало много случаи на хакване и наблюдение.

 • Агенцията за национална сигурност: NSA легално следи телефонните записи на всеки американец, има достъп до телефон и интернет трафик в САЩ и чужбина и хаква цели, както сметне за добре. Великобритания и други правителства също го правят.
 • Кражба на снимки на знаменитости: Анонимен публикува над 500 снимки на знаменитости на таблото с изображения 4chan през 2014 г., много от които съдържат голота. Смята се, че услугата iCloud на Apple е източникът на нарушението.
 • иБей: Услугата за онлайн пазаруване бе взломена в средата на 2014 г., излагайки милиони пароли и данни на потребители.
 • Цел: 70 милиона целеви клиенти бяха откраднати през 2014 г., след като хакерите намериха дупка в сигурността в системите на компанията.
 • PlayStation Network: LulzSec през 2011 г. услугата за онлайн игри беше хаквана, което доведе до кражба на около 77 милиона данни от акаунта на потребителите.

Когато нашите данни се крадат и следят толкова често, от големи компании, които настояват, че нашите данни са в техните ръце, изглежда разумно да бъдем малко по-малко доверени на нашата информация.

Цената на безплатните онлайн услуги е вашата поверителност

Ако използвате безплатни услуги за електронна поща и социални медии, вие също така всеки ден давате личната си информация на трети страни.

Има причина тези услуги да са безплатни. Някои от начините, по които използват вашите данни, включват:

 • Насочване на реклама: Търсачките, социалните мрежи и други услуги проследяват вашите дейности, така че те могат да ви насочат с реклами.
 • Продажба на вашите данни: С ваше съгласие, а понякога и без, компаниите, с които се регистрирате онлайн, често продават вашата информация на производителите на маркетингови списъци. Нежелана поща ахой!
 • Наблюдение на вашия имейл: Много популярни безплатни услуги за уеб поща наблюдават вашите съобщения за престъпна дейност и може да бъдат задължени по закон да споделят вашите данни с правителствени агенции.

Разбира се, може би ще сте наясно с всичко това - и все пак вероятно все още избирате да използвате Facebook, Gmail, Twitter и т.н..

В крайна сметка, нищо всъщност не е безплатно. Може би се отказвате от малко от вашата информация си струва?

Зловредни хакери

Друга основна заплаха за неприкосновеността на интернет е една, за която вероятно всички сме съгласни, че е нежелана.

„Докладът за заплахата от интернет за сигурността за 2014 г.“ на Symantec установи, че злонамерен софтуер, фишинг и други атаки срещу нашите лични компютри доведоха до излагане на над 552 милиона идентичности през 2013 г. Имаше 62% увеличение на броя на нарушенията и 91% увеличение на целевите атакува кампании през същата година.

С увеличаването на престъпността онлайн, бъдещето на поверителността в интернет изглежда далеч не безопасно.

Стъпки за поверителност, които можете да предприемете

Когато обаче всичко е казано и направено, кой е отговорен за вашата поверителност онлайн? Ти си.

Всеки, който иска да запази данните си напълно поверителни, може да остане извън интернет, но това не е много опция в днешния свят. Така че става въпрос за предприемане на правилни стъпки за сигурност и вземане на информиран избор за това как споделяме нашите данни. Понякога, както при правителственото наблюдение, тези избори са извън нашите ръце. Но има стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите поверителността си.

 • Вземете мерки за сигурност: Пазете своите онлайн акаунти в безопасност, намалете риска от нарушения на сигурността, като поддържате актуализиран софтуер и използвате софтуер за сигурност. Бъдете наясно с общите онлайн рискове.
 • Внимавайте с кого се регистрирате: Не се доверявайте на всяка облачна услуга със страхотен уебсайт. Изследвайте онлайн, прочетете условията за обслужване и потърсете как ще използват вашите данни.
 • Използвайте VPN услуга: VPN услугите криптират вашия интернет трафик, така че трети страни да не могат да гледат на вашите дейности. Данните са много по-сигурни, когато се свържете с Интернет чрез VPN.

Прочетете още топ съвети за поверителност на интернет тук.

Свързан свят вероятно означава по-малко поверителност

Така че поверителността в интернет е загубена причина? Както видяхме, предоставянето на личната ни информация в ръцете на големите компании не е много сигурно. Има реален риск той да бъде откраднат. И този риск изглежда нараства.

Използването на онлайн услуги означава умишлено да се откажем от част от нашата поверителност. Но понеже искаме да бъдем част от свързан свят, много от нас са щастливи да го направят.

В интернет икономиката вашите данни са ценна валута. Поверителността в интернет няма да се улесни в бъдеще. Бъдете наясно, бъдете сигурни и изберете как споделяте внимателно данните си. И, разбира се, не забравяйте да използвате VPN, за да защитите данните си.

Защитата на интернет ли е загубена причина?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.