9 неща, които можете да направите с домашен сървър

Домашна икона на интернет. Но по-голям. И червено.

Пускането на собствен сървър у дома може да бъде евтино и изисква само основни познания на командния ред. Стар лаптоп може да бъде преобразуван в сървър без никакви физически модификации и дори скромен работен плот от магазина би могъл лесно да стартира всички приложения по-долу без много усилия.

Причините за създаването на такава система могат да се различават значително от човек на човек. Някои хора вярват, че компютър, който притежавате, настройвате и поддържате физически у дома, е единственият сървър, на който можете да се доверите напълно, особено когато се използва за съхраняване на чувствителна информация, като криптографски ключове, лични данни или биткойн. Много от тях са по-удобни с тази опция, отколкото да използват доставчик като Dropbox.

В други случаи ефективността също може да има значение. Ако вашата лична музикална и филмова библиотека е твърде голяма за вашия лаптоп, запазването й в облака може да означава съперничество с бавни скорости в интернет. Прекъсване на интернет у дома също ще прекъсне достъпа до вашите филми.

Ето няколко идеи какво да правите с вашия домашен сървър:

1. Съхранявайте лични файлове

Можете да споделяте данни на твърдия диск на сървъра с всеки, който искате. Това може да е удобно, ако искате да направите файлове достъпни за други, без да преминавате през Dropbox. Можете също така да ограничите това само до компютри във вашата домашна мрежа, което улеснява споделянето на файлове между членове на семейството. Подобренията в скоростта ще бъдат забележими, особено за големи файлове.

Като алтернатива на пълноразмерния сървър, някои външни твърди дискове могат също да действат като единица „прикрепена към мрежа съхранение“.

затруднение
цена
поверителност
$$$

2. Хоствайте личен уебсайт

Освен ако нямате милиони импресии на месец или живеете в края на света, всеки стар лаптоп ще се представя подобно на вашия доставчик на облаци. Нещо като WordPress или Jekyll сайт няма да ви струва нищо и ще се представи добре. Това е чудесно за хостинг на вашата информация за контакт, ключове за криптиране и връзки към вашата социална медия. И можете лесно да го стартирате и като сайт с лук!

затруднение
цена
поверителност
✱✱ $

3. Използвайте SecureDrop

Ако трябва сигурно и анонимно да приемате файлове, например в качеството си на журналист, тогава ще намерите SecureDrop много полезен. SecureDrop е като мъртва пощенска кутия в гората, към която всеки може анонимно да добавя файлове. Можете също да използвате SecureDrop за комуникация с вашите източници. Въпреки че софтуерът е безопасен за използване и в облака, инсталирането му на машина, намираща се близо до вас, улеснява доверието, че никой не го е подправял.

затруднение
цена
поверителност
✱✱✱ $

4. Имате собствен сървър за чат

Наистина, услугата за съобщения Jabber / XMPP загуби справедлив дял от потребителите през последните години, предимно заради лошата си работа на мобилни устройства. Но истината е, че никой друг протокол за съобщения не отговаря на всички условия за добро тестване, за добро одитирано криптиране и за работа без използване на трета страна. Ако искате не само вашите чатове да бъдат криптирани, но и вашите метаданни, защитени, Jabber е пътят. Може да се стартира и през лук сървър.

затруднение
цена
поверителност
✱✱ $

5. Пуснете свой собствен имейл сървър

Ако успеете да стартирате свой собствен пощенски сървър, вие сте толкова твърд защитник на поверителността. Поради разпространението на спам, получаването на имейл от вашия собствен сървър е наистина трудно. Правилното конфигуриране на протоколите за криптиране също не е лесен подвиг. Реквизити към вас!

затруднение
цена
поверителност
✱✱✱✱✱ $$$

6. Направете своя собствена VPN

Домашният VPN се различава главно от търговския VPN доставчик по това, че има само едно местоположение на сървъра: вашият дом. Наличието на собствен VPN ви позволява да сърфирате в мрежата безопасно от където и да сте – при условие че можете да се доверите на домашния си интернет доставчик. Трафикът ви обаче няма да бъде смесен с никой друг, което означава, че някои предимства за поверителност на търговски VPN не са налице. Освен това ще пропуснете потребителски интерфейс (UI) и приложения за всичките си устройства, но домашната VPN може да ви помогне да отворите сигурно достъп до личните си файлове и IoT устройства..

затруднение
цена
поверителност
✱✱✱ $

7. Пуснете Tor възел

В зависимост от желанието ви да допринесете за мрежата Tor и законността на нея в домашната си юрисдикция, можете да конфигурирате вашия възел Tor като реле или изходен възел. Ако това е изходен възел, оставяте другите да използват вашата домашна мрежа, за да сърфират в интернет, сякаш е тяхна собствена. Това им помага да бъдат анонимни. Ако това е просто реле, вие дарявате своята честотна лента в мрежата, но целият трафик в и извън дома ви е шифрован.

затруднение
цена
поверителност
$$$

8. Настройте биткойн възел

Ако сте собственик на Bitcoin и се притеснявате дали се спазват правилата на Bitcoin, можете да настроите биткойн възел. По този начин можете да проверите, без да се доверявате на другите, колко биткойни има и всички те са похарчени от техните законни собственици. Ако получите Bitcoin като плащане, можете да използвате своя възел, за да проверите дали средствата са пристигнали във вашия портфейл. Много лесно е да бягаш и зад Тор.

затруднение
цена
поверителност
$$

9. Пуснете възел на мълния

Ако редовно правите и получавате малки биткойн плащания, възел Lightning ще ви помогне значително да увеличите скоростта им и да намалите цената им. За да стартирате Lightning възел, ще ви е необходим и биткойн възел, но много малко допълнителен капацитет за съхранение или изчисление. Подобно на много други услуги, и вие можете да стартирате този възел зад Tor.

затруднение
цена
поверителност
$

Домашният сървър е забавен начин да се запознаете с интернет

Получаването на домашен сървър може да бъде чудесно обучение. Инсталирайки нова операционна система на стария си компютър, научавайки се как да използвате командния ред и конфигурирате сървъри, конфигурационни файлове и софтуер, ще видите как работи интернет, поддържат някои принципи около поверителността и децентрализацията и като цяло просто показвате колко си лош.

9 неща, които можете да направите с домашен сървър
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.