Значението на премахването на метаданните

Значението на премахването на метаданните

Пригответе се за претоварване на данни: Метаданните са данните, които описват всички останали данни във файл. Все още с нас? Добре, защото има още!

Метаданните са много полезни, тъй като намаляват обема информация, необходима за обработка на файл и могат да направят особено големи файлове по-лесни за управление.

Двата основни типа метаданни

Структурни метаданни:

Структурните метаданни са информация, свързана с това как се съхраняват данните.

Често структурните метаданни могат да се наблюдават и изчисляват само от гледането на файла. Нека си представим файла, който разглеждаме като книга: структурните метаданни ще включват дали корицата е твърда или мека, формата на книгата и нейното тегло и размери.

Структурните метаданни на телефонен разговор ще включват продължителността и времето на разговора.

В случай на цифрово изображение метаданните ще включват размера и типа на файла.

Описателни метаданни:

Описателните метаданни са допълнителна информация, която помага на хората и компютрите да научат съдържанието на книги и файлове.

Описателните метаданни на книгата ще включват заглавието, автора, данните за печат, изданието и евентуално дори кратко резюме отзад. ISBN номер също е част от тези описателни метаданни.

Телефонен разговор също ще има прикачени много описателни метаданни, например кой е осъществил повикването, кой е обаждането и откъде е направено обаждането.

За изображението описателните метаданни могат да бъдат изключително големи. Тя може да включва производителя на камерата, всеки използван софтуер за редактиране, време на блендата на обектива, време на експозиция, ориентация, цветово пространство, яркост, собственика на камерата и дори GPS местоположението на изображението.

Джон Макафи арестуван, след като метаданните разкриха своето „безопасно място“

Метаданните често могат да разкрият повече за даден файл, отколкото действителен данни. Джон Макафи е известен с антивирусната компания, кръстена на негово име, и с това, че е настоящият кандидат за президент на Либертарианската партия - но все пак трябваше да стане свидетел на бруталните ефекти от игнорирането на вашите метаданни по трудния начин ...

Още през 2012 г. Макафи живееше в Белиз, когато съседът му беше открит мъртъв от оръжие, наранено в главата. По някаква причина Макафи се уплаши, че може да стане заподозрян в разследването. Вероятно богат на соли за баня и дълбоко параноичен, Макафи избра да избяга от приятелските разследвания на полицията и да се скрие в джунглата.

Макафи обаче поддържаше връзка с няколко журналисти от Wired и Vice. Главният редактор на заместник, Роко Касторо и фотограф Wired, Робърт Кинг последва McAfee наоколо няколко дни, публикувайки онлайн актуализации като тази:

Снимките, направени с iPhone 4S, записаха движението на триото през джунглата Белиз. Текущото им местоположение беше прикрепено към всяка снимка и това, което не осъзнаха, е, че тези данни не просто изчезнаха след качването на изображението. Макар да беше невидим за човешкото око, той все още остава част от метаданните на файловете с изображения.

Тъй като метаданните съдържаха GPS координатите на всяко направено изображение, властите бяха насочени направо към McAfee.

Всеки може да види метаданните, свързани с снимки на McAfee, чрез отваряне на файловете с изображения с инструментариума за анонимизация на метаданни на Julien Voisin:

метаданните на mcafeeвложка

Въвеждайки координатите от снимката в Google Maps, можем да видим, че триото е било в луксозен курорт, наречен Mar Marine Yacht Club в Гватемала, недалеч от границата с Белиз.

Някои услуги премахват автоматично метаданните от вашите файлове, когато ги качвате, но е трудно да се предвиди кои услуги правят това и кои метаданни ще премахнат.

Софтуер, който ще изтрие метаданните от вашите файлове

В зависимост от вашата платформа съществуват няколко инструмента, които ви позволяват да проверявате и премахвате метаданните от вашите файлове.

Mac OS X: ImageOptim

Windows: Инспектор за документи на Microsoft Office

Linux: Наръчник за анонимизация на метаданни

Премахването на метаданните защитава вашата анонимност онлайн

Силно ви препоръчваме да проверите всяко изображение, преди да го качите, особено в ситуации, в които искате да прикриете самоличността си. По-добре да не разчитате на софтуер, който да прави това автоматично!

Препоръчано изображение: Фотоклуб Melpomene / Dollar

Значението на премахването на метаданните
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.