Две дела на Върховния съд, които ще предефинират вашата дигитална поверителност през 2018 г.

Сградата на Върховния съд препълнена с данни

В рамките на следващите шест месеца Върховният съд на САЩ ще се произнесе по две дела, които ще определят дали правителството на САЩ вече е широкообхватно за получаване на личната информация на своите граждани и на други държави трябва да бъде ограничено.

И двата случая водят до оспорване на Закона за съхранените комуникации (SCA) - закон, толкова остарял, че, шокиращо, правителството на САЩ понастоящем не се нуждае от заповед за отсяване на някое от вашите стари лични съобщения и търсене онлайн.

Какво е Законът за съхранените съобщения? И как е остаряла?

Законът за съхранените комуникации е въведен през 1986 г., за да разшири обхвата на четвъртата поправка на Конституцията на САЩ, която защитава неприкосновеността на лицата, къщите, документите и ефектите на гражданин на САЩ, за да защити и тези „документи и ефекти“ онлайн.
Следователно SCA изисква правоохранителните органи да получат заповед за търсене, преди да има достъп до съдържанието на всяка електронна комуникация, съхранявана от доставчици на услуги (като телекоми и интернет доставчици) през последните 180 дни.

Но като се има предвид скоростта, с която се е развила подобна технология, езикът в закона не взема предвид настоящите машинации на киберпространството. Законът се прилага преди повече от 30 години - преди съществуването на световната мрежа - и Конгресът смяташе, че комуникациите на възраст над 180 дни ще бъдат остарели.

Сега такива комуникации се съхраняват за неопределено време, което означава, че всяка форма на комуникация онлайн на възраст над шест месеца (като вашите текстове, имейли и съобщения във Facebook) е честна игра за правителството.

Тази основна вратичка в SCA внесе две дела до Върховния съд по отношение на прилагането му във връзка с Четвъртата поправка.

С очаквани решения до края на юни тази година, ExpressVPN разглежда какво има по линията.

1. Carpenter срещу САЩ

Този случай иска да отговори на въпроса:

Правителството нарушава ли четвъртата поправка, когато има достъп до данните за местоположението на даден мобилен телефон без заповед?

Арестуван през 2011 г., Тимоти Карпентер извърши серия от въоръжени грабежи на смартфони в Мичиган. Той обаче беше успешно осъден само две години по-късно, след като ФБР поиска данни от мобилен телефон само със съдебна заповед от магистратен съдия.

Над 127-дневни записи бяха предадени на ФБР от неговата компания за мобилни телефони, като даде на прокурорите достатъчно информация не само да осъдят Карпентър, но и да знаят къде е спал и дали е ходил на църква в неделя.

Няма издадена заповед за записите, която Американският съюз за граждански свободи (ACLU) твърди, че нарушава Четвъртата поправка и прави данните, събрани от ФБР, неконституционни. Данните обаче все още могат да бъдат получени без заповед съгласно Закона за комуникациите за съхранение, като се има предвид, че информацията е на повече от 180 дни.

Защо този случай е важен за всички

Ако Върховният съд правила в полза на правителството на Съединените щати, тогава не само данните за местоположението на вашия мобилен телефон могат да бъдат придобити от органите на реда, но и ще създадат прецедент за други данни, които са достъпни без заповед.

Ако Съдът намери в полза на Carpenter, тогава безотговорното придобиване на данни за местоположение ще бъде определено като противоконституционно, което частично ще поправи вратичката в SCA.

2. Microsoft срещу САЩ

Този случай иска да отговори на въпроса:

Със заповед е доставчикът на имейл е длъжен да предоставя на федералното правителство имейли, дори когато имейл записите се съхраняват изключително извън Съединените щати?

Уеб базираната електронна услуга на Microsoft, наричана вече Outlook.com, съхранява много от своите данни в задгранични центрове за данни - един от тях се намира в Дъблин, Ирландия. Microsoft получи американска заповед през 2013 г. за данни за комуникация на имейл на потребител, съхранявани в Дъблин.

Докато Microsoft предоставяше отзивчивите комуникационни данни, които се съхраняваха в САЩ, те оспорват гаранцията за информацията, съхранявана в Дъблин. Първоначално съдилищата потвърждават заповедта, но когато Microsoft обжалва през 2016 г., тя е невалидна. Министерството на правосъдието на САЩ отговори с насрещна жалба до Върховния съд, който през октомври 2017 г. се съгласи да гледа делото..

Защо този случай е важен за всички

Ако Върховният съд правила в полза на САЩ., правителството на САЩ получава пълен достъп до информацията както за граждани на САЩ, така и за граждани извън САЩ, съхранявани в собствени центрове за данни на САЩ, които са собственост на САЩ.

Например, германски гражданин, използващ Microsoft Outlook, може да съхранява информацията им в център за данни в Германия, но правителството на САЩ все още ще има възможност да получи заповед за търсене, за да разгледа имейл съобщенията си - нещо, което в противен случай би било извън юрисдикцията на САЩ..

По-нататъшни усложнения по отношение на това, което се счита за правилна заповед за издирване, биха възникнали, тъй като всяка държава почти сигурно има различни (и вероятно противоречащи) стандарти.

Но ако Върховният съд правила за обезсилване на заповедта, това ще защити личните съхранени комуникации на потребители не само на Microsoft, но и на други технологични гиганти като Google и Facebook, и двамата имат центрове за данни, изпъстрени по целия свят..

Върховният съд ще изслуша устни аргументи и от двете страни на 27 февруари 2018 г..

Защо тези случаи са толкова важни за цифровия личен живот

Ако някой от тези случаи се произнесе в полза на правителството на САЩ, той ще предостави правен прецедент на правителството да получи още повече от вашата лична информация по един от двата нови начина: данни за местоположението на мобилния телефон след шест месеца без заповед или вашите имейли, съхранени на сървъра на американска компания в чужбина.

Фактът, че и двете дела са стигнали до Върховния съд, също обръща внимание на страхотните дупки в остарялата и архаична SCA. Двете решения ще покажат дали ерозията на нашата онлайн поверителност от правителството на САЩ ще се промени или ще продължи.

Две дела на Върховния съд, които ще предефинират вашата дигитална поверителност през 2018 г.
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.