Как да използваме мултисигнатурните портфейли на Bitcoin

Мултисиг портфейли на Биткойн и как да ги използваме

Обикновено биткойн може да бъде изразходван само от неговия собственик, както е идентифициран чрез хеша на техния публичен ключ, например техния биткойн адрес. Протоколът Bitcoin позволява различни видове правила да определят точно кои криптографски ключове могат да имат кой контрол върху акаунт.

Най-популярните видове нестандартни биткойн акаунти са мултисигнатурните (мултисиги) акаунти. Тези адреси, които започват с 3 вместо 1, съществуват едва от 2012 г. - три години след създаването на Bitcoin.

Основна функционалност на портфейл с мултисигнатура

Когато създавате мултисиг портфейл, можете да определите колко подписа трябва да има общо и колко от тях трябва да са необходими за извършване на транзакция.

Най-често създаденият тип портфейл е портфейл 2 на 3, което означава, че има общо три подписа, от които два са необходими за подписване на транзакция.

На практика функционалността е подобна на банковите сметки, които изискват множество подписали. Но тъй като Blockchain е изграден не на доверие, а на криптография и консенсус, невъзможно е да изневерите и никоя централна партия не може произволно да изземе вашите средства.

Ето 4 пъти, когато 2-от 3 мултисигнатурни портфейли могат да бъдат полезни:

Как да използваме мултисиг портфейли като двуфакторна автентификация

1. Как да използваме мултисиг портфейли като двуфакторна автентификация

Двуфакторната автентификация (2FA) не е обичайна за биткойн портфейли, но силно се препоръчва за онлайн акаунти като имейл или съхранение в облак. С мултисиг портфейла, двуфакторното удостоверяване може да стане възможно и за биткойн портфейли.

Настройвам:

 • Портфейл 1: Вашият компютър (без резервно копие)
 • Портфейл 2: Онлайн услугата 2FA
 • Портфейл 3: Книжен портфейл във вашия сейф

Как да го направя:

Всеки път, когато инициирате транзакция на вашия компютър или телефон, транзакцията трябва да бъде подписана от онлайн услугата. Преди да излязат от транзакцията си, те ще изискват да въведете двуфакторен код за удостоверяване.

На вашия телефон може да се генерира 2FA код, да ви бъде изпратен чрез текстово съобщение или дори да идва от хардуерно устройство. Те могат също да налагат ограничения за транзакции на вашата сметка или да изискват различни нива на автентификация за различни преводи.

Недостатъци:

Ако услугата 2FA излезе офлайн или получи DDoSed, средствата ви ще бъдат недостъпни, докато не намерите хартиения портфейл във вашия сейф. Ако някой има както вашето устройство, така и достъп до хартиения ви портфейл, той може да заобиколи напълно услугата 2FA.

Как да използваме мултисиг портфейли за по-добра сигурност

2. Как да използваме мултисиг портфейли за по-добра сигурност

Ако се страхувате, че компютърът или смартфонът ви могат да бъдат хакнати, можете да използвате мултисиг портфейл 2 от 3, за да увеличите сигурността си.

Настройвам:

 • Портфейл 1: Мобилен портфейл на вашия телефон (без резервно копие)
 • Портфейл 2: Портфейл на вашия компютър (без резервно копие)
 • Портфейл 3: Портфейл за хартия на отделно място

Забележка: Ние не правим резервни копия на портфейлите си, защото не искаме да се притесняваме, че по този начин ще бъдат компрометирани.

Как да го направя:

Всеки път, когато искате да направите транзакция, трябва да инициирате транзакцията с едно устройство (например чрез сканиране на QR код на телефона си), след това да прегледате и потвърдите транзакцията на другото си устройство.

Не е възможно да извършите транзакция само с едно устройство, така че ако телефонът или компютърът ви са хакнати, няма да загубите своите биткойни. Ако загубите или счупите компютъра или телефона си, можете да възстановите монетите си с хартиения портфейл и другия портфейл, който все още имате. Ако хартиеният портфейл се открадне, крадецът няма достъп до вашите монети (поради изискването за многозначност).

Недостатъци:

Ако компютърът и телефонът ви се счупят едновременно, вие губите своите биткойни. Можете да се подготвите за това, като създадете резервни копия на цифровите си портфейли, като в този случай трябва да внимавате как ги архивирате. Поставете две резервни семена заедно на едно и също място, ако сте сигурни, че са безопасни!

