5 въпроса за новата надстройка за криптиране на WhatsApp

5 въпроса за новата надстройка за криптиране на WhatsApp

От понеделник, 4 април 2016 г., WhatsApp се превърна в най-голямото приложение за криптирани съобщения в света, като стартира обновяването си от край до край на всички комуникационни платформи.

Точно когато решихме, че делото Apple срещу ФБР е безпрецедентно изявление в полза на цифровата свобода, това съобщение извежда дебата за криптиране на съвсем ново ниво. Но какво точно се промени новата надстройка на WhatsApp?

1. Какво е криптиране от край до край?

Шифроването от край до край (E2EE) е метод на криптиране, който позволява на получателя на съобщение да го прочете и предотвратява достъпа на трети страни до него. В E2EE данните се криптират в системата на подателя и само устройството на получателя може да го декриптира.

По думите на изпълнителния директор на WhatsApp и съоснователя Ян Кум:

„Сега всяко съобщение, снимка, видео, файл и гласово съобщение, което изпращате, се криптира от край до край, ако вие и хората, които изпращате съобщения, използвате най-новата версия на нашето приложение. Дори вашите групови чатове и гласови повиквания са кодирани. “

WhatsApp е определил това криптиране да бъде включено по подразбиране, така че всички потребители да могат да се възползват от него, без да се налага да променят никакви настройки. Резултатът е, че WhatsApp не може да вижда, прихваща или извлича никакви разговори, дори и да иска.

2. Защо WhatsApp надстрои до E2EE?

Преди това съобщение WhatsApp не беше известен с ефективен ангажимент за защита на данните на потребителите от проникване в правителството. Точно обратното, всъщност WhatsApp беше наскоро маркиран от ЕФР в доклада си „Кой ти върна гърба“, поради неспазването на отрасловите стандарти за защита на данните..

Изглежда обаче, че този дългоочакван ъпгрейд е на картите от доста време. Според съоснователя на WhatsApp Брайън Актън, гарантирането на поверителността на потребителите просто им връща това, което винаги са имали:

„Ако погледнете общо на човешката история, хората се развиха и цивилизациите се развиха с частни разговори и лична реч. Ако нещо друго, ние го връщаме на хора ”

3. Как шифроването ще се отрази на средния потребител на WhatsApp?

С това надграждане WhatsApp вече е един от най-сигурните начини за комуникация по електронен път.
Чувствителната информация – лична информация, банкови данни, бизнес разузнаване и др. – вече може да бъде обменна безопасно, без никой да може да я прихване. От критично значение това означава също, че WhatsApp не може да предоставя копия на никоя от нашите съобщения на държавните органи.

4. Ще бъде кодирано всичко на WhatsApp?

Малко след съобщението, журналистът от The Intercept, Михей Лий, намери ред в условията за поверителност на WhatsApp, според който услугата може да архивира датата, часа и номера на получателите на съобщенията, изпратени с нейната услуга. Действителното съдържание на съобщението, твърди WhatsApp, изобщо не се съхранява на сървърите.

Страхотно, че @WhatsApp е шифровано, но имайте предвид, че не крие кого изпращате за https://t.co/i8G61TUo9i pic.twitter.com/PbXN3IF8UJ

– Михей Лий (@micahflee) 5 април 2016 г.

5. Защо криптирането на Whatsapp е толкова важно?

С повече от един милиард потребители, обхващащи всички части на света, притежаваната от Facebook компания има глобален обхват.

Правейки обидна стъпка към поверителност и осигурявайки милиарди съобщения, WhatsApp дава пример, който тласка други големи компании за данни да направят подобен избор. Кой би искал да използва незашифрована услуга за съобщения сега?

Да се ​​надяваме, че вдъхновеното от Whatsapp събуждане на дебата за криптиране няма да спре до тук. По думите на Ян Кум, това е само началото:

Джийнът за криптиране е извън бутилката.

Препоръчано изображение: mrhighsky / Dollar Photo Club

5 въпроса за новата надстройка за криптиране на WhatsApp
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.