Как правилно да изхвърлите твърдите си дискове

Изображение на лаптоп, разклащащ съдържанието му в кошчето.

Данните са ценни. Вашите снимки, правни документи, дневници за чат и дори запазени видео игри са всичко, което не бихте искали да бъдат публични.

Днес хората обикновено се стараят да защитават данните, но устройствата остаряват и не траят вечно. Когато трябва да ги заменим, често не мислим какво се случва с данните, които все още се намират на устройството, и как хората могат да имат достъп до него.

Повечето компютри имат твърд диск или HDD, които са дискове, покрити с магнитен метален слой. Те се въртят подобно на CD или винилов запис и се четат от сензор на върха на ръката.

Твърдите дискове са много чувствителни и данните могат да се запазват по различни начини. Когато изхвърляте твърд диск, важно е да се уверите, че никой все още няма достъп до данните на него.

За щастие, имаме най-различни опции за изтриване на твърди дискове, най-надеждният от които е комбинация от цифрови и физически инструменти. Ако компютърът ви има твърд диск, прочетете това ръководство, преди да се отървете от него, независимо дали го продавате или изхвърляте.

1. Шифровайте вашия твърд диск веднага щом го купите

Винаги криптирайте цялата информация на вашия твърд диск. Съвременните операционни системи трябва да правят това, но най-добре е да проверите дали вашата операционна система позволява шифроване на дискове по подразбиране.

Проверете ръководствата за поддръжка на Mac OS, Windows 10 и Ubuntu, за да видите как да криптирате вашия твърд диск (същите методи трябва да работят и за външни твърди дискове). Можете също така да използвате Veracrypt, който е готин кросплатформен инструмент за криптиране на дискове и данни.

Уверете се, че криптирате данните си със защитена парола, достатъчно дълга и сложна, че не може да бъде груба принудена от някой с много компютърна мощност.

2. Избършете вашия HDD, преди да го продадете

Освен това можете да изтриете вашия HDD, като го преформатирате. Почти всички операционни системи имат вградени инструменти, които могат да изтрият устройството ви, въпреки че всички имат собствено име:

  • Управление на дискове в Windows
  • Disk Utility в Mac OS
  • Дискове в Ubuntu

В идеалния случай преминете през процеса на изтриване три или четири пъти, за да сте сигурни, че данните на вашия диск не могат да бъдат възстановени.

3. Разглобявайте и унищожавайте вашия HDD!

В случай, че искате да бъдете сигурни в това, че не оставяте следи или в случай, че твърдият ви диск не може да бъде лесно кодиран, преформатиран и изтрит (например, ако е счупен), ще трябва да направите устройството физически неизползваемо. Тоест, разбийте го!

Първо, трябва да вземете лъскавите метални дискове от корпуса на твърдия диск. Обикновено това включва развиване на няколко винта, но стига да не възнамерявате да го сглобявате, не се колебайте да използвате каквато сила е необходима.

След като получите металните дискове, има най-различни опции да ги унищожите. Бъдете внимателни с цепки и остри ръбове и винаги носете подходящи дрехи, като ръкавици и предпазни очила!

Използвайте чук

Най-достъпният инструмент за унищожаване на твърд диск е чукът. Всичко, което деформира диска или напуква или пробива дупки в него, ще затрудни значително достъпа до данни, съхранявани на устройството.

Пробийте го

Можете да пробиете дупки във вашия HDD, за да сте сигурни, че никога повече няма да се завърти. Но това също изисква внимателно да фиксирате диска по начин, по който можете безопасно да държите тренировка срещу него.

Магнитите!

Нито един магнит няма да го направи, но ако имате достъп до силни магнити от рядка земя, те ще кодират данните на диска до неузнаваемост.

Настържете го

Досега най-ефективният начин да унищожите диск е да го раздробявате. Вашият офис за раздробяване на хартия няма да се справи с тази задача, но може би един боклук наблизо ще ви позволи да вземете техните?

Разтворете го

Киселината на акумулатора или нещо подобно ще разтвори тънкото покритие, което съхранява данните. Използвайте този метод само ако имате подходящо обучение за работа с киселина!

Превантивни мерки за защита на вашите дискове

Когато купувате ново дисково устройство, трябва да го шифровате веднага, за да го предпазите от злоупотреба, ако го загубите или продадете.

Въпреки че има смисъл да унищожавате твърдите дискове, когато приключите с тях, няма нужда да премахвате SDD. Шифроването и изтриването на вашия SDD е единственият начин да се отървете от съдържанието му.

Как правилно да изхвърлите твърдите си дискове
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.