Как да направите малък сървър за вашия дом

Къща, съставена от сини сървъри и син покрив отгоре

Сървърите са само компютри без екрани и клавиатури, но те могат да бъдат сравнително евтини за закупуване, в сравнение с разходите за наемане на виртуален частен сървър (VPS) в облака.

Съхранението може бързо да стане скъпо в облачен случай, но твърдите дискове с капацитет над 1 TB струват по-малко от 50 щатски долара.

Имайки това предвид, нека разгледаме как да изградите домашен сървър, за да можете да намалите скъпото пространство за онлайн съхранение.

Стъпка по стъпка ръководство за инсталиране на домашен сървър

1. Започнете с обикновен компютър с евтин или интегриран графичен процесор (в случай, че искате да покажете малко статистика или графика на монитор по-късно).

две. Закачете компютъра към екран и клавиатура (само за процеса на инсталиране, така няма да е необходимо да научите как да инсталирате Ubuntu през мрежата).

3. Инсталирайте Ubuntu с минималните изисквания и активирайте ssh и отворете порт във вградената защитна стена. Доста важно е да деактивирате влизането въз основа на парола чрез ssh и не се препоръчва отворен порт да бъде достъпен за общия интернет. Вместо това дръжте домашния си сървър зад физическа защитна стена като рутер и препращайте само портовете, които искате да бъдат достъпни за всички.

Подробно стъпки за инсталиране на Ubuntu

 1. Подгответе вашия сървър, като свържете монитор, клавиатура, мишка и ethernet кабел
 2. Подгответе Ubuntu Live USB
 3. Поставете Live USB в сървъра
 4. Стартирайте сървъра и въведете настройките на BIOS
 5. Стартирайте от USB на живо и инсталирайте Ubuntu на вашия сървър (всички данни ще бъдат изтрити)
 6. След инсталиране активирайте shh със следните команди:
  актуална актуализация на судо
  sudo apt инсталирате ssh
  sudo ufw позволяват 22
 7. Сега можете да изключите монитора, клавиатурата и мишката и да използвате обикновения си компютър
 8. За да разберете вътрешния IP адрес на вашия сървър, отворете маршрутизатора си и вижте списъка със свързани устройства
 9. Можете да влезете в своя сървър с командата ssh [email protected]
  Заменете „ubuntu“ с потребителското си име и IP адреса с IP адреса на вашия сървър
 10. След като влезете, можете да добавите ssh ключа на компютъра си към сървъра и да деактивирате влизането с потребителско име и парола за вашата сигурност
 11. Вече сте готови да инсталирате програми на вашия компютър! Най-доброто е да започнете с получаване на най-новите актуализации:
  актуална актуализация на судо
  надграждане ап sudo

4. След като ssh е активиран, можете да влезете в домашния си сървър от вашия лаптоп, стига да сте в същата мрежа.

Някои страхотни неща, свързани с новия ви домашен сървър

Следващите предложения са сравнително лесни, ако ви е удобно с команден ред. Ще трябва да редактирате конфигурационни файлове, но не и да програмирате сами.

Домакин на собствената си услуга Tor .onion

Таблица с оценки: 1 точка за честотна лента, 1 точка за изчислителна мощност, 1 точка за съхранение

Размерът на изчислителната мощност, която консумирате, ще зависи, разбира се, от това, което хоствате, а вашите изисквания за честотна лента зависят от това колко хора посещават вашия сайт. Но за обикновен личен уебсайт, нуждите ви няма да са много високи. Всичко, от което се нуждаете, е кодът за вашия уебсайт, уеб сървър (като nginx или apache) и софтуерът tor.

Домакин услуга за чат

Таблица с оценки: 1 точка за честотна лента, 1 точка за изчислителна мощност, 1 точка за съхранение

Услугата за чат като ejabberd е лесна за инсталиране, но може да бъде досадна за конфигуриране. За съжаление също има по-малко хора, които използват Jabber / XMPP, докато хората преминават към централизирани мобилни платформи, въпреки отличната функция за криптиране на OTR.

Изпълнете възел Tor

Таблица с оценки: 2 точки за честотна лента, 3 точки за изчислителна мощност, 1 точка за съхранение

Инсталирането и конфигурирането на tor възел е сред най-простите неща, които можете да направите и е отлична услуга за поверителност. Внимавайте обаче, ако местоположението на вашата скрита услуга наистина трябва да бъде секретно, не стартирайте едновременно реле и скрита услуга.

Ако сте на жилищна връзка, може също да не искате да стартирате изходен възел, тъй като това може да изглежда, сякаш други хора използват вашата интернет връзка за нечестиви неща. Ако сте в страна, в която можете да носите отговорност за това, което другите правят във вашия IP, вместо това настройте реле.

Пуснете биткойн възел

Таблица с оценки: 3 точки за честотна лента, 3 точки за изчислителна мощност, 3 точки за съхранение

Вашият малък домашен сървър вероятно ще се нуждае от разширение за съхранение, за да стартира биткойн, което е достигнало 170 GB и ще нарасне с около 40-80GB годишно (може би дори повече, ако общността някога може да постигне консенсус за увеличаване на размера на блока).

Стартирането на биткойн възел е отлична идея, ако се опитвате да проверите целостта на мрежата за себе си, например, ако получавате биткойн плащания редовно или ако инвестирате в него. В противен случай пускането на пълен възел може просто да бъде вашият малък принос за децентрализацията на утрешната финансова инфраструктура. Браво, ти!

Пуснете мълниеносен възел

За разлика от пускането на Tor или Bitcoin възел, Lightning възел е главно за вас. Не можете да го използвате много в момента, но обещанието за незабавни, евтини биткойн транзакции несъмнено е интригуващо. За да стартирате светкавичен възел, ще трябва да стартирате и биткойн възел, въпреки че можете да намалите изискванията му за честотна лента, като не препредавате блокове или транзакции.

Стартирайте свои собствени сървъри, за да децентрализирате мрежата

Интернет става все по-централизиран, тъй като приложенията и данните се изтласкват в облака. Само с дузина големи доставчици на облаци по целия свят, те са по-способни от всякога да ни шпионират и дори да ни отказват достъп до имейла, данните или комуникациите ни..

Като върнем данните си обратно в домовете си, можем бавно да си върнем правата от тези, които контролират нашата поверителност.

Как да направите малък сървър за вашия дом
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.