Докато потребителите се обръщат към рекламните блокери, сайтовете започват да блокират потребителите

Свеж Macbook, който чака ExpressVPN.

Миналия декември Forbes започна да блокира достъпа на посетителите, които използват софтуер за блокиране на реклами. Посетителите с всякакъв тип рекламен блокер, инсталиран в уеб браузъра им, веднага бяха посрещнати с натрапчива бяла стена, която ги моли да деактивират учтиво настройките им, за да видят сайта.

(С други новини, Forbes предлага злонамерен софтуер със задължителните си реклами.)

Но Forbes не е единствената компания, която взема реклами в свои ръце. The Washington Post, Slate и наскоро Wired също се постараха да блокират рекламните блокери.

Има много неопровержими ползи от използването на рекламен блокер - те ви помагат да се предпазите от злонамерен софтуер, да ускорите времето за зареждане и да предложите навсякъде по-добро изживяване на сайта - но има и валиден контра аргумент: Как собствениците на домейни да печелят пари без реклами?

Uncanny Възходът на рекламните блокери

Само през 2015 г. софтуерът за блокиране на реклами нарасна с огромни 41 процента при приблизително 200 милиона активни потребители по целия свят. Тя е променена от нещо само шепа хора, които умеят да използват технологиите, до ежедневен инструмент за домакинство.

Смеем да спорим една от основните причини, поради които все повече хора инсталират рекламни блокери, защото те стават все по-чувствителни към това как се споделя тяхната информация. Насочените реклами проследяват историята на вашите сърфирания с цел показване на персонализирани реклами и те за съжаление се превръщат в статуквото.

forbes блокира рекламните блокери на началната страницаForbes учтиво моли да изключи рекламните блокери, докато uBlock Origin продължава да блокира 19 непознати скрипта

Страшно е как рекламите днес са толкова персонализирани. Стига се дотам, че те обработват хиляди битове данни, преди уебсайтът дори да се зареди, раздробявайки различни аспекти от историята на сърфирането ви, за да създадете силно лични и често натрапчиви реклами.

Може би затова толкова много компании разработват софтуер за блокиране на реклами. (За доказателство вижте рекламните блокери на iOS 9 на Apple и блокерите на Android.)

Защо насочените реклами са опасни

В проучване, проведено от Университета на Пенсилвания, 66 процента от потребителите на интернет казаха, че им е неприятно мисълта за целенасочена реклама. Интересното е, че броят им нарасна до 86 процента, когато научиха как маркетолозите получават данните, за да приспособят тези реклами.

Насочените реклами излагат поверителността на потребителите и тракерите зад тези реклами са по-често срещани, отколкото си мислите.

Разгледайте поредицата What They Know от Wall Street Journal, за да видите колко изложени някои уебсайтове оставят посетителите си. (Поддръжка на Wikipedia за инсталиране на 0 тракера.)

сайтове и техния индекс на експозиция и тракериЕкранна снимка на поредицата WSJ „Какво знаят“

Взимане на интернет в собствените им ръце

Разбрахме. Рекламите генерират приходи. Проблемът обаче е, че обществеността се захваща с това как се правят тези персонализирани реклами и как те излагат и изкривяват поверителността на хората. Потребителите променят начина, по който искат да получават информация, а сайтове като Forbes и Wired значително подценяват колко хора наистина мразят рекламите.

Медия на браузъра го прави добре:

„Потребителите блокират рекламите, за да отмъстят срещу натрапчиви, нерелевантни и често направо ужасни реклами по отношение на качеството - знаете данните за смучене на данни, които превземат екрана ви с автоматично възпроизвеждане на видеоклипове и мигащи лозунги, така че се борите да сортирате съдържанието от глупости. Но тези реклами плащат сметките. Без пари, без уебсайт. "

През 2002 г. само един процент от интернет потребителите използват рекламен блокер. Днес тя е близо 50 процента.

И въпреки че вместо да се опитват да поправят това и да защитят поверителността и благополучието на своите посетители, днес повече сайтове принуждават читателите с готовност да се дезактивират, за да видят всякакъв вид съдържание.

Не е чудесен начин да спечелите доверието на читателя, нали??

Текущият дебат за поверителност срещу приходите

За разлика от други компании, Forbes прояви прозрачност по отношение на това как тяхната нова бизнес система е повлияла на работата на сайта. В публично изявление главният директор по съдържанието Люис ДВоркин подчертава как близо 44 процента, приблизително 1,6 милиона посетители, са деактивирали рекламните си блокери, за да видят сайта. „Спечелихме 15 милиона рекламни импресии, които иначе биха били блокирани“, похвали се DVorkin.

Звучи добре, нали? Не точно…

Това, което DVorkin не споменава, е, че докато са осигурили приходи от 15 милиона нови рекламни импресии, те всъщност изгониха 56 процента от потребителите, които не бяха готови да деактивират своите блокери.. 

Тези потребители може да не се връщат скоро в скоро време.

Поглед към бъдещето

повече търсения в мрежата вече се извършват на мобилни устройстваПовече хора днес сърфират в мрежата на своя смартфон, като изпращат рекламни изпълнения в тайна

Тъй като все повече хора започват да виждат предимствата на рекламните блокери, по-малко посетители ще са готови да ги деактивират. Това е особено вярно, когато става дума за мобилни устройства, където рекламните блокери започват да идват предварително.

Любопитно ни е да видим дали сайтове като Forbes и Wired ще продължат да блокират рекламните блокери или дали ще разберат, че са пропилени усилия и вместо това ще се съсредоточат върху промяната на показването на тези реклами.

Залогът ни е на последното.

Препоръчано изображение: Viktor Hanacek / Picjumbo
Жени с телефон: Benjamin Child / Unsplash

Докато потребителите се обръщат към рекламните блокери, сайтовете започват да блокират потребителите
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.