Искате да търгувате с криптовалути? Ето топ 5 борси, за да пробвате

Биткойн и долар, синхронизирани от две кръгови стрелки.

За да закупите биткойн или други криптовалути, имате множество опции. Можете да отидете до банкомат за биткойн, да ги приемете като плащания за вашите стоки и услуги, да ги купите партньорски или от посредничество. Най-популярният вариант за повечето е да се насочат към борса за криптовалута. Не всички борси се използват за закупуване на биткойн с фиатни валути като щатския долар или еврото. Някои борси се използват предимно за търговия с биткойн напред и назад за краткосрочни печалби. Това е много рисковано, но подобно на онлайн хазарта може да бъде забавен и забавен начин да загубите парите си.

Със сега съществуващите стотици криптовалути, коя от тях е подходяща за вас?

Обменът на криптовалути е магнити за хакери и измами. Около 1 милиард щатски долара беше откраднат от борсите за криптовалути през 2023 г., така че малко проучване на борсите за криптовалути може да измине дълъг път, за да избегнете използването на борса, която губи парите си (в крайна сметка искате сами да загубите парите си).

Нещо повече, не всички борси се създават равни. Борсите се различават по характеристики и монети, налични за търговия. Някои предлагат маржове и фючърси, докато други търгуват стотици неясни жетони с малки пазарни капитализации. Други могат да приемат само шепа популярни фиатни валути, като щатски долари, или да търгуват изцяло с самата криптовалута.

Някои други неща, на които си струва да се обърнете внимание, са средните дневни обеми: Големият брой сделки излъчва увереност в борсата и показва ликвидност. Процентът на средствата в „студените портфейли“ е друг фактор – това са средства, съхранявани офлайн, което ги прави по-трудни за хакване.

  DuckDuckGo на 10: Гледайки напред с изпълнителния директор Габриел Вайнберг

Нека разгледаме по-отблизо най-добрите криптовалути. Но преди да започнете да търгувате, запознайте се с местните данъчни закони на вашата страна. На много места, като САЩ или Европа, всяка покупка или продажба на биткойн, дори срещу друга криптовалута, представлява „облагаемо събитие“, което означава, че трябва да го декларирате отделно и да изчислите данъци върху капиталовата печалба. За стотици сделки на ден това може да бъде много трудно и скъпо!

Много борси за криптовалута работят извън ясна регулаторна рамка. Докато борсите в САЩ и Европа ще докладват всички ваши дейности пред местните данъчни власти, офшорните платформи може да се окажат в противоречие със закона във всеки един момент и да бъдат закрити, заедно с всички средства, които може да сте депозирали там.

1. Coinbase Pro

Coinbase, със седалище в Сан Франциско, е зрял играч в крипто пространството, който съществува от 2012 г. Той е чудесен за начинаещи потребители, работи в над 100 страни и приема редица фиат валути, включително щатски долари.

Към момента на писането, размяната никога не е станала жертва на хакерски опит – без подвиг, предвид изтънчеността на криптовалутите. През август тя публикува публикация в блога, в която подробно описва как е в състояние да отблъсне силно напреднала атака.

Coinbase Pro съхранява 98% от средствата си в студен портфейл, изисква всички потребители да се подлагат на двуфакторно удостоверяване преди всяка транзакция и защитава всички чувствителни данни с 256-битово AES криптиране. Излишно е да казвам, че сигурността се отнася много сериозно и изисква служителите да извършат криминална проверка.

  Северна Корея: Странни факти от най-странната страна на Земята

Допълнителен бонус е, че всички онлайн фондове са покрити от застраховка.

2. Кракен

Кракен е друга ветеранска криптовалута, която започва да работи през 2011 г. Регистрацията е доста проста и борсата поддържа фиатните плащания в щатски долари, канадски долари и евро. Той е създаден да се хареса както на индивидуални, така и на бизнес потребители, а лесният процес на борда ви превежда през гайките и болтовете как да започнете с крипто сделки.

Потребителите, които търсят разширени опции, могат да използват функции като маржин търговия и фючърси.

Kraken съхранява 95% от средствата си в студен портфейл, разчита на двуфакторна автентификация и има активна програма за натрупване на грешки, за да разкрие всички вратички за сигурност, които екипът му може да пропусне.

3. Binance

Binance започна едва през 2023 г., но бързо се превърна в една от най-популярните криптовалути в света. Той твърди, че обработва над 1,4 милиона транзакции всяка секунда с дневен обем на търговия над 1,2 милиарда щатски долара. Първоначално със седалище в Китай, Binance премества операции в Малта, за да избегне регулаторния натиск.

Тази борса поддържа над сто алткойна, включително популярни такива като Ethereum, Ripple и EOS. Първоначално той започна само като криптовалута за обмен на криптовалута, което означава, че не можете да използвате фиат валута за закупуване на криптовалута, но наскоро са разрешени плащания с кредитна карта.

По-рано тази година Binance беше хакнат в размер на 7000 биткойна, или 40 милиона щатски долара в фиат еквивалент, но всички потребители бяха обезщетени от спешен фонд, който борсата беше създала, и изпълнителният директор поддържаше нещата много прозрачни.

  Популярността на FaceApp предизвиква проблеми с поверителността, но кога ще се научим?

Той начислява фиксирана 0,1% такса за търговия при всички транзакции с 25% отстъпка, ако търгувате с Binance Coin (BNB).

4. Близнаци

Близнаци са деца на близнаците Winkelvoss, най-известни с това, че твърдят, че идеята на Facebook е била тяхна, а не на Марк Цукерберг. Те обаче знаят нещо или две за криптовалутите и са страстни защитници за по-голямото им включване в основните финансови кръгове.

Наскоро борсата премина цялостен одит за сигурност от Deloitte и, както е стандартната криптовалута, избира да съхранява само малка част от средствата си в онлайн горещия портфейл. Той приема американските долари като единствената си фиат валута и позволява търговия с Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether, Litecoin и Zcash.

5. Huobi

Основана в Китай, Huobi сега е със седалище в Сингапур и има офиси в Хонконг, Южна Корея, Япония и САЩ. Той поддържа биткойн и редица алткоини като Ethereum, Ripple, Litecoin и други. Потребителите могат да купуват криптовалути с дебитни и кредитни карти и борсата поддържа 20 000 биткойн резервен фонд за справяне с аварийни ситуации като хак.

Той предлага две версии: Huobi Pro е напредналата, предназначена за много опции за търговия с криптовалути, докато Huobi е предназначена за начинаещи и начинаещи. Обслужването на клиенти чрез чат на живо също е достъпно 24/7.

Искате да търгувате с криптовалути? Ето топ 5 борси, за да пробвате
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.