Cryptojacking: Какво е това и как да се пазя от него?

Илюстрация на лаптоп и брадва.

Терминът „криптовалута“, комбинация от „криптография“ и „валута“, намеква за факта, че криптовалутите са форма на дигитални пари, които използват криптографски ключове за идентифициране на притежателите на своите сметки и подписи за удостоверяване на транзакции. Криптовалутите влизат в обращение само чрез „добив”, процес, който се използва както за създаване на нови единици на валутата, така и за осигуряване на главната книга от подправяне.

Процесът на добив обикновено включва мощни, високоефективни компютри, които миньорите използват, за да се състезават помежду си, за да получат награди. Преди криптовалутите да станат толкова популярни, колкото са днес, беше възможно да ги добивам с обикновени компютри. Сега обаче криптовалутите като биткойн обикновено се добиват в обширни ферми, които разполагат със стотици компютри, които работят в унисон и денонощно.

Снимка: Wikimedia

С огромния си ръст в мащаба, извличането на криптовалути се превърна в много скъпо дело, което изисква стръмни количества капитал за първоначалната инфраструктура, както и високи повтарящи се месечни сметки. Това накара двулични хакери да търсят преодоляване под формата на криптовалути.

Какво е криптовалута?

Ясно казано, криптовалутата е незаконно използване на устройства на трети страни като лаптопи, таблети или смартфони за тайно извличане на криптовалута без знанието или съгласието на собствениците на устройства. Този тип злонамерен хак открадва част от ресурсите на вашия компютър и го посвещава на решаване на криптографски пъзели от името на хакера.

Като жертва на криптовалути, ще бъдете натоварени с всички разходи, като високи сметки за ток и неефективна производителност на системата, без да получавате нито една от наградите. Излишно е да казвам, че по-скоро бихте избегнали ситуация.

Много софтуер за криптовалути е проектиран да е фин, така че потребителите да не забелязват, че нещо не е наред. В крайна сметка не е като да имаме навика постоянно да проверяваме производителността на системата и да изследваме процесите в нашата системна област. Ако нашите устройства работят по-бавно от обикновено, обвиняваме най-новата актуализация на софтуера или насочваме към десетките раздели, отворени в нашия браузър. И ако нашият вентилатор за охлаждане се включва по-често, отколкото преди, ние просто предполагаме, че нашето устройство трябва да бъде надстроено или обслужвано.

Вероятно е обаче, че тези фини признаци показват наличието на софтуер за криптовалути.

Как да открия криптовалута?

Ако смятате, че сте станали жертва на криптовалутна схема, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите използването на процесора.

За потребители на Mac, просто отидете до Launchpad > Монитор на активността > процесор.

За потребителите на Windows отворете Диспечер на задачите > процеси > процесор.

Процесорът, работещ на нормални нива, трябва да изглежда така:

Ако използваността на системата ви е с висок процент, въпреки минималното използване на процеси и приложения, е възможно да станете жертва на крипто-джакинг схема.

Други сигнални знаци за крипто-джакинг са прегрятите процесори и постоянната лагична производителност.

Как мога да се предпазя от криптовалути?

Зловредните програми, предназначени за скрито извличане на криптовалути на вашето устройство, се разпространяват както всеки друг вирус или зловреден софтуер. Следователно, за да се предпазят от тях, се изисква спазване на разумните практики за сигурност.

За начало това означава да се въздържате от щракване на връзки в имейли, изпращани от хора, които не познавате или не се доверявате. Също така е важно постоянно да актуализирате устройствата си (препоръчваме да включите автоматични актуализации) и да инсталирате само софтуер или приложения от официални пазари.

Има и някои добавки в браузъра, които твърдят, че предпазват от добив на криптовалута. За начало браузърът Opera има вградена защита, която предпазва от тази заплаха, подобна на рекламните блокери на уеб страниците.

Ако предпочитате да се придържате към Chrome, можете да изтеглите разширението No Coin, докато потребителите на Firefox могат да използват добавката NoMiner.

Препоръчваме също така да използвате стабилен антивирусен продукт, като не забравяйте да го актуализирате често и да извършвате дълбоко сканиране на всеки няколко седмици. Рекламните блокери като uBlock Origin и Adblock Plus предлагат и защита.

Широко разпространен е криптовалутите?

Количеството криптовалута, което може да се добива от едно устройство, е по-скоро незначително, но когато софтуерът за криптовалути достигне стотици хиляди устройства, той става много доходоносен. Плюс това води до нулева цена за хакера.

Точно поради тази причина криптовалутите са много по-често срещани, отколкото може да си мислите. Федералната комисия по търговията предупреждава за това, като призовава потребителите да имат предвид „измамниците, които използват вашия компютър като свой виртуален банкомат.“ През 2017 г. Fortune обяви криптовалута за „следващата голяма заплаха за киберсигурност“. със съмнителен код, способен да изкопае Monero преди няколко години.

Крипто-джакингът вероятно няма да изчезне магически скоро, а хакерите могат да измислят още по-гениални методи за извличане на системните ни ресурси в тяхна полза. Въпреки това, докато останете предпазливи и нащрек, със сигурност е възможно да избегнете вредните ефекти.

На обратната страна, ако искате да споделите част от излишните си компютърни ресурси, за да помогнете на добра кауза, след това проверете Дари своя раздел.

Cryptojacking: Какво е това и как да се пазя от него?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.