6 функции, които всъщност искаме на нашите айфони

[ware_item id=33][/ware_item]

Функции за поверителност на iPhone


Новите телефони са вълнуващи. Те носят нови функции, правят съществуващите функции по-мощни и ни вълнуват от изразходването на половин месечна заплата за екрана, в който ще гледаме през следващите дванадесет месеца - преди да се счупи или батерията да умре.

Поверителността е невероятно важна, когато става въпрос за избор на телефон. Много е важно какви данни събира телефон и кой може да ги вижда.

Съобщението за iOS 11 донесе забележими подобрения в личния живот. Вече можете да ограничите достъпа на приложението до вашето местоположение само до „Докато използвате приложението“ и всяко приложение, което използва местоположението ви, след като затворите екрана, ще бъде засрамено от синя лента за предупреждение в горната част на телефона.

Safari също стана малко по-удобен за поверителност. Като подобрение на външните adblockers на iOS 9, сега можете да предотвратите проследяване на уебсайтове директно в менюто с настройки.

iOS11 е значителна стъпка в правилната посока, но все още има много функции, които искаме в нашите смартфони.

1. Множество инсталирания на приложения

В момента поддържаме различна идентичност на нашите телефони, като имаме два телефона или правим всичко под едно и също име и номер. Колко чудесно би било да инсталирате приложение два пъти и да влезете веднъж с личните си данни и друг път с нашата професионална или художествена идентичност?

Някои приложения, като Twitter и Gmail, вече ви позволяват да превключвате между акаунти. Но за тези приложения, които не го правят, защо операционната система на телефона да пречи на пътя?

2. Способността за откриване на IMSI ловци

IMSI уловците, наричани още стърнища, са устройства, използвани предимно за провеждане на масово наблюдение. Те представляват фалшиви кули за мобилни телефони и подмамят телефона ви да се свързва с тях, преди да подслушвате вашите текстови съобщения и телефонни обаждания - както и да определите местоположението си.

Макар преди да са достъпни само за военни и полицейски организации, IMSI уловците стават все по-достъпни.

Докато IMSI уловците не са банални за откриване, има много неща, които вашият телефон може да направи. Той може да показва списъка с кули, с които в момента сте свързани, плюс да ви позволява да препратите тези кули със списък, предоставен от вашия телефонен оператор.

Също така би било полезно да можете да избегнете общи стратегии, използвани от IMSI уловчици - като например понижаване на връзката ви до остарели 2G връзки, чието криптиране може да бъде пропукано.

Функции за поверителност, които искаме на нашите айфони

3. Подправяне на местоположението

Някои приложения изискват от нас да предоставим местоположението си, за да функционираме ефективно. Но защо те трябва да знаят точното ни местоположение на GPS, за разлика от приблизителното, предоставено от потребителя? Не е нужно да уведомяваме Uber за точната къща, в която се намираме, за да получим оферта.

4. Лъжлив списък с контакти / камера / микрофон

Защо толерираме приложение, което отказва да функционира, когато му откажем достъп до нашия списък с контакти (гледайки ви, Whatsapp) или камера? Какво става, ако има трета опция за „споделяне на празни“? С тази опция можем да позволим на приложението да повярва, че сме му дали достъп до нашия списък с контакти, но всичко, което получава, е празен списък, черен екран от камерата или мълчание от микрофона.

За камерата и микрофона ограничаването на достъпа до само час би било също чудесно начало. По този начин не е нужно да помним да премахваме достъпа отново след употреба.

5. Хардуерен превключвател за Bluetooth / GPS / микрофон / камера

За тези екстра-параноични потребители (като мен) би било чудесно да изключат чувствителните сензори напълно. Въпреки че не очакваме толкова фантастичен ход от Apple „Don’t-touch-the-hardware“ Apple, функция като тази от друга марка би могла да накара поне няколко потребители, които не са свързани с поверителността, да сменят доставчика.

Най-малкото, дайте ни светлина, която сигнализира дали камерата или микрофонът се използват в момента!

6. Селективен достъп до снимки

Защо винаги е „всичко или нищо“ с достъп до фотоалбума? Защо не сме в състояние да изберем едно или няколко изображения от албума и да споделяме само тези с приложението?

Потребителският интерфейс може да бъде прост: Ние предоставяме на приложението „само селективни разрешения“ и всеки път, когато приложението иска достъп до фотоалбум, можем да избираме кои изображения искаме да споделим.

Бъдете избирателни и контролирайте телефона си

Поверителността не означава да скриете информация и да останете анонимни; това означава да контролираме коя информация споделяме с нашите приятели, приложения и нашето устройство.

Трябва да имаме строг контрол върху това каква информация може да събере нашето устройство, кой може да ги вижда и къде отиват данните. Една добра операционна система за телефони трябва да ни дава контрол, а не да го вземаме.

Също така, разгледайте нашето ръководство за мобилна сигурност.

6 функции, които всъщност искаме на нашите айфони
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.