Как да създадете VPN

Буквите V, P и N. С изключение на това изглежда, че са изградени със строителни блокове на дете.

Виртуална частна мрежа (VPN) ви помага да защитите данните си за сърфиране от доставчици на интернет услуги (ISP). Освен това може да ви помогне да прикриете IP адреса си от посещаваните от вас сайтове, както и да деблокирате уебсайтове и да заобиколите ограниченията на съдържанието въз основа на вашето местоположение.

VPN не е много трудно да се настрои. Разходите и техническите изисквания ще зависят от това, за което искате да използвате VPN. Зависи и от това дали можете да се доверите на домашния си интернет доставчик и дали можете да намерите център за данни, на когото имате доверие.

По принцип VPN е криптиран тунел между вашето устройство и отдалечен сървър. Това прави вашето устройство да изглежда на сайтовете, които посещавате, сякаш сте в същата мрежа като вашия отдалечен сървър. Субекти като местни власти и интернет доставчици вече няма да могат да виждат вашата онлайн активност. Но ISP на отдалечения сървър ще.

Как да си направите VPN

Ако пътувате много и искате да използвате интернет, сякаш сте вкъщи, трябва да настроите VPN между мобилните си устройства и машина, която имате у дома. Можете да използвате стар лаптоп или Raspberry Pi като свой сървър и да го включите в своя рутер у дома. Инсталирате VPN сървърния софтуер на тази машина и инсталирате VPN клиентския софтуер на вашия телефон и лаптоп. Всеки път, когато сте извън домашната си мрежа, можете да включите своя собствена VPN и да сърфирате в интернет, сякаш сте вкъщи. Можете да предавате видео и да получавате достъп до всички услуги, както обикновено. Вашият домашен интернет доставчик може да види вашата дейност, но местата, които посещавате, включително чуждестранни правителства и необезпечени Wi-Fi точки за достъп или интернет доставчици, не могат.

Как да настроите своя собствена VPN на отдалечен сървър

Ако не можете да се доверите на домашния си интернет доставчик, ако трябва да скриете своята онлайн активност от местната власт или ако достъпът до интернет у дома е блокиран, можете да настроите VPN на отдалечен сървър, обикновено виртуален частен сървър в облака. Ще трябва да се доверите не само на интернет доставчика на тази сървърна ферма, но и на оператора на фермата с вашите данни за сърфиране. Ако имате възможност да наемете анонимно сървър, като плащате с Bitcoin и правилно да защитите вашия сървър, може да успеете да постигнете добра степен на анонимност онлайн. Можете да се свържете с този сървър, когато сте вкъщи или пътувате, ефективно криейки местоположението си от посещаваните от вас сайтове. Вече не е необходимо да се доверявате на вашия интернет доставчик у дома с данните си за сърфиране.

Как да създадете VPN сървър

Конфигурирането на собствен VPN може да отнеме някои технически познания и опит в конфигурирането на сървъри и мрежи. Ако настройвате VPN у дома, ще трябва също да знаете как да настроите физическата машина, действаща като VPN сървър, както и да конфигурирате вашия домашен рутер.

За щастие има налични инструменти, които правят това възможно най-лесно за вас.

Shadowsocks

Shadowsocks не е пълноправен VPN, а по-скоро HTTP прокси. Ако всичко, от което се нуждаете за маршрутизиране или без цензура, е вашият браузър и шепа съвместими приложения, Shadowsocks ще ви възнагради с лесна процедура за инсталиране. На вашия лаптоп или телефон можете да инсталирате специален софтуер или да конфигурирате вашите мрежови настройки. Приложенията са налични в Play Store и App Store.

OpenVPN

OpenVPN е един от по-мощните и всеобхватни инструменти с отворен код. Далеч по-трудно е да се инсталира и конфигурира от Shadowsocks, но е и много по-персонализирано. Приложенията са налични в App Store и Play Store.

Wireguard

Wireguard е по-нов протокол, който, въпреки че все още е в началния си бета етап, вече показва голямо обещание. Не го използвайте за опит за сваляне на правителство, тъй като все още може да има някои грешки и дупки в сигурността, но той съчетава лекотата на използване на Shadowsocks с функциите на OpenVPN за домашна употреба.

SSH

Ако се опитвате да избегнете продължителни настройки или конфигурации, едно лесно решение е просто да настроите или наемете всеки сървър, до който имате SSH достъп. След това можете да върнете обратно движението си през този SSH тунел с клиент като sshuttle.

Разходите за стартиране на вашата VPN

Винаги има разходи за стартиране на вашия собствен VPN сървър, въпреки че те варират широко според това, което се опитвате да постигнете. Ако използвате VPN у дома, при условие че вече имате високоскоростна интернет връзка, единственият ви допълнителен разход ще бъде устройството, на което работи VPN. Това може да достигне 20 USD. Ако имате неизползван компютър у дома, може да успеете да го промените отново.

Ако наемате VPS в облака, ще платите между 3 USD и 10 USD за приличен сървър, подобно на цената на платените VPN доставчици.

Търговски VPN

Търговски VPN доставчик като ExpressVPN ще ви предостави собствен софтуер в замяна на месечен абонамент. Те ви освобождават от трудностите при конфигурирането на вашия собствен сървър и клиент, както и ви осигуряват 24/7 поддръжка на клиенти. Вие също се възползвате от стотици сървъри в редица държави, от които можете да превключвате безпроблемно. Тези сървъри са оптимизирани за стрийминг и изтегляне на съдържание. Трябва да се доверите на платения си доставчик на VPN и трябва внимателно да проверите тяхната политика за поверителност, по-специално по отношение на техните практики за записване.

Как да създадете VPN
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.