Как бихте могли да загубите всичко с Bitcoin

Как да загубим биткойн

С увеличаването на стойността на криптовалутите в диапазона от 100 милиарда долара е лесно да се заразите от най-големия „дигитален златен прилив“, тъй като балонът от точки. Но въпреки че всеки с половин мозък и смартфон изглежда прави пари, може да е време да си припомним, че е толкова лесно да загубим всичко при лоша инвестиция.

Ето някои от нещата, които трябва да избягвате:

Може да се хакнете и да загубите всичките си биткойни

Най-разпространеният начин за хакване е чрез фишинг връзки. Може да получавате имейли или лични съобщения в Twitter, Telegram или Slack с молба да „актуализирате спешно вашия акаунт“ или да влезете чрез Coinbase или имейл акаунта си, за да „поискате награда“.

Оборудван с вашите данни, нападателят ще се опита да влезе във всички популярни борси за криптовалута или портфейли, които бихте могли да използвате или може да използвате имейла си, за да нулирате паролите във вашите акаунти..

Други форми на хакване наподобяват социалното инженерство, измамяват ви да изпращате пари в грешен портфейл или помагате на „приятел в нужда“.

Ето как да бъдете в безопасност:

 • Поддържайте компютъра си актуален
 • Внимавайте със софтуера, който изтегляте, особено биткойн портфейли
 • Вземете си мениджър на пароли
 • Активирайте двуфакторна автентификация във всичките си акаунти
 • Научете за техниките на социалното инженерство
 • Съхранявайте вашите биткойни сигурно в студено съхранение

Ако забравите резервното си семе, можете да загубите целия си биткойн

Досега най-разпространеният начин за загуба на биткойни не се дължи на хакване. Вместо това е много по-често хората да си създават портфейл, да купят малко биткойн или да го приемат като плащане, а след това по-късно да загубят достъп до него - или защото телефонът им се счупи, изгуби се или го открадне, или просто се върне към фабриката си настройки.

Всеки биткойн портфейл, който си струва да се използва, както на Android, така и на iPhone, ви дава възможност да архивирате портфейла си с 12 или 13 думи с резервно копие. Ако още не сте написали тази резервна фраза, направете го сега! Влезте в приложението си, погледнете фразата си и запишете го на лист хартия. Не го копирайте и не го поставяйте никъде и не го поставяйте в нито един онлайн акаунт или услуга за съхранение в облак - поставете го на хартия, за да го предпазите от хакване.

Бихте могли да търгувате с всичките си биткойни

С всички възходи и падения и резки промени в пазарите на криптовалути, те могат да изглеждат златна мина за търговците. Но също като златните мини само няколко души печелят пари с тях, а тези няколко са най-вероятно тези, които продават инструментите за добив, а не тези, които търгуват самите валути.

Имайте предвид, че докато пазарите са на път, почти всеки прави пари, независимо от стратегията им за търговия. Трудно е да победим пазара и по пътя надолу всеки губи пари (с изключение на борсите).

Валидна стратегия може да бъде да се купуват и продават биткойни на борса и след това да се продават с надценка над гишето на хора, които нямат достъп до обмен на биткойн. Това обаче крие значителни рискове от измами и трябва внимателно да изучавате законите във вашата страна, тъй като може да имате задължение да събирате лична информация за хората, с които търгувате или дори да се регистрирате като обмяна на чуждестранна валута..

В дългосрочен план доминиращата стратегия е да купуваме и задържаме, а не да се опитваме да победим пазара. В Bitcoin няма законна защита на инвеститорите и повечето борси съществуват в законна сива зона, където законите на фондовите и стоковите пазари не се прилагат. Цени манипулация и измама съществуват навсякъде.

 • Съхранявайте вашите биткойни в портфейл, който изключително контролирате и никога на размяна
 • Купувайте и продавайте, когато трябва, но не се опитвайте да навреме на пазара, освен ако не притежавате значително обучение за търговия с летливи и рискови активи

Бихте могли да загубите биткойн в измама

Обикновено „диверсификацията“ изглежда като доста солиден инвестиционен съвет. Никога не поставяйте всичките си пари в една акция или дори в една индустрия.

Казват ни да разпространяваме спестяванията си наоколо и да ги оставяме да растат, което работи добре на регулирани пазари, където можете да инвестирате в индексни фондове, тракери или да се разпространявате около популярните индекси. Можете да се доверите на регулатора да (в по-голямата си част) да изброява само акции от компании, които извършват реална дейност, които са били проверени и одобрени за регистрация. Там, където нещо е изброено, също е еталон за репутацията на акциите, облигациите или друга ценна книга.

В света на криптовалутите всеки може да създаде криптовалута или да стартира „Първоначално предлагане на монети“ (ICO) и много измамници използват това в своя полза. Те инвестират много пари в реклама и твърдят, че изграждат „следващото голямо нещо“ и обещават висока възвръщаемост.

 • Уверете се, че сте разбрали продукта, който купувате, включително неговата технология, икономика, основателски екип и регулацията около него
 • Използвайте продукта, в който сте инвестирали. Работи ли? Има ли бъгове? Полезно ли ви е?
 • Бъдете внимателни с големи претенции и обещания за връщане
 • Какво се случва, ако инвестицията в крайна сметка се провали? Ще загубите ли всичките си пари? Ще се оправиш ли финансово? Ще можете ли да платите всичките си сметки?
 • Бъдете здрави, останете биткойн разтворител

  Криптовалутите са все още нови и са в процес на разработка. Това е ерата на дивия запад на нова ера на финанси, което означава голяма възможност и значителен риск. По-важно от обикновено е да останете бдителни, параноични и подозрителни.

  • Осигурете си биткойни
  • Защитете компютъра си
  • Дръжте готина глава
  • Останете търпеливи
  • Бъдете консервативни във вашите инвестиции
  • Не приемайте прекалено сериозно инвестиционните съвети от VPN компаниите
  Как бихте могли да загубите всичко с Bitcoin
  admin Author
  Sorry! The Author has not filled his profile.