Имам ли нужда от антивирус на компютъра си?

трябва-и-инсталиране на антивирусна-

Докато компютърните науки теоретизираха самовъзпроизвеждащи се компютърни програми от края на 40-те години, едва през 1971 г. е създаден първият вирус, наречен Creeper.

Creeper не нанесе особена вреда; можеше да показва само съобщение. Вторият съществуващ компютърен вирус, наречен Reaper, е създаден с единствената цел да унищожи Creeper.

Бяха още 15 години предимно безобидни и експериментални вируси, преди да се роди Мозъкът. Мозъкът е вирус, написан от двама пакистански братя през 1986 г., предназначен да проследява пиратски копия на тяхната програма за мониторинг на сърцето. Нещата бързо ескалираха и мозъкът се разпространи в много повече машини, отколкото се очакваше. Писателите пуснаха вируса без злонамерено намерение. Всъщност те дори включиха своите имена, адрес и телефонни номера в софтуера.

Червеят Морис беше първият компютърен вирус

Само две години по-късно, през ноември 1988 г., първият вирус се разпространи в интернет. Сценаристът Робърт Таппан Морис също не е имал намерение да навреди, но това не го е предпазило от това, че е първото лице, осъдено по новия Закон за компютърни измами и злоупотреба от 1986 г..

Въпреки че червеят Morris не е създаден да създава щети, няколко грешки в програмирането му позволиха да деактивира над 6000 компютъра само за няколко часа - около 10% от размера на интернет по това време. Счита се, че червеят е причинил щети между 100 хиляди и 10 милиона щатски долара. Иронията е, че ние знаем мащаба на атаката заради червея Морис, тъй като вирусът е създаден, за да изчисли размера на интернет.

Червеят Морис беше събуждане за много хора и помогна да стартира нововъзникващата антивирусна индустрия. Джон Макафи основава едноименната компания, която го направи известен през 1987 г., а малко антивирусни компании се появиха малко след това; през 1988 г. Avira е основана в Германия от Tjark Auerbach. Тогава, по-късно същата година, Павел Баудиш и Едуард Кучера създават аваст! в Чешката република. Само няколко години по-късно, през 1991 г., в Съединените щати е основана Norton Antivirus.

първи компютър от вирусиВирус ли е? Съсед шанс.

Как работят антивирусните програми

Антивирусните програми обикновено работят, като поддържат списък на всички известни вируси. Всеки цифров файл може да бъде идентифициран по това, което се нарича хеш и всеки хеш уникално представлява известен вирус.

Хешовете винаги са само няколко символа, без значение колко голям е файлът и те могат да бъдат изчислени сравнително лесно. Това прави възможно съхраняването на много такива хешове в база данни за изтегляне.

Подходът на хеш работеше особено добре, когато имаше само ограничен брой вируси. AV-Test, един от популярните поддръжници на такива бази данни, съобщава през 1994 г., че има малко над 28 000 вируси. Към 1999 г. това число е близо 100 000.

Въпреки бавното начало, броят на вирусите започна да нараства експоненциално. До 2014 г. е имало 37 милиона хешови вируса, само година по-късно са 64 милиона. Това е увеличение от над 70 000 на ден.

Вирусите са станали до голяма степен полиморфни, което означава, че се държат като биологичен организъм и ще мутират леко при всяко повторение. Въпреки че основната функция на вируса ще остане непокътната, той вече не може да бъде идентифициран еднозначно от неговия хеш.

Поради тези мутации, антивирусните програми също наблюдават поведението на софтуера като цяло. За съжаление става трудно да се отдели поведението на законно приложение от нелегитимно, тъй като никоя функция за програмиране не може да бъде еднозначно приписвана на вируси. В резултат на това антивирусните програми или са склонни да пропускат заплахи или откриват фалшиви положителни резултати.

Честите фалшиви позитиви могат лесно да обучат потребителя бързо да одобри потенциална заплаха, открита от антивирусния софтуер, малко като момчето, което вика вълк.

Антивирусът „Разреши всички“ се превърна в „отричане на всички“ браузъри

Съвременните операционни системи и браузъри са изградени с полиморфни вируси. Докато старият модел на защита често се развиваше около философията „разреши всички, а след това добави изключения“, днешните приложения и системи са изградени, за да отказват всичко, докато потребителят изрично не го позволи.

Заплахи като вируси и опити за хакерство са станали толкова много, че дори антивирусни речници с милиони записи вероятно ще пропуснат някои, а вирусите се развиват толкова бързо, че нито едно повторение не е същото.

Преглед-безопасноТрябва да се прилага строг режим на безопасност, преди да започне забавление.

Най-добрите начини да запазите системата си в безопасност

Поддържана и актуализирана операционна система е начело на защитата срещу нежелан код, работещ на вашия компютър.

1. Актуализирайте системата си

Всяка заплаха за вашата система ще търси малки грешки и вратички, които да се експлоатират. Въпреки че бъговете не са особено редки, те обикновено се свързват достатъчно бързо, за да спрат уязвимостите да се превърнат в голям мащаб на сигурността.

Важно е да поддържате актуализиран телефона, компютъра и всички приложения и програми, за да се защитавате от злонамерен софтуер. Това понякога може да бъде уморително, но най-важното е да ви пази.

2. Правете редовни архиви

Дори ако поддържате системата си актуална, все още има малък шанс да се заразите с вирус. Постоянно се появяват нови заплахи, които тепърва трябва да бъдат анализирани и открити и потенциално дори такива, които са насочени конкретно към вас. Не е вероятно вашият антивирус да успее да ви защити от всички подобни заплахи.

Правете редовно архивиране на всичките си данни и ги съхранявайте на отделно устройство, в идеалния случай изключете устройството, след като направите резервно копие. Това ще ви позволи да започнете бързо отново със свежа инсталация на вашата операционна система, често единственият гарантиран начин да се отървете от вирус.

VPN ме предпазва от вируси?

Докато VPN прави невъзможно местният ви доставчик на интернет услуги или доставчик на Wi-FI да инжектира злонамерен код във вашите сесии за сърфиране, VPN не ви защитава от вируси от само себе си.

Дори когато използвате VPN, все още трябва да бъдете внимателни с прикачени файлове и имейл файлове. Никога не трябва да отваряте файлове с подозрителни формати като .exe, .jar или .js, а само да отваряте файлове от източници, на които имате доверие. Когато се съмнявате в прикачен файл от надежден контакт, опитайте да се свържете с тях през отделен канал, за да проверите автентичността на съобщението си.

Да, все още трябва да стартирате антивирусен софтуер

Няма да има вреда от стартирането на антивирусна програма, стига да е само една (две такива програми много вероятно ще се намесват взаимно).

Стартирането на антивирусна програма до голяма степен помага да се защитят хората около вас с незападнали и остарели системи и гарантира, че не разпространявате по невнимание повредени вирусни файлове, дори когато те не могат да заразят вашия компютър.

Антивирусът също може да ви помогне да идентифицирате заплахи, които са заровени дълбоко във вашите архиви или други файлове. Дори и да не могат да заразят вашия актуализиран компютър, вероятно не ги искате в системата си.

Препоръчано изображение: ar130405 / Dollar Photo Club
Троянски кон: verie / Dollar Photo Club
Първа безопасност: md3d / Dollar Photo Club

Имам ли нужда от антивирус на компютъра си?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.