Бихте ли търгували поверителността си с безплатни приложения? Някои нямат избор.

Илюстрация на iPhone. На екрана има много икони на приложения. Но почакай! Има обрат. Всички икони всъщност са иконата за местоположение (както се използва на цифрови карти навсякъде).

Всеки път, когато дадете разрешение на приложението за достъп до контактите ви или слушане на микрофона ви, вие давате на програмиста на карти картите да правят това, което им харесва с данните. Някои от тях може да го споделят с друга фирма. Други може и да не го направят. Но определено свиват всички точки от данни, за да създадат цялостен цифров профил, така че е по-вероятно да кликнете върху реклама или да прекарате повече време в самото приложение.

Изследователи от Оксфордския университет анализираха почти милион приложения в магазина на Google Play в САЩ и Великобритания. Техните констатации могат (или не могат) да ви изненадат: Над 90% от приложенията бяха създадени да проследяват и препредават информация обратно в Google. Приложенията също така споделят потребителски данни с медиана от 10 трети страни, докато почти едно на пет приложения разпространява данни на повече от 20 лица.

Магазинът за приложения на iOS не е много по-добър, въпреки твърденията на Apple за обратното.

Агресивното събиране на данни не прави страхотна оптика. Но нека направим крачка назад и да разгледаме по-голямата динамика в играта.

Събирането на данни прави възможни безплатни приложения

Решението на Apple да отвори магазина за приложения на iOS за разработчици на трети страни беше пълен главен удар. Това е, въпреки че Стив Джобс отчете съпротива срещу идеята: ранните версии на iPhone се доставят само с разработени от Apple приложения.

Но Джобс греши и за щастие на Apple, възгледите му не надделяват. Между юли 2010 г. и декември 2017 г. потребителите изтеглят над 170 милиарда приложения и изразходват на север от 130 милиарда щатски долара в магазина за приложения.

И при Apple банкиране 30% от всяка продажба на магазин за приложения, честно е да се предположи, че компанията би била с няколко милиарда долара по-бедна, без помощта на глобалната общност за развитие.

На този етап може да се запитате, ако толкова много потребители са готови да платят за приложенията, които използват, тогава защо разработчиците прибягват до тактики като проследяване на данни и насочени реклами? Те вече правят милиони от продажбите на магазини за приложения, така че защо рискувате обратната реакция на потребителите и да противодействате на по-голямата общност?

Едно от обясненията е, че потребителите, готови да плащат за приложения, преобладаващо пребивават в богати страни. Тези приложения обикновено имат по-добри политики за поверителност, тъй като генерираният доход идва от абонаменти, а не от продажби на данни.

Но какво да кажем за огромното население, което не може да си позволи да плаща за висококачествени услуги за приложения? Те са безплатните приложения, към които се обръщат, а тези от своя страна трябва да правят пари по друг начин.

Бързаме да предупреждаваме разработчиците за нахлуване в поверителността ни, но замисляли ли сме се някога идеята, че те всъщност могат да отварят интернет за тези, които отчаяно се нуждаят?

Приложения за хасове и има

За всяко безплатно приложение за фитнес, което проследява и следи навиците ни за упражнения и ги споделя с трети страни, има платена версия, която няма да ни шпионира. Подобна история е с приложения за менструация, приложения за здраве и други. Екосистемата на приложението предлага на потребителите избор: Платете предварително в брой или се насладете на нашите продукти безплатно, но бъдете готови да споделяте данни, за да можем да спечелим пари по някакъв начин.

За богатите потребители изборът е ясен. Те не мислят два пъти за подреждане извън магазините на Apple, така че те могат да бъдат първите, които се захващат с най-новия модел, нито ги притеснява да плащат по 10 USD на месец за Spotify и повече за Audible или премиум абонамент за прахан.

Милиони долари абонаментни такси позволяват на приложенията да създават стабилни екипи за разработка и по-добри продукти, насочени към поверителност. Но те също така подхранват издигането на интернет, който е силно наклонен към богатите.

Би било чудесно да прогоним всички проблеми със сигурността, като декларираме, че потребителите трябва просто да разделят пари, ако искат да изтеглят приложения.

Но тази идея би била антитеза за това, защо интернет се появи за първи път: Да се ​​разрушат бариерите пред комуникацията и знанието. Ако трябваше да преминем към заградена версия на интернет, щяхме да направим чудесна услуга на визията на нейните първоначални основатели.

Силата на технологиите за всички

Работи също. Доказано е, че технологията за мобилни комуникации помага на най-бедните от бедните. Например, в Кения, финтех компания M-Pesa помогна на близо 200 000 души да избягат от бедността и насърчи финансовото включване за тези, които дори не са имали банкови сметки.

Световният икономически форум смята, че смартфоните могат да помогнат за премахване на бедността в световен мащаб, тъй като помагат на хората да имат достъп до критична информация и инструменти. И ако търсите пример по-близо до дома, колко пъти сте чували хора да се научат как да кодират чрез YouTube и да променят кариерата си в резултат?

Не ме разбирайте погрешно, все още съм против груби нарушения на личния живот, както видяхме при скандала с Cambridge Analytica. Част от проблема са големите компании, които вярват, че могат да се измъкнат с каквото и да било. Но отговорът не е универсален протест срещу проследяването на данни.

Всички ценим нашата поверителност. Ако искате да го поддържате, инсталирайте рекламен блокер. Използвайте VPN. Купувайте само iPhone и платени приложения. Но трябва да мислим за начини, които не ограничават интернет да помагат на тези, които имат по-малко късмет. За тях компромисът може да не е голяма работа. Но това може да бъде ключът към проспериращото бъдеще.

Бихте ли търгували поверителността си с безплатни приложения? Някои нямат избор.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.