Как да използвате много портфейлни портфейли като услуга за дескрипция

3. Как да използваме мултисиг портфейли като услуга за дескрипция

Представете си, че Алис иска да купува неща от Боб през интернет, но никога досега не се е срещала с Боб и не е сигурна дали може да му се довери. Алис не иска първо да изпрати парите, а Боб не иска да изпрати стоките първо. За да разрешат проблема и да позволят на Алис и Боб да търгуват, те могат да създадат мултисиг портфейл с ескроу на трета страна, Ема.

Настройвам:

 • Портфейл 1: Алис на телефона или компютъра си (с резервно копие)
 • Портфейл 2: Боб на телефона или компютъра си (с резервно копие)
 • Портфейл 3: Ема на телефона или компютъра си (с резервно копие)

Как да го направя:

Ема може да бъде човек или компания. Алис и Боб няма нужда да се доверяват на Ема с парите си или стоките си, но трябва да й се доверяват, за да не се сблъскват с други участници. И тримата създават мултисиг портфейл 2 от 3 и Алис изпраща средствата си на новосъздадения адрес.

Боб вече вижда, че Алис е извършила плащането. Тя вече не може да вземе парите обратно след изпращането на стоките, тъй като има само един от нужните три подписа.

След като Боб е доставил стоките и те са пристигнали с Алис, Алис и Боб могат да препратят парите на Боб. Ако всичко върви добре, подписът на Ема изобщо не е необходим, тъй като подписите на Алис и Боб са достатъчни за приключване на транзакцията. Мултисиг портфейл 2 от 3 прави много лесно и евтино Emma да предостави тази услуга (за разлика от традиционните банкови решения за ескроу).

Само ако нещо се обърка, Ема ще влезе и ще направи преценка. Тя може да избере да се присъедини към някоя от страните или да раздели средствата в съгласие с един от участниците. Ема не може сама да вземе парите, тъй като се нуждае от подписа на Боб или Алис, за да направи превод.

Недостатъци:

Услугите за дескрипция са полезни в ситуации, когато участниците изобщо не могат да се доверят един на друг, например когато всички участници са анонимни. Въпреки това не е лесно да се гарантира, че Алис и Ема не се споразумяват помежду си или дори с един и същи човек. Алис или Боб също биха могли да се опитат да подкупят Ема.

Как да осигурите фирмени средства с много портфейлни портфейли

4. Как да осигурим фирмени средства с много портфейлни портфейли

Една компания, работеща на биткойн, може да има трудности да осигури средствата си в традиционен портфейл с един подпис. Кой трябва да има ключовете на портфейла и кой да подготвя плащанията?

Ако ключовете се възпроизвеждат твърде често между различни упълномощени подписващи лица, съществува риск да бъдат хакнати или откраднати ключовете. Ако твърде малко хора имат достъп до средствата, те могат да станат недостъпни след злополука.

Настройвам:

 • Портфейл 1: Изпълнителният директор (без резервно копие)
 • Портфейл 2: Счетоводителят (без резервно копие)
 • Портфейл 3: Портфейл с хартия в сейф, държан от дъската

Как да го направя:

При тази настройка нито изпълнителният директор, нито счетоводителят не могат да избягат с парите на компанията. Но счетоводителят все още може да подготви, подпише и предаде плащанията на изпълнителния директор, който ги потвърждава, като добави подписа си. Ако или счетоводителят, или изпълнителният директор изчезне или загуби устройството си, те могат да си върнат достъпа до фондовете на компанията, като обяснят на борда, за да получат хартиения портфейл.

Недостатъци:

Изпълнителният директор и счетоводителят все още могат да се сключват сговор и да избягат със средствата на компанията. Но ако не го правят, по-добре избягвайте използването на същата кола или самолет. Ако и двата им ключа бъдат унищожени или станат достъпни за трети страни, средствата ги няма.

Защо не се използват многосигнатурни портфейли повече?

Мултисиг портфейлите са сравнително скъпи и малко портфейли имат функционалност. Тъй като всяка транзакция съдържа множество подписи, те също така са много по-скъпи за съхранение в Blockchain, което прави настройките на многосистемите по-малко привлекателни в ежедневието ви.

Също така, Bitcoin все още не се използва достатъчно в ситуации, които наистина са основание за мултисиг портфейл, като международна търговия или криптовалутни фондове, които изискват дескроу или се нуждаят от разпределена и безопасна настройка.

Новият формат на транзакциите на Bitcoin, известен като „Segwit“, обработва данните за подписа по различен начин, за да позволи по-евтини мултидиги, но малко портфейли го поддържат все още.

Можете обаче да използвате Electrum Wallet, за да използвате нискотарифни транзакции на Segwit.

Как да използваме мултисигнатурните портфейли на Bitcoin
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.