Как да замените сигурно старите или повредени твърди дискове

сейф-твърдия диск-изхвърляне

Ако сте като повечето други потребители на компютри, рядко ще изхвърляте или изтривате данни. И с дисковото пространство става все по-евтино и рядко ще трябва. Но ако все пак трябва да се отървете от стар твърд диск, важно е първо да вземете предпазни мерки.

Разходите за съхранение на паметта драстично намаляха през последните години. Според данните, събрани от Джон С. Маккалъм, твърдият диск с достатъчно място за съхраняване на два данни от Terabytes (TB) би ви струвал 1360 долара през 2004 г. Три години по-късно, през 2007 г., тази цена е паднала до 530 долара. През 2010 г. той би струвал само 140 долара, а през 2013 г. - 110 долара.

Днес можете да получите почти двойно повече място за $ 110 USD, а две TB устройства вече са в по-малкия край на наличния спектър от твърди дискове.

Как да се подготвим за повреда на твърдия диск

Важно е да настроите компютъра си правилно, за да гарантирате, че твърдият диск е криптиран. Това е лесно да се настрои на Mac с вградения FileVault. Потребителите на Windows могат да използват програми като Bitlocker за криптиране на техните твърди дискове, а повечето Linux дистрибуции, като Ubuntu, имат тази възможност за кодиране..

Препоръчително е да поддържате физически втори твърд диск (а не само отделен дял на вашия вътрешен твърд диск). Настолния компютър често може лесно да постави друг твърд диск в кулата си, а външен твърд диск ще направи за по-малки кули или лаптопи. Ако архивирате само най-важните си данни, изискванията за съхранение изобщо няма да са скъпи.

Каквото и решение за архивиране да изберете, не забравяйте да шифровате своите архиви. Шифроването обикновено се прилага само с отметка на кутия и ще гарантира, че данните са защитени от изземване, кражба или загуба.

Неуспехите на твърдия диск могат да бъдат трудно предвидими, а понякога са резки и незабавно фатални. През повечето време обаче отказът на твърдия ви диск бавно ще се напълни върху вас, като все повече грешки се появяват при зареждане на компютъра ви, повече системни сривове и увеличаване на броя на недостъпни файлове.

Да се ​​надяваме, че типичният бавен характер на грешка ще ви позволи да премествате файлове на ново устройство без значителна загуба на данни.

Подмяна на вашия твърд диск

Предвид скоростта, с която твърдите дискове стават все по-големи и по-евтини, вероятно ще искате да замените твърдия диск на вашата машина, преди да смените компютъра си. Твърдите дискове имат бързо движещи се части и са една от най-малко издръжливите части на компютъра със среден живот от само три до пет години.

Въпреки такъв кратък живот, има оживен пазар на употребявани твърди дискове. Някои хора ги купуват за евтино съхранение на данни, докато други, като престъпни групи, систематично купуват стари твърди дискове, за да търсят частни данни и фирмени тайни..

Паролите и бисквитките, съхранявани на твърди дискове, могат да бъдат особено ценни, но вашата лична информация също може да бъде много търсена поради много причини, включително кражба на самоличност.

Как да се справим със стария си диск

След като преместите данните си на ново устройство, ще трябва да се отървете от стария си твърд диск. В идеалния случай твърдият ви стар диск все още работи и можете да го форматирате с вградените инструменти на вашата операционна система, като DiskWipe за Windows, Disk Utility на Mac OS X или Gnome Disk Utility в Ubuntu.

Просто форматирайте целия диск, презапишете го с нули (изберете тази опция в дисковата си програма) и по желание повторете процеса веднъж или два пъти, само за да сте сигурни.

Възстановяването на вашите данни сега ще бъде невероятно трудно и изключително скъпо. Въпреки че добре финансиран противник, като шпионската агенция на голямо правителство, все още може да успее да възстанови някои от вашите данни.

Високопрофилните цели за наблюдение вероятно ще трябва да преминат през някои допълнителни стъпки, за да направят твърдите си дискове нечетливи, като разглобяване на устройството и шлифоване на повърхността на дисковете или раздробяване на частите. Тези процеси обаче не са препоръчителни за неопитни потребители и могат да представляват сериозни опасности за здравето.

Уверете се, че старите системи са защитени

Никога не е късно да се гарантира, че старите твърди дискове не съдържат некриптирани лични данни. Шифроването не беше толкова разпространено, колкото сега, дори доскоро преди три години, така че вероятно старите ви устройства не са правилно защитени.

Ако нямате възможност да изтриете твърдия си диск, например, защото компютърът ви вече не може да го открие, други може също да нямат достъп до вашите данни. Въпреки това, понякога е трудно да се оцени колко лесно може да бъде фиксиран твърд диск и тази несигурност може да носи риск.

Най-лесният начин да направите вашия твърд диск нечетлив, в случаите, когато нямате достъп до него, е да пробиете дупка или да я разбиете с чук.

По този начин унищожаването на твърдия диск изисква голямо внимание и опит в пробиването. Вероятно ще се наложи да приложите много сила, която може да причини вреда на вас или на вашето околно пространство.

Изхвърлете старите твърди дискове безопасно и отговорно

Не забравяйте, че твърдите дискове не могат просто да бъдат изхвърлени в домакинския боклук, тъй като съдържат токсични материали и частично могат да се рециклират. Вашият близък пазар на електроника или станция за рециклиране трябва да могат да ви помогнат.

Препоръчано изображение: KirillM / Депозитни снимки

Как да замените сигурно старите или повредени твърди дискове
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